Ce se întâmplă dacă refuzi încorporarea în caz de război

Ce se întâmplă, în România, dacă o persoană refuză încorporarea în caz de război. Legislația în vigoare prevede pedepse dure pentru cei care refuză să dea curs ordinului de încorporare venit din partea autorităților militare.

Articolul 432 din Codul Penal spune că este infracțiune ca o persoană să refuze să fie încorporată în armată, dacă autoritățile solicită acest lucru, în caz de război, iar fapta se pedepsește cu o perioadă de la 2 până la 7 ani de închisoare cu executare.

„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată în articolul 432 din Codul Penal.

Însă condiția de aplicare a articolului este să fie stare de război sau de asediu, iar situația aceasta a fost discutată și adusă în discuția publică după izbucnirea crizei din Ucraina și posibilitatea unui atac al Rusiei, care se va lăsa cu un răspuns al NATO.

Sursa foto: adevarul