CE NE MAI TRIMITE SPANIA: 23 DE TONE DE PESTE PLINE DE VIERMI

Peste 23 de tone de peste cu viermi a fost adus din Spania in Romania, autoritatile sanitare veterinare retragand pana acum de la comercializare 3,8 tone de peste.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje a fost primita, pe 3 mai, o notificare din partea DSVSA Ilfov privind infestarea cu paraziti a produsului “trunchi de merluciu congelat” cu origine Spania. Transportul cu acest tip de produs era alcatuit din sase loturi, in cantitate totala de 23.060 de kilograme, informeaza ANSVSA, citata de Newsro.

Probe recoltate din fiecare lot, in cadrul programului de autocontrol, de unitatea de depozitare autorizata, au fost transmise pentru a fi analizate la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara. In urma efectuarii examenului parazitologic, la probele prelevate din patru loturi au fost depistate larvele nematodului Anisakis in viscere, iar in probele din alte doua loturi a fost decelata prezenta larvelor parazitului atat in viscere, cat si in musculatura dorsala si cea abdominala, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

Pana la aceasta data, sub supravegherea inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, s-a retras de la comercializare o cantitate de 3.840 de kilograme de peste (1.578 de kilograme din loturile de produs cu localizare a parazitului la nivel muscular si 2.262 de kilograme din loturile de produs cu localizare viscerala). Potrivit ANSVSA, actiunea de retragere de la comercializare a produsului neconform este in derulare.

Potrivit unui material informativ privind infectia produsa de Anisakis Simplex, publicat pe site-ul ANSVSA, anisakidoza umana se caracterizeaza prin manifestari alergice, cutanate sau articulare (faza invaziva), pseudo-ulceroase (faza acuta) sau dureri sau sindroame subocluzive (faza subacuta).

Boala are o repartitie mondiala, cu focare concentrate in Asia si Europa de Vest, 90 la suta din cazuri fiind semnalate in Japonia, urmand apoi Germania, Olanda, Spania si Franta. Majoritatea cazurilor au fost asociate consumului de produse traditionale din peste crud, insuficient tratat termic sau marinat care contine larve infestante.

Simptomatologia debuteaza cu urticarie pe fond alergic si ulterior sindrom anafilactoid asociat cu infectii gastro-intestinale. Cazurile studiate in Spania descriu simptome clinice evoluand de la angioedeme izolate si urticarie, pana la soc anafilactic. Alte simptome descrise: gastroenetrita eozinofilica, boala respiratorie ocupationala, boala reumatica si dermatita de contact, potrivit informatiilor de pe site-ul ANSVSA.

Sursa foto: realitatea