Ce se va intampla cu Realitatea TV? Cozmin Gusa: Marca va reveni la noi!

Ce se va intampla cu Realitatea TV? Este intrebarea care ii framanta in primul rand pe angajatii acestei televiziuni de stiri, dar nu numai pe ei, dupa ce luni Curtea de Apel Bucuresti a decis ca marcile detinute de Realitatea Media, printre care Realitatea TV, Realitatea.net si Realitatea FM vor fi preluate de Win Win Business Lobby Company, o firma obscura, inregistrata la Londra si a carei actionari nu sunt cunoscuti.

Cozmin Gusa, actualul actionar majoritar al Realitatea Media si, in acelasi timp, Director editorial al postului, a raspuns intrebarilor reportervirtual, dezvaluind si motivul tacerii sale de 24 de ore: i-a lasat pe adversari – omul de afaceri Elan Schwartzenberg si avocatul Gheorghe Piperea – sa-si faca publica strategia.

Reporter Virtual: Cozmin, ce se intampla? Ati pierdut marca Realitatea TV in instanta…

Cozmin Gusa: In jurul Realitatii TV exista, asa cum spunea Elan Schwartzenberg intr-o declaratie redata si de voi, un ghem de interese foarte important, care are legatura cu jocul de influenta care se desfasoara oricand, mai ales intr-un stat atat de framantat cum este Romania. Si atunci, fel de fel de pescuitori in ape tulburi care beneficiaza de naivitatea sau de prostia unora incearca sa-si vanda rezultatele ca fiind altceva.

Despre cine este vorba?

Pai, despre dl avocat Gheorghe Piperea, in ghilimele „savantul de renume mondial”, care cred ca va intra in istorie doar prin apelativul de gropar al Oltchim. El si-a facut o adevarata misiune in a pedepsi Realitatea TV pentru unele lucruri obiective care s-au spus despre el si care i s-au parut nelalocul lor.

Ok, dar ce se intampla concret dupa decizia definitiva a Curtii de Apel, prin care Realitatea Media pierde marca Realitatea TV, alaturi de alte peste 100 de marci?

In mod concret, aceasta actiune de la Curtea de Apel, pe care noi nu am mai contestat-o, are urmatoarele consecinte: repune pe rol un contract de cesiune, leasing intr-un fel, un fel de lease-back, a dreptului de folosinta exclusiva a brandului Realitatea TV si a celorlalte peste o suta, asa cum s-a spus, pentru Realitatea Media, societate controlata si detinuta la nivel actionarial, cat si la nivelul Comitetului creditorilor de catre mine si de catre partenerul meu, Maricel Pacuraru, ceea ce inseamna ca timp de 5 ani de zile, noi, in cel mai rau caz, in urma unei taxe de 10.000 de euro pe luna, beneficiem exclusiv de dreptul de folosinta a marcilor si avem si un drept de preemptiune asupra oricarei instrainari de marca, conform contractului care exista, care este depus la CNA in acest moment si despre care stiu foarte bine cei care l-au semnat si contrasemnat, respectiv Sorin Enache, fostul Director general, sau respectiv Vasile Deleanu, fostul administrator judiciar prin firma Rovigo.

Asadar, sustii ca puteti folosi in continuare brandul Realitatea TV. Pentru cat timp insa?

Aceasta actiune in Justitie, finalizata, pe care noi nu am contestat-o, deschide posibilitatea ca alte actiuni pe rol, pe care noi le-am facut la momentul potrivit, respectiv in anul 2012, si prin care reclamam caracterul nelegal al instrainarii marcii, pagubitor pentru creditori, sa fie puse pe rol si sa fie judecate foarte repede. Ele au fost blocate de aceasta actiune, care a avut prioritate din punct de vedere juridic, lucru pe care nu l-am contestat niciodata. Dar acum vor intra pe rol toate acele actiuni prin care noi demonstram ca cei care au instrainat marca au dorit de fapt sa devalizeze societatea Realitatea Media. Domnul Piperea, „savantul de renume mondial”, uita sa spuna ca doar Comitetul creditorilor a votat acest lucru, in conditiile in care dreptul patrimonial asupra marcii exista, deci trebuia sa fie aprobata orice decizie legat de aceasta de catre Adunarea creditorilor, adunare care n-a fost consultata. Din acest punct de vedere, fiind reclamata de catre creditori aceasta actiune la momentul oportun, ea va fi dovedita ca fiind nelegala, nula de drept si marca se va intoarce la Realitatea Media intr-un interval de timp care nu mai depinde de noi, depinde de Justitie, dar nu are cum sa aiba alt rezultat, pentru ca toti creditorii – in afara acelui E-Boutique ciudat, care nu are calitatea procesuala, pentru ca este si in calitate de creditor si in calitate de actionar prin participarea la majorarea capitalului social – au reclamat instrainarea nelegala a marcii.

