Ce sunt hemoroizii, cauze, simptome, remedii, tratament, unguent si crema pentru hemoroizi

Aproximativ 80% din oameni sunt afectati de aparitia hemoroizilor, iar acestia sunt insotiti de simptome neplacute. Hemoroizii reprezinta o afectiune sub forma unor dilatatii ale venelor hemoroidale superioare si inferioare, iar persoanele ce descopera afectiunea deseori prin prezenta sangelui in scaun sau dureri in zona anusului nu se adreseaza rapid medicului pentru aplicarea unui tratament in etapa incipienta.

Asadar, daca doresti sa aflii mai multe detalii despre hemoroizi si cum poti evita agravarea acestei afectiuni este important sa stii care sunt cele mai frecvente simptome, care este cauza, dar si care sunt modalitatile de tratament recomandate si de multe ori la indemana oricui.

Cuprins

Ce sunt hemoroizii?

Asa cum am mentionat anterior, hemoroizii, asemenea varicelor, sunt dilatatii venoase care apar la nivelul canalului anal. Aceste structuri anormale devin patologice in momentul in care se inflameaza iar aceasta conduce catre o dilatatie vasculara patologica, indiferent de localizarea sa interna sau externa.

Cum previi aparitia hemoroizilor?

Pentru prevenirea hemoroizilor sau evitarea agravarii inflamatiei hemoroidale este necesara relaxarea in timpul miscarilor intestinale si cresterea consumului de apa, care impiedica intarirea scaunului.

 

De asemenea, este indicat sa utilizezi toaleta imedicat ce simti ca o miscare intestinala isi face aparitia. In acest sens, de fiecare data cand simtiti nevoia de a utiliza toaleta nu amana acest moment si nu petrece perioade indelungate de timp pe scaun, in special daca folosesti suprafete dure pentru a preveni aparitia hemoroizilor.

 

Trebuie sa stii ca un consum bogat de alimente in fibre dietetice va reduceconsiderabil riscul aparitiei hemoroizilor. Fibrele alimentare contribuie la crearea in vrac a intestinelor, ce inmoaie scaunul, facilitand astfel trecerea prin intestin si eliminarea scaunului.

Cauzele care duc la aparitia hemoroizilor

Cele mai frecvente cause care conduc la aparitia hemoroizilor sunt:

  • constipatia cronica. Din pricina defecarii ingreunate si blocarii intestinului se acumuleaza o presiune in zona rectului care formeaza obstacole in calea de intoarcere sanguina si care cauzeaza inflamarea vaselor de sange in zona anala;
  • acumularea presiunii in zona bazinului. In alte situatii decat cea a constipatiei cronice, hemoroizii mai pot aparea in urma acumularii de presiuni, cauzate de alte motive, in zona anala si care asa cum am mentionat anterior afecteaza circulatia sangelui, provocand inflamarea vaselor de sange. Aceasta acumulare de presiune poate isi poate avea cauzele in obezitate, ridicarea de greutati, sedentarismul si perioade indelungate petrecute pe scaun. De asemenea, acumularea presiunii in zona bazinului poate aparea si la femeile insarcinate;
  • factori alimentari. Aparitia hemoroizilor si dezvoltarea bolii hemoroidale poate fi influentata si de alti factori cum ar fi cei alimentari. Consumul exagerat de condimente sau alimente picante, cum ar fi piperul, usturoiul, ceapa sau mustarul iute;
  • sedentarismul. Lipsa activitatii sportive sau a unei vieti active, dar implicatiile activitatilor clasice de birou care impun statul pe scaun pentru perioade indelungate pot fi cauzatoare de aparitia hemoroizilor, acumulandu-se astfel cantitati mai ridicate de sange in zona anala, in timp ce zona vascularizata este sufocata sub propria greutate;
  • consumul scazut de lichide. Lipsa unei cantitati normale de apa zilnice este una dintre cauzele care provoaca tranzitul intestinal lent si care ulterior poate conduce ulterior la aparitia constipatiei si in final a hemoroizilor. Pentru prevenirea unor astfel de probleme, este indicat un consum de 2 litri de apa pe zi;
  • dieta saraca in fibre. Lipsa unei alimentatii corespunsatoare poate reprezenta unul dintre motivele care favorizeaza constipatia si inflamarea vaselor de sange, iar ulterior aparitia hemoroizilor;
  • alcoolul in exces. Consumul exagerat de alcool poate provoaca dilatarea vaselor rectale si a vaselor de sange de-a lungul tubului digestiv. La randul ei, aceasta dilatare conduce la acumularea sangelui in hemoroizi si la inflamarea acestora.

