Ce și cât este un onorariu avocat?

Onorariul unui avocat este considerat de multe ori subiect tabu. Credem ca un client trebuie sa cunoasca din start ce costuri implica colaborarea cu o firma de avocatura.

Onorarii Avocat

Ne confruntam cu un dosar in instanta si ne intrebam cat ar putea costa un avocat? Este adevarat ca de cele mai multe ori, cand auzim cuvantul “avocat”, ne gandim la preturi astronomice. Cu toate ca onorariile sunt intotdeauna subiective, putem totusi spune ca un avocat nu este chiar atat de scump pe cat se crede. Este esential sa cunoastem inca de la inceputul unui eventual proces, care este onorariul unui avocat. Pentru a consulta lista completa de tarife avocatiale – viziteaza pagina Onorarii Avocat Bucuresti.

Cat costa un avocat de instanta?

Avocatii de instanta sunt de mai multe feluri, in functie de tipul dosarului (penal, civil, contencios, comercial, etc.) Dupa ce am stabilit ramura de drept pe care se judeca dosarul, trebuie sa vedem cat de complexa este speta noastra.

Onorariul avocatului poate incepe de la 500 lei, pentru un dosar relativ simplu, de reprezentare in instanta.

Cat este un onorariu avocat penal?

In cazul in care ne confruntam cu un dosar penal trebuie sa stim ca un avocat din oficiu nu reprezinta intotdeauna la fel de bine interesele noastre. Un avocat din oficiu este intotdeauna gratuit si este pus la dispozitie de statul Roman. In cazul in care alegem un avocat platit, specializat in drept penal, trebuie sa avem in vedere ca avocatii de drept penal au onorarii peste medie.  

Cat costa un avocat divort?

In cazul in care ne confruntam cu un divort trebuie sa stim ca acesta poate avea loc la notar sau in instanta. Daca partile se inteleg, pot plati aproximativ 1.500lei la notar si obtin hotararea de divort intr-un timp relativ scurt. Daca partile nu se inteleg atat de bine asupra aspectelor ce tin de divort, atunci singura solutie este instanta si va trebui sa apelam la un avocat specializat in dreptul familiei. Onorariul avocatial pentru divort depaseste costul notarial deoarece procesul se desfasoara pe un timp mai indelungat iar volumul de munca este mult mai mare.

Pret consultanta juridica

Daca avem nevoie de informatii cu privire la rezolvarea anumitor spete sau poate dorim un ‘second opinion’ pentru un dosar deja existent, atunci putem apela la un avocat pentru consultanta juridica. Sedinta de consultanta poate fi la sediul avocatului, online prin whatsapp sau email, sau prin apel telefonic. Daca te afli in Timisoara si vrei sa afli parerea unui avocat din Bucuresti atunci consultanta juridica online este cea mai buna varianta. Verifica si pret consultanta avocat pentru lista de onorarii.

Onorariu avocat Bucuresti

Care este tariful unui avocat din Bucuresti? Un avocat care detine majoritatea dosarelor sale la instantele din Bucuresti si Ilfov cu siguranta are o experienta mai mare. In Bucuresti, spre deosebire de majoriatatea oraselor de provincie, dosarele sunt instrumentate mai rapid, fiind vorba de un numar mare de cazuri, iar un avocat este nevoit sa faca fata acestui ritm.  Un avocat care are sediul in Bucuresti se poate deplasa si la dosarele din alte orase.

Cum se plateste onorariul unui avocat?

Onorariul avocatial se achita anticipat, deoarece discutam de prestarea unui serviciu in avans (avocatul va studia mai intai dosarul, verifica legislatia, pregateste documente etc.). Dupa ce se judeca dosarul, trebuie avut in vedere ca partea care pierde procesul va plati, cheltuieli de judecata, partii care a castigat. Cheltuielile de judecata includ onorariul avocatului, taxe de timbru cat si alte expertize, daca este cazul. Este imporant sa avem intotdeauna documente justificative (facturi, chitante in original) pentru toate cheltuielile din dosar. In cazul in pretul platit pentru avocat se situeaza peste grila de onorarii avocatiale agreate, atunci judecatorul va dispune diminuarea onorariului avocatului partii castigatoare.

Concluzionam prin a spune ca un avocat bine pregatit nu este cel mai ieftin specialist, dar cu siguranta un avocat fara experienta te poate costa in final mai mult. Cea mai buna comparatie este atunci cand duci masina la service pentru un scurtcircuit (o problema simpla ce dureaza 2-3 minute), iar mecanicul care nu a mai avut in trecut o astfel de problema, in loc sa schimbe siguranta auto, va alege sa faca tot felul de inlocuiri de piese care in final vor duce la o factura enorma.

Nu ramane decat sa va uram: cat mai putine dosare!