CE nu reduce alocarile de fonduri structurale pentru tarile care refuza cotele obligatorii de imigranti

Comisia Europeana (CE) a dezmintit marti ca este favorabila unei reduceri a fondurilor structurale ale UE pentru tarile care refuza cotele de repartitie a refugiatilor, contrar declaratiilor Berlinului, relateaza AFP, citata de Agerpres. 

Tarile recalcitrante ‘sunt adesea tari care primesc multe fonduri structurale europene’, a declarat marti ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, pentru postul german ZDF. 

‘Mi se pare ca este corect ca acestea sa primeasca mai putine mijloace’ financiare din partea Europei, a spus Thomas de Maiziere, afirmand ca aproba o propunere formulata in acest sens de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

CITESTE SI: AUSTRIA: Oponentii sistemului cotelor privind imigrantii ar trebui penalizati financiar

Insa Juncker ‘nu a spus niciodata asa ceva’, a dat asigurari marti un purtator de cuvant al Comisiei Europene. ‘Acordurile de parteneriat si programele operationale pentru perioada de programare actuala nu ofera baza legala pentru reducerea alocarilor de fonduri structurale si de investitii daca un stat membru refuza mecanismele constrangatoare de relocalizare’ a refugiatilor, a precizat purtatorul de cuvant. 

Acesta a adaugat ca ‘introducerea unei astfel de conditionalitati ar necesita o revizuire a cadrului financiar multianual’. ‘Nu este o cale pe care o exploram in prezent’, a dat ea asigurari. 

Comisia ‘nu este adepta pedepsei, ci a incurajarii’, a subliniat la randul sau purtatorul de cuvant principal al Comisiei, Margaritis Schinas. 

CITESTE SI: MAE reactioneaza dupa declaratia cancelarului austriac WERNER FAYMANN

Ideea de a reduce ajutoarele de la UE ‘nu este calea cea mai inteligenta de a comite un santaj’, a spus o sursa ungara de la Bruxelles. 

Aceasta a argumentat ca exista ‘alte moduri de a da dovada de solidaritate intre state’ decat participand la mecanismul de ‘relocalizare’ a refugiatilor propus de Comisie. 

In ciuda faptului ca majoritatea statelor sunt de acord cu initiativa, tarile membre nu au reusit sa se puna de acord, luni, la Bruxelles, asupra unui mecanism de repartitie a 120.000 de refugiati care se afla in prezent in Italia, Grecia si Ungaria, propus de CE, noteaza AFP.

CITESTE SI: GORGHIU: Fondurile structurale europene NU au si NU trebuie sa aiba vreo legatura cu refugiatii

Sursa foto caleaeuropeana