Factori determinanti in aparitia hemoroizilor:

  • constipatia cronica;
  • procese inflamatorii locale, cum ar fi fisurile anale sau ano-rectitele;
  • procese inflamatorii de vecinatate, cum ar fi metro-anexite sau prostatite;
  • obezitatea;
  • sarcinile repetate si la interval de timp scurt.

Factori favorizanti in aparitia bolii hemoroidale:

  • o predispozitie genetica;
  • nutritie deficitara sau tulburari metabolice;
  • lipsa unei activitati normale sau sedentarismul ca boala cronica;
  • acumularea unei greutati anormale pentru statura unui individ care duce la obezitate.

Ce tipuri de hemoroizi exista si care este clasificarea lor in functie de stadiul bolii?

Exista mai multe tipuri de hemoroizi:

  1. Hemoroizi interni. Acestia se afla in interiorul rectului, situati deasupra limitei dintre rect si anus, respectiv la jonctiunea anorectala si care atunci cand acestia sunt afectati de obicei cauzeaza sangerari;
  2. Hemoroizi externi. Acestia sunt situati la exterior, situati inferior fata de jonctiunea anorectala, in apropierea orificiului anal, sub tegument si sunt diferiti de cutele tegumentare sau excesul de piele in jurul anusului (marisca), care apare frecvent in urma unei tromboze hemoroidale externe (hematom perianal) sau in urma fisurilor anale;
  3. Micsti. Acesti hemoroizii interni apar in stadii avansate si conflueaza cu cei externi;
  4. Prolabati. Acesti hemoroizi reprezinta boala in stadiile avansate si ies in afara anusului, coborand odata cu defecatia si care se pot reintoarce spontan sau trebuiesc reintrodusi manual.

Ce simptome provoaca hemoroizii?

Pentru ca hemoroizii interni se afla situati la interiorul canalului anal unde exista putine terminatii nervoase, inflamarea acestora nu provoaca dureri, insa sangerarea anala in momentul defecarii poate fi un simptom.

Asadar, in cazul in care observati sange in vasul de toaleta este indicat sa consultati cat mai rapid un medic proctolog, pentru ca orice amanare a acestei masuri de siguranta poate conduce la agravarea situatiei, iar hemoroizii pot iesi in afara anusului, cauzand cunoscutul prolaps hemoroidal intern. De cele mai multe ori acesta se poate simti la palpare in jurul anusului, sub forma unor umflaturi si pot cauza dureri, intrucat anusul este o zona cu foarte multe terminatii nervoase.

Spre deosebire de cei interni, hemoroizii externi, care se afla si ei in interiorul anusului, se pot exterioriza devenind foarte durerosi. De obicei, hemoroizii externi ies in afara rectului in timpul tranzitului intestinal, se pot palpa si chiar se pot vedea. O persoana care sufera de prolaps hemoroidal, va acumula cheaguri de sange in zona rectala, hemoroizii externi se trombozeaza, iar zona va capata o culoare roz-violet, provoacand dureri intense. Aceste dureri locale apar in zona rectala datorita terminatiilor nervoase, in afara palpatului, atunci cand stam in fund sau chiar in momentul defecarii. Aceasta patologie se numeste trompoza hemoroidala.

Daca te aflii printre persoanele care sufera de dureri la nivelul zonei ano-rectale, dar si de sangerari anale iti recomandam sa apelezi imediat la investigatii specializate pentru ca exista afectiuni, cum ar fi cancerul colorectal, care iti pot pune viata in pericol.

