Ce preturi mai au apartamentele vechi din Romania. Vezi harta pe orase

Apartamentele din blocurile vechi s-au ieftinit cu circa 40% de la inceputul crizei si pana la finele anului trecut, potrivit datelor companiei de evaluare imobiliara Darian.Preturile medii cerute de cei care vand proprietati situate in imobile vechi ar putea continua sa scada pe fondul modificarii programului Prima Casa in Noua Casa, schimbare menita sa incurajeze achizitia de apartamente in blocuri nou construite, noteaza reprezentantii companiei.

Cea mai insemnata prabusire a preturilor s-a inregistrat in Bucuresti, unde metrul patrat costa, in medie, la sfarsitul anului trecut, 961 de euro, cu aproape 60% mai putin decat inaintea crizei din 2008.

‘In 2013 vom asista in continuare la o scadere a pietei avand in vedere conjunctura economica. Cum programul Prima Casa care a sustinut industria imobiliara in ultimii ani este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevad un nou proiect Noua Casa, s-ar putea sa asistam la o scadere mai accentuata a preturilor apartamentelor vechi si o mentinere sau chiar o crestere usoara a celor noi, in special a celor bine dimensionate si amplasate in zone cu infrastructura buna”, considera Adrian Crivii, presedintele Darian.

Cele mai mici scaderi de preturi s-au inregistrat in Oradea, unde apartamentele din imobilele vechi s-au ieftinit cu circa 20%. De luat in seama insa este si deprecierea cursului leu/euro cu 20,9% in ultimii cinci ani. Astfel, daca in 2008 cursul mediu de schimb a fost de 3,6827 lei/euro, anul trecut acesta a urcat la 4,4560 lei/euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Piata imobiliara locala este influentata de situatia stagnanta a economiei romanesti si de reticentele investitoriilor in proiectele imobiliare ale pietelor emergente din Europa , se arata in analiza citata.

Sursa foto: Gandul