Deci cu ce afecteaza decizia Justitiei forma in care emite Realitatea TV in acest moment?

Absolut cu nimic, pentru ca intra pe rol acel contract de exclusivitate cu Realitatea Media, care ne da dreptul de folosinta exclusiva pe timp de 5 ani, contract de care vorbeam mai devreme. Dl Piperea, „savantul de renume mondial”, ne-a facut un mare serviciu intr-un fel, pe care incearca sa-l negocieze cu fel de fel de oameni pescuitori in ape tulburi, care in aceasta perioada sunt interesati de brandul Realitatea sau de o televiziune de influenta. De altfel, motivul tacerii mele de 24 de ore a fost unul, ca sa ma exprim intr-un limbaj specific serviciilor secrete, de developare a dusmanilor si a prietenilor, care sigur ca au fost foarte harnici in aceste 24 de ore in a spune sau a face cate ceva. A fost un exercitiu util pentru noi ca entitate media care are multi prieteni printre telespectatori si multi dusmani in jocul de putere.

Intre timp, Elan Schwartzenberg a notificat ieri CNA in legatura cu dreptul asupra marcii Realitatea TV…

Eu nu vreau sa fac aprecieri legate de persoana lui Elan Schwartzenberg, pentru ca avem o relatie personala mult prea veche ca sa suporte astazi abordari publice din partea mea, iar el se afla intr-o situatie personala foarte complicata, in care nu are nevoie de dusmani in plus, ci are nevoie de prieteni. Comentand insa, doar comentand, ceea ce a spus in legatura cu dezvaluirile despre Realitatea TV, care ar putea fi mai mari decat un cutremur, spun doua lucruri: unu – e corect ce spune el, insa doar in varianta in care ii completez versiunea cu ceea ce eu stiu despre Realitatea TV si doi – acest lucru, adica dezvaluirile despre Realitatea TV si despre jocul de putere, nu se va intampla niciodata nici din partea lui si cu atat mai sigur din partea mea.

Bun si cui ar trebui sa platiti taxa de folosinta de 10.000 de euro pe luna pentru brandul Realitatatea TV?

Acelei, deocamdata – cat timp va fi platita si daca va fi platita – o luna sau doua, pana se rezolva situatia in Justitie, asadar acelei societati care are un actionariat incert si despre care institutiile statului banuiesc ca ar fi vorba de Codrut Marta, disparutul, Win-Win, de la Londra. Dar asta este o speta comerciala, care nu are legatura cu CNA, cu aprobarea de licenta, cu tulburarea bunului mers al treburilor la Realitatea TV. In rest, ceea ce discuta dl Piperea, viitorul gropar al Oltchim, despre acest lucru, nu este decat o smecherie avocateasca prin care sa reuseasca sa-i convinga pe clientii sai pe de o parte, ca a fost un om eficient, ceea ce nu s-a intamplat si, pe de alta parte, pe potentialii clienti interesati de Realitatea TV ca ar fi o directie viabila de a se negocia cu dansul.

Ce se intampla, asadar, astazi cu Realitatea TV si ce se va intampla maine?

Nimic. Realitatea TV merge inainte, deocamdata prin decizia Justitiei cu obligatia de plata a 10.000 de euro pe luna pentru folosinta marcii, conform contractului de exclusivitate care este in vigoare, iar in viitorul apropiat, la fel ca pana acum, prin revenirea marcii la societatea-mama, Realitatea Media. Singurul neajuns legat de acest eveniment a fost la nivelul colegilor nostri, care, din pacate, in ultimii ani de zile au fost mult prea tarnositi si au capatat un soi de fobie legat de evenimentele din jurul Realitatii TV. Insa, de cand aceasta societate a fost preluata de noi – implinim un an de zile in luna iulie – nu s-a intamplat nicio intarziere sau restanta de salariu, ca inainte, nu s-a intamplat fata de partenerii nostri operativi nicio restanta de plata sau de a nu oferi credibilitate pe aceasta piata complicata care este in acest moment piata media si unde sunt intarzieri de luni de zile in plata obligatiilor catre salariati si catre parteneri de afaceri.

Dl Piperea i-a anuntat pe ziaristii de la Realitatea TV sa se pregateasca de plecare…

Dl Piperea este liber sa-si masoare credibilitatea vorbelor sale cu credibilitatea vorbelor mele si o sa vedem cati dintre ziaristi o sa-l creada pe el si cati o sa ma creada pe mine. Eu spun ca niciunul n-o sa-l creada pe el.

Foto: Realitatea TV
Sursa: reportervirtual.ro