Care sunt gradele de dezvoltare a hemoroizilor?

Hemoroizii sunt clasificati in patru stadii de dezvoltare, iar medicul proctolog poate stabili un tratament adecvat in functie de acestea:

  1. Momentul in care se declanseaza sangerarile anale (rectoragii) la defecare, fara prolabarea hemoroizi interni (maselor hemoroidale). In acest grad de dezvoltare sunt vizibile formatiunile hemoroidale la proctoscopie;
  2. Odata cu aparitia hemoragiei apare si prolapsul maselor hemoroidale. Este de retinut insa ca acestea se pot reduce sau produce spontan.
  3. In gradul al III-lea de dezvoltare, in timpul defecatiei sau la depunerea de effort intens apare, secretia mucoasa poate conduce la prolapsul maselor hemoroidale. care trebuie impinse inapoi in rect de catre proctolog, acestea fiind reductibile manual.
  4. In stadiul al IV-lea de dezvoltare apare durerea, prolapsul devine este permanent si ireductibil, iar masele hemoroidale ies in afara anusului sub forma unei umflaturi.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor?

Persoanele ce sufera de hemoroizi pot trai diferite senzatii neplacute de disconfort si durere, insa cele mai frecvente simptome pe care trebuie sa le ai in vedere sunt:

  • sangerare anala. Aceasta poate aparea in timpul defecarii, insa cantitatea de sange pierduta este mica si doar in anumite cazuri poate duce la aparitia unei anemii severe;
  • dureri rectale. Disconfortul si durerile in timpul defecarii reprezinta un simptom clasic al bolii hemoroidale. Hemoroizii netratati se umfla si devenin durerosi atunci cand isi fac aparitia leziunile pe suprafata lor sau cand in zona rectala se formeaza cheaguri de sange in interiorul lor. De asemenea, durerile mai pot aparea si in timpul statului indelungat pe scaun sau in pozitia sezut;
  • prurit anal. Acesta se manifesta prin aparitia unei senzatii de mancarime, fiind totodata insotita si de senzatii dureri locale si de arsuri;
  • inflamatii. Atunci cand se formeaza cheaguri de sange la nivelul hemoroizilor, acestia se inflameaza, devin tari si mai durerosi la atingere, iar la exterior capata o culoare albastra spre roz-violet.


Cand unul dintre simptomele de mai sus isi face aparitia, este deosebit de important sa apelezi la medicul specialist pentru a incepe un tratament potrivit si pentru a elimina posibilitatea ca boala sa evolueze si sa prezinte alte complicatii.

Cum se diagnosticheaza corecta boala hemoroidala si alte investigatii specifice

Daca recunosti simtomele mai sus expuse si doresti sa consulti un medic specializat in afectiunile proctologice, trebuie sa stii ca diagnosticul pentru boala hemoroidala este pus dupa o serie de investigatii specifice si dupa o discutie detaliata cu doctorul cu privire la istoricul afectiunilor cunoscute, dar si a simptomelor asociate. Examenul proctologic presupune examinarea canalului anal si a rectului inferior. In functie de stadiul de evolutie al bolii, examinarea presupune urmatoarele investigatii:

  • tuseul rectal. Acesta este un examen digital de verificare completa a rectului inferior si a canalului anal,prin palpare, in vederea diagnosticaii formatiunilor patologice din interior, de pe peretii rectali, dar si a mucoasei rectale;
  • anuscopia sau rectoscopia. Aceasta permite examinarea anusului si a rectului inferior cu ajutorul unui anuscop si este de cele mai multe ori videoasistata. Anuscupul este un tub metalic cilindric, cu o lungime de aproximativ 10 cm si este dotat cu un sistem optic. Anuscopia permite medicului diagnosticarea hemoroizilor, a fisurilor anale si a fistulelor.

