Ce suma imensa au pierdut companiile de telefonie mobila din cauza aplicatiilor de tip WhatsApp

Aplicatiile sociale de mesaje mobile gratuite, asa cum este WhatsApp, au provocat in 2013 pierderi de 32.5 miliarde de dolari operatorilor de telefonie mobila prin venituri nerealizate din mesaje de tip SMS, scrie Bloomberg, care citeaza un studiu al firmei de cercetare Ovum.

Pierderile companiilor se datoreaza faptului ca telefonul inteligent cu acces la internet este un gadget din ce in ce mai utilizat. Astfel, oamenii incep sa se bazeze tot mai mult pe aplicatii gratuite, care inlocuiesc serviciul traditional de SMS. Potrivit estimarilor, aceste pierderi de aproape 33 miliarde de dolari vor ajunge, in 2016, la 54 de miliarde de dolari.

“Trendul arata ca mesageria instant erodeaza aceste venituri, in unele tari mai mult decat in altele, iar tendinta va continua. Impactul mesageriei gratis a fost simtit in intreaga lume. WhatsApp a fost, in mod clar, crema acestor servicii”, a declarat analistul wireless din Issaquah, Washington, Chetan Sharma, citat de Bloomberg. 

Citeste si: FACEBOOK CUMPARA WHATSAPP PENTRU O SUMA RECORD!

Reprezentantii operatorilor Vodafone (Marea Britanie), America Movil (Mexic), AT&T si Sprint (SUA) au refuzat sa comenteze informatiile.

In SUA, operatorii de telefonie mobila au optat sa ofere sms-urile gratis pentru toti clientii. In Mexic, potrivit firmei de consultanta  Competitive Intelligence Unit, aproape 90% din mesageria instant pe telefoane mobile are loc prin platforma WhatsApp. 

Compania care dezvolta aplicatia WhatsApp, platforma cu 450 de milioane de utilizatori la nivel mondial, a fost preluata, recent, de Facebook intr-o tranzactie de 19 miliarde de dolari.

Sursa foto: bloomberg.com