CE: Romania NU INDEPLINESTE inca conditiile pentru adoptarea monedei euro

Romania inca NU INDEPLINESTE conditiile pentru adoptarea monedei euro, potrivit celui mai recent raport de convergenta al Comisiei Europene (CE), se arata intr-un comunicat remis miercuri presei de reprezentantii institutiei.

Potrivit sursei citate, evaluarea CE arata ca legislatia romaneasca nu este in totalitate compatibila cu normele europene in domeniu, iar dintre criteriile avute in vedere Romania indeplineste doar doua (cel referitor la finantele publice si cel privind convergenta ratei dobanzii pe termen lung), pentru celelalte doua (criteriul privind rata de schimb si cel referitor la stabilitatea preturilor) fiind necesare eforturi suplimentare.

Raportul de convergenta pentru acest an prezentat de CE evalueaza stadiul de pregatire al opt state membre ale UE in vederea adoptarii monedei unice. Potrivit raportului, progresele realizate de aceste tari in directia adoptarii monedei euro sunt inegale, dar Lituania se distinge de restul grupului, indeplinind acum criteriile de convergenta.

CE propune, prin urmare, ca Consiliul de Ministri al UE sa decida ca Lituania poate adopta moneda euro la 1 ianuarie 2015. Consiliul va lua decizia finala cu privire la aceasta chestiune in a doua jumatate a lunii iulie, dupa ce sefii de stat si de guvern din UE vor dezbate acest subiect in cadrul Consiliului European din 26-27 iunie si dupa avizul Parlamentului.

“Faptul ca Lituania este pregatita sa adopte moneda euro reflecta angajamentul sau pe termen lung in ceea ce priveste politicile bugetare prudente si reformele economice. Acest ritm al reformelor, datorat in parte aderarii acestei tari la UE in urma cu zece ani, a condus la o crestere spectaculoasa a nivelului de trai al lituanienilor: PIB-ul pe cap de locuitor, care nu reprezenta in 1995 decat 35 la suta din media UE28, ar trebui sa ajunga la 78 la suta in 2015”, a declarat Olli Rehn, vicepresedintele CE responsabil cu afacerile economice si monetare si cu moneda euro.

Citeste si: ISARESCU, despre adoptarea EURO in 2019: Nu este in afara realitatii, dar necesita context politic

Dintre cele sapte alte state membre care beneficiaza de o asa-numita „derogare” (Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia), niciunul NU INDEPLINESTE in prezent toate criteriile pentru adoptarea monedei euro. Prin urmare, situatia lor va fi reevaluata in termen de doi ani.

In ceea ce priveste inflatia, celelalte tari care indeplinesc acest criteriu in afara de Lituania sunt Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia. Romania NU INDEPLINESTE criteriul.

Criteriul referitor la nivelul datoriei si al deficitului este indeplinit de Lituania, precum si de Bulgaria, Ungaria, Romania si Suedia. Republica Ceha va indeplini la randul sau criteriul in cazul in care Consiliul decide sa abroge procedura aplicabila deficitelor excesive, astfel cum a fost propus de catre CE. Doua state membre (Croatia si Polonia) fac inca obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive si, prin urmare, NU INDEPLINESC criteriul.

In privinta stabilitatii cursului de schimb, nicio alta tara in afara de Lituania NU INDEPLINESTE acest criteriu, deoarece niciun alt stat membru nu participa la mecanismul cursului de schimb II (MCS II).

Criteriul privind ratele dobanzilor pe termen lung este INDELINIT de toate tarile.

Citeste si: Isarescu: Romania va indeplini in vara criteriile de convergenta legate de inflatie si dobanzi pentru aderarea la Euro

Au fost examinati si alti factori, inclusiv evolutia balantei de plati si integrarea pietei muncii, a pietelor financiare si de produse.

Toate statele membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii si a Danemarcei, s-au angajat, conform tratatului, sa adopte moneda euro dupa ce indeplinesc conditiile necesare. Optsprezece tari au adoptat deja moneda unica. Alte opt state membre ale UE nu fac parte, asadar, din zona euro (si anume „statele membre care fac obiectul unei derogari”).

In conformitate cu Tratatul UE, la fiecare doi ani sau la solicitarea unui stat membru care doreste sa adere la zona euro, Comisia si BCE evalueaza modul in care statele membre indeplinesc conditiile necesare pentru adoptarea monedei unice.

Conditiile pentru adoptarea monedei euro constau in patru criterii economice de stabilitate referitoare la situatia finantelor publice, stabilitatea preturilor, stabilitatea cursului de schimb si convergenta ratelor dobanzilor pe termen lung care trebuie respectate in mod sustenabil. De asemenea, legislatia nationala in domeniul afacerilor monetare trebuie sa respecte dispozitiile Tratatului UE.

Tratatul precizeaza, de asemenea, factorii suplimentari de care trebuie sa se tina seama in cadrul evaluarii (balanta de plati, integrarea pietelor), ca indicatori ai faptului ca integrarea unui stat membru in zona euro se va desfasura fara dificultati; acesti factori ofera o imagine mai ampla asupra sustenabilitatii convergentei.

Raportul de convergenta din 2014 este insotit de un document de lucru al serviciilor Comisiei care cuprinde o analiza mai detaliata a indeplinirii conditiilor.

Sursa foto: gandul.info