Ce spune ANM despre viscolul anuntat de Guvern: E normal sa fie ger, nu anuntam statul inaintea populatiei

Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) sustin ca “gerurile anormale” anuntate ieri de Guvern sunt cat se poate de normale pentru perioada de iarna si au tinut sa sublinieze ca meteorologii nu anunta autoritatile statului, inaintea populatiei.

“Vreau sa va spun ca, in tara noastra, gerurile vin in prezenta unor mase de aer arctic. Ger inseamna temperaturi sub -10 grade, iar in Romania minima absoluta a fost de -38,5 grade. Deci nu este nevoie sa fie un ger anormal. Nu ne asteptam ca gerul sa vina maine. In tara noastra aproape ca nu a existat o iarna in care sa nu avem ger”, a declarat directorul de prognoza din cadrul ANM, Florinela Georgescu, citat de Adevarul.

Totodata, ninsorile isi vor face aparitia incepand cu data de 20 noiembrie, sefa de la prognoza din cadrul ANM precizand ca “o iarna normala inseamna macar un episod de viscol in luna decembrie si cel putin doua in lunile ianuarie si februarie”.

Florinela Georgescu a amintit ca cea mai “cumplita iarna” din istorie a fost cea din 1941-1942, fiind sezonul rece din care Romania inca mai detine cele mai scazute temperaturi. “Sub -30 de grade in aproape un sfert din statiile meteorologice din tara, inclusiv la Bucuresti. Deci aceasta inseamna o iarna extrema. Elemente din acea iarna s-au inregistrat si in iarna 1984-1985”, a lamurit expertul.

Georgescu a mai spus ca Guvernul nu a avut o prognoza meteo diferita de cea pe care au primit-o cetatenii sau inaintea acestora, sustinand ca ANM informeaza in acelasi timp atat statul, cat si populatia.

“Informam in mod egal si la fel de rapid atat autoritatile statului, cat si populatia prin diferite modalitati. Noi nu facem diferente, decat daca exista solicitari exprese din partea unui minister. Daca nu exista solicitari speciale, nu trebuie sa existe aceasta suspiciune ca am anunta ceva deosebit catre Guvern si altceva, mai imblanzit, catre mass-media”, a mentionat specialistul.

Georgescu a precizat ca “gerul nu este nevoie sa fie anormal ca sa fie un fenomen extrem” si ca la temperaturi de -10 grade “nu mai incape indoiala ca trebuie sa folosim combustibil pentru a ne incalzi”.

Precizarile Florinelei Georgescu au venit in contextul in care un document oficial al Guvernului anunta, luni dimineata, ca pe romani ii asteapta o iarna atat de friguroasa, incat s-ar putea ca autoritatile locale sa nu mai poata asigura caldura pentru populatie.