CE: Progresele Bulgariei si cele ale Romaniei in cadrul MCV sunt EVALUATE SEPARAT

Comisia Europeana a precizat marti ca progresele Bulgariei si cele ale Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) sunt evaluate separat si ca pana in prezent nu s-a luat nicio decizie pentru ridicarea acestui mecanism, relateaza BTA, potrivit Agerpres.

‘MCV este un proces bazat pe tratat si desemnat sa masoare progresele realizate de Bulgaria si Romania cu privire la o serie agreata de conditionalitati in domenii precum reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei’, a declarat Mina Andreeva, purtatoare de cuvant a CE, in conferinta de presa cotidiana a executivului comunitar. 

Ea a adaugat ca procesul MCV se refera la conlucrarea cu Bulgaria si Romania pentru a stimula si verifica reformele. ‘Progresele in aceste domenii sunt evaluate pentru cele doua tari pe baza propriilor merite. Iata de ce avem rapoarte separate pentru fiecare tara si de ce conditionalitatile pentru cele doua tari difera. De exemplu, pentru Bulgaria stiti ca ele includ lupta contra criminalitatii organizate, ceea ce nu este cazul Romaniei’, a mentionat ea.

CITESTE SI: Intalnire CIOLOS – JUNCKER la Bruxelles: Raportul MCV va fi ridicat in cursul mandatului acestei Comisii

Andreeva a reamintit ca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat in mai multe randuri intentia de a se pune capat MCV pana la finalul mandatului sau atat timp cat reformele necesare continua. 

La conferinta de presa sustinuta luni la Bruxelles dupa intrevederea cu premierul roman Dacian Ciolos, presedintele Comisiei Europene s-a declarat convins ca in timpul mandatului sau se va pune capat MCV in cazul Romaniei. 

‘Nu exista o legatura stransa intre ceea ce eu as spune cazul Bulgariei si cazul Romaniei. Cele doua cazuri sunt separate. Daca Romania o ia inaintea amicilor nostri bulgari, evident ca mecanismul se va incheia daca Romania mentine nivelul de punere in practica actual al asteptarilor Comisiei Europene si din partea statelor membre, atunci acest lucru se va intampla’, a afirmat Juncker.

 Sursa foto: caleaeuropeana