Ce pot învăța investitorii în crypto monede de la miliardarul George Soros

Informațiile recente indică faptul că fondul de investiții al lui George Soros, cu un capital de 26 de miliarde de dolari, va intra pe piața crypto monedelor. Un motiv în plus de speculații ale investitorilor cu privire la impactul acestei mutări.

Dar una dintre cele mai celebre idei ale miliardarului ar putea fi chiar mai importantă pentru înțelegerea modului în care funcționează piața, cu sau fără participarea sa.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest palindrom puternic: În lumea economiei și finanțelor, Soros este temut și cunoscut sub numele de “omul care a spart Banca Angliei”. Mai precis din 16 septembrie 1992 când a făcut 1 miliard de dolari într-o zi. Acesta este un jucător instituțional care are capacitatea de a mări și de a face sau de a distruge o monedă … chiar și una digitală.

Soros și-a atribuit succesul în parte înțelegerii sale cu privire la ceea ce el numește reflexivitate. În termeni simpli, această teorie afirmă că investitorii își bazează deciziile nu pe realitate, ci pe “percepția” lor asupra realității. Conform teoriei reflexivității, există două realități: obiectivă și subiectivă. Soros explică faptul că aspectul subiectiv acoperă ceea ce are loc în minte, iar aspectul obiectiv este ceea ce are loc în realitatea externă.

Reflexivitatea conectează oricare două sau mai multe aspecte ale realității, punând la punct bucle de feedback bidirecțional între ele. În acest fel, acțiunile care rezultă din fiecare realitate, obiectiv și subiectiv vor afecta percepțiile investitorilor și, prin urmare, prețurile. Soros a citat criza financiară globală din 2008 ca o ilustrare a teoriei.

Piețele, spune el, se află într-o stare constantă de divergență față de realitate și departe de a reflecta cu acuratețe toate cunoștințele disponibile, reprezentând aproape o viziune distorsionată a realității. “Gradul de denaturare poate varia de la o oră la alta”, a spus Soros, adăugând: “Uneori este destul de nesemnificativ, alteori este destul de pronunțat. Fiecare balon are două componente: o tendință care predomină în realitate și o concepție greșită la această tendință. “

Citește și: GEORGE SOROS S-A SUCIT ȘI VREA SĂ INVESTEASCĂ ÎN TRANZACȚIILE CU MONEDE CRYPTO

El continuă să explice că atunci când se produce un feedback pozitiv între tendința și concepția greșită, “un proces de boom-bust este pus în mișcare”. Acest lucru este testat prin feedback negativ de-a lungul drumului, și dacă este suficient de puternic pentru a supraviețui acestor teste, atât tendința, cât și concepția greșită vor fi întărite.

Cum se aplică teoria lui Soros în cazul crypto monedelor

Deci, cum se aplică teoria sa pe piața criptografică? Pentru început, vedem aceste bucle de feedback. Cu cât mai mulți oameni formează o viziune pozitivă asupra “bitcoin”, cu atât prețul va crește și viceversa. Asta sa întâmplat la sfîrșitul anului trecut: când prețul Bitcoinului a crescut, a atras mai mulți utilizatori, care au sufocat în continuare prețul, ceea ce a adus mai mulți oameni.

Piețele crypto monedelor sunt la fel de predispuse la fenomenele de exuberanță irațională, părtinire sau actori curajoși ca orice altă piață, a declarat Omri Ross, profesor asistent la Universitatea din Copenhaga și CEO al Firmo Network, un start-up cu contract inteligent.

În plus, faimoasa cultură a comunității amplifică aceste efecte, a spus el. “Reflexivitatea actorilor economici este confirmată de proliferarea subculturilor și grupurilor de fanioane care apar în jurul unor proiecte diferite”, a spus Ross. “În cadrul noilor și atât de volatile piețe de crypto monede, convingerile aproape religioase despre aprecierea prețurilor cu referințe la diferite modele de evaluare intrinsecă pot fi observate zilnic”.

Un alt domeniu în care reflexivitatea a fost aplicată, pentru o perioadă, în sectorul inițial de oferire a monedelor (ICO), în care ritmul de creștere a prețurilor a crescut, a declarat Shane Brett, cofondator și CEO al GECKO Governance.

“Dar, recent, discuțiile legate de respectarea normelor, ca să nu mai vorbim de ICO-urile frauduloase, au determinat pe unii investitori să se retragă”, a spus Brett. “În schimb, investitorii instituționali sunt dornici să investească pe piață, dar, în absența conformității, rămân pe margine, contrazicând această teorie”.

Nimeni nu știe cu adevărat care va fi efectul pe termen lung al intrării lui George Soros pe piețele de crypto monede, la numai câteva luni după ce s-a alăturat altor elite la Davos, numindu-le  un balon de săpun. Lucrurile vor deveni mai interesante. Dar putem învăța din perspectivele sale despre relația circulară dintre cauză și efect și rolul funcției cognitive într-o piață nouă, în dezvoltare și volatilă.