Ce meniu are Familia Regală britanică pentru masa de Crăciun

Darren McGrady a fost bucătarul șef al Casei Regale britanice timp de 16 ani, în perioada 1982-1998. Ulterior s-a mutat în Statele Unite, acolo unde a publicat cartea „Mănâncă regeşte: Reţete şi amintiri dintr-o bucătărie de palat“.

În cadrul volumului de amintiri și rețete, Darren povestește care este meniul preferat de membrii Casei Regale britanice în ziua de Crăciun. Bineînțeles că și la Palatul Buckingham există niște mâncăruri specifice acestei perioade a anului.

Conform lui chef McGrady, la micul dejun se servesc obișnuitele ouă, bacon și cârnați. După revenirea de la slujba religioasă, Familia Regală britanică servește un prânz ușor, ce include salată cu creveți sau homar, curcan la cuptor cu diverse garnituri (păstârnac, morcovi, varză de Bruxelles), iar desertul este o budincă specială de Crăciun.

Regina Elisabeta a II-a susține discursul obișnuit de la ora 15.00, urmat de servirea ceaiului și a minisandivișurilor, alături de o prăjitură cu fructe.

Cina este servită sub formă de bufet și include aproximativ 15-20 de fripturi și preparate din carne și pește: vită, curcan, coaste, fructe de mare, jambon, prepeliță. Garniturile constau în diverse legume. La desert, Familia Regală poate alege între turtă dulce, prăjituri, budincă flambată cu coniac.

Darren McGrady mai dezvăluie și care sunt preparatele favorite ale Familiei Regale britanice: creveți, verdețuri cu pâine prăjită, tartine cu pastă de unt, vită Bourguignon (un preparat francez cu vită, ciuperci şi vin roşu), dar uneori regina îl preferă cu carne de căprioară în loc de vită, garnitură de varză de Brussels cu bacon, piure de cartofi cu varză tocată, iar la desert foitaj cu mere şi curmale. Regina a impus, de ani de zile, și o regulă foarte strictă: niciun preparat nu trebuie să conțină usturoi, iar ceapa e folosită în cantități foarte mici.

Sursa foto: BBC