In urma unei confirmari a bolii hemoroidale, diagnosticarea poate include si alte investigatii mai amanuntite cum ar fi:

  • rectosigmoidoscopia. Este cunoscuta si ca endoscopia digestiva inferioara si presupune examinarea rectului cu un rectoscop si are scopul de a investiga colonul, rectul si colonul sigmoid, respectiv partea inferioara a tractului gastrointenstinal;
  • colonoscopia. Este procedura care presupune examinarea intregului colon prin care se evalueaza starea mucoasei intestinului. Atat sigmoidoscopia, cat si colonoscopia ajuta la detectarea hemoroizilor interni si sunt procedee de diagnostic pot detecta si afectiuni mai grave cum ar fi cancerul de colon sau bolile inflamatorii ale acestuia;
  • videoanuscopia. Este procedura de examinare cu ajutorul unui dispozitiv prevazut cu o camera video la un capat prin care se vizualizeaza interiorul colonului printr-ul anuscop de plastic, acesta fiind introdus in canalul anal.

Ce complicatii pot aparea daca nu tratezi la timp hemoroizii?

Daca te numeri printre cei care sufera de hemoroizi si ai intarziat cu tratamentul pentru boala hemoroidala, trebuie sa sti ca pot aparea diferite complicatii. Cu toate ca acestea sunt situatii rare, complicatiile hemoroidale pot fi incadrate in doua categorii:

  1. anemia. Sangerarile cronice pot conduce la pierderea unor cantitati considerabile de sange si implicit la aparitia anemiei. Lipsa celulelor rosii din sange conduce la anemie, iar consecinta este lipsa puterii organismului de a duce oxigen spre restul celulelor din corp. Printre simptomele anemiei putem enumera: oboseala persistenta, starile de letargie, pielea palida sau galbuie, bataile neregulate ale inimii, dificultatile de respiratie, durerile in piept, ameteala, greata, mainile si picioarele reci, lesin, scaderea drastica in greutate si durerile de cap;
  2. tromboza hemoroidala acuta. Aceasta este denumirea medicala pentru “strangularea” hemoroizilor din cauza faptului ca hemoroizii nu mai primesc cantitatea necesara de sange pentru regenerare, oxigenare si intretinerea normala a organelor. O prima manifestare a trombozei hemoroidale acute este aparitia umflaturii externe in zona anusului ce poate fi de marimea unui bob de fasole, avand o textura dura, iar in urma acestei complicatii pot aparea episoade de durere acuta.

In ce consta tratamentul hemoroizilor in functie de gradul lor de dezvoltare?

Tratamentul hemoroizilor se poate efectua in 3 moduri:

  • Profilactic. Pentru ameliorarea simptomelor si preventia avansarii bolii hemoroidale se pot folosi un unguent sau o crema pentru hemoroizi;
  • Ambulator. pentru evitarea unei interventii chirurgicale;
  • Chirurgical. Utilizandu-se diverse tehnologii chirurgicale si tehnici medicale specifice.

Pentru un tratament eficient al hemoroizilor exista numeroase mijloace medicale si tehnologii, iar pentru alegerea metodei de tratament adecvata este recomandata vizita la un medic specialist pentru inspectia simptomelor si a zonei anale, iar dupa ce acesta determinarea stadiul evolutiei bolii se pot impune urmatoarele proceduri:

  • scleroterapie. Aceasta este una dintre procedurile recomandata pentru tratatmentul hemoroizilor interni de mici dimensiuni, aflati in gradul I sau II. Scleroterapia este o tehnica medicala care presupune injectarea unei substante prin anus in canalul rectal care cicatrizeaza tesutul inflamat si care reduce fluxul de sange catre muschiul sfincterului, respectiv catre hemoroid;
  • ligatura elastica. Ligaturarea cu benzi elastice a fost pentru prima data descrisa de catre Barron in 1963. Aceasta este o procedura chirurgicala non-invaziva care permite bandarea cu pana la trei inele elastice simultan, in muscoasa rectala, eliminand hemoroizii. Acesta interventie chirurgicala conduce la fixarea mucoasei si reduce tendintele de prolaps. Ligaturarea elastica este folosita si in ziua de astazi in cazul afectiunilor interne aflate in stadiul de evolutie I, II si uneori II, iar aplicarea benzilor speciale de cauciuc reduc dimensiunea hemoroizilor si faciliteaza caderea lor, fara dureri;
  • terapia de coagulare in infrarosu. Tratamentul este folosit pentru a vindeca hemoroizii mici si medii. Terapia cu infrarosu creaza lumina cu ajutorul careia se cicatrizeaza tesutul si conduce la disparitia hemoroidului;
  • hemoroidectomia. In cazul in care procedurile de mai sus nu ofera rezultatele asteptate, se poate interveni chirurgical, iar hemoroidectomia presupune indepartarea hemoroizilor externi sau interni ce se afla intr-un stadiu avansat de evolutie. Dintre toate tratamentele chirurgicale, aceasta procedura este considerata ca fiind cea mai eficienta metoda de tratament, insa chiar si in urma acesteia pot aparea complicatii, iar refacerea poate dura intre doua si patru saptamani. Dupa ce interventia a avut loc, pacientului i se va aplica un anestezic local, care contribuie la ameliorarea durerii, insa aceasta poate dura intre 3 si 6 saptamani. De obicei complicatiile presupun sangerari, dureri si retentie urinara sau chiar infectii locale;
  • medicamente. In tratamentul hemoroizilor, este recomandata utilizarea unor medicamente care au capacitatea sa calmeze durerea si sa reduca inflamatia;
  • Unguente, creme si supozitoare. Acestea au rolul de a preveni evolutia bolii hemoroidale in stadii incipiente, dar si pentru oprirea proceselor de inflamatie, reducerea inflamatiilor, precum si inlaturarea durerilor.

Cum sa previi aparitia si dezvoltarea hemoroizilor?

Hemoroizii iti pot afecta serios atat viata particulara, cat si cea profesionala. Durerile intense pe care le poti trai din pricina acestei afectiuni te va pune in imposibilitatea de a sta in pozitia sezut, iar in stadii avansate durerile pot fi constante si in alte pozitii corporale. Tratamentele chirurgicale implica constrangeri si de asemenea perioade de tratament in urma carora nu vei putea duce in viata tocmai normala si nici o activitate profesionala corespunzatoare, in special daca lucrezi dintr-un birou. Pentru a preveni aparitia hemoroizilor din timp este important sa tii cont de urmatoarele indicatii cu privire la modul tau de viata si la regimul alimentar:

  • corecteaza-ti dieta. Alimentatia zilnica normala trebuie sa includa alimente cu un nivel crescut de fibre pe care organismul le ia din produse naturale precum porumbul, ovazul, nucile, fasolea, dovlecei etc. De asemenea, este indicat sa incluzi in alimentatie fructe proaspete si legume. Totodata, este important sa oferi organismului tau sa o cantitate suficienta de apa si sa te hidratezi cu cel putin doi litri de apa pe zi. O dieta echilibrata si corecta presupune functionarea normala a tranzitului intestinal si, implicit, scade riscul aparitiei a constipatiei, factorul de risc major in aparitia patologiei hemoroidale;
  • evitarea excesului de condimente si alcool. De cele mai multe ori excesul creaza probleme, insa organismul oamenilor este diferit, reactioneaza diferit si are limitele sale. Daca alegi sa excluzi din alimentatia ta produsele condimentate, picante, prajite sau afumate si bauturile alcoolice tari, care s-au dovedit ca aduc contributie nefasta la dilatarea vaselor de sange din zona anala, vei putea sa previi aparitia hemoroizilor;
  • evitarea sedentarismului. Activitatile prelungite in pozitia de sezut precum statul pe scaun si, in anumite situatii, chiar statul in picioare poate conduce la aparitia hemoroizilor. Din acest motiv este indicat sa faceti o pauza de cel putin cinci minute, periodic, la fiecare ora, in care te ridici, sa te misti sau chiar sa inlocuiesti scaunul moale cu unul mai tare;
  • