CE: Romania trebuie sa faca EFORTURI SUPLIMENTARE privind EGALITATEA intre femei si barbati

In Romania sunt necesare EFORTURI SI MASURI SUPLIMENTARE pentru a imbunatati situatia privind EGALITATEA intre femei si barbati, inclusiv in sensul eliminarii diferentelor in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, remunerarea si pensiile, combaterea violentei, precum si promovarea egalitatii in procesul de luare a deciziilor, conform unui raport al Comisiei Europene (CE).

Potrivit CE, aceste eforturi sunt necesare deoarece, conform fiselor informative pe tema promovarii egalitatii si a echilibrului de gen, Romania se claseaza printre ultimele cinci tari din UE in ceea ce priveste procentul reprezentarii femeilor in consiliile de conducere ale companiilor listate la bursa si, in plus, acest procent a inregistrat cea mai accentuata scadere in randul statelor membre UE.

Pe ansamblul UE, raportul anual privind EGALITATEA intre femei si barbati arata ca decalajele dintre cele doua sexe s-au redus in mod semnificativ in ultimii ani, insa progresele realizate sunt inegale intre statele membre si exista in continuare discrepante in diferite domenii, in detrimentul economiei Europei.

Citeste si: Varsta de pensionare, dezavantaj pentru femeile din Romania

De exemplu, rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor in UE a crescut de la 58 la suta in 2002 la 63 lasuta. CE subliniaza ca finantarea UE a contribuit la aceasta crestere: in perioada de finantare 2007-2013, aproximativ 3,2 miliarde de euro din fondurile structurale au fost alocate pentru finantarea centrelor de ingrijire a copiilor si promovarea participarii femeilor pe piata fortei de munca, actiuni care au avut un puternic efect de parghie.

Pe de alta parte, insa, cu toate ca 60 la suta din absolventii de universitate sunt femei, acestea sunt in continuare platite cu 16 la suta mai putin decat barbatii pentru fiecare ora de munca, precizeaza CE.

In plus, femeile sunt mai predispuse sa lucreze cu fractiune de norma (32 la suta, in comparatie cu 8,2 lasuta din barbati care lucreaza cu fractiune de norma) si isi intrerup cariera pentru a se ocupa de ceilalti. Prin urmare, precizeaza CE, decalajul intre femei si barbati in materie de pensii este de 39 la suta. Vaduvele si parintii singuri, in special mame singure, reprezinta un grup deosebit de vulnerabil, iar peste o treime dintre parintii singuri au un venit insuficient.

Citeste si: Roman Polanski: Egalitatea intre sexe este o tampenie!

Tot la nivelul UE, desi rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor a crescut, ea se mentine totusi la 63 la suta, fata de 75 la suta pentru barbati. Aceasta este in principal rezultatul crizei economice, care a dus la o inrautatire a situatiei ocuparii fortei de munca in randul barbatilor.

De asemenea, femeile continua sa suporte povara muncii neremunerate din cadrul gospodariei si al familiei. Ele petrec in medie 26 de ore pe saptamana, efectuand activitati de ingrijire si casnice, in comparatie cu noua ore in cazul barbatilor.

CE remarca si faptul ca, in continuare, este mai putin probabil pentru femei sa detina pozitii de conducere. Ele reprezinta in medie 17,8 la suta dintre membrii consiliilor de administratie ale celor mai mari societati cotate la bursa, 2,8 la suta dintre directorii generali, 27 la suta dintre pozitiile de ministri in cadrul guvernului si 27 la suta dintre membrii parlamentelor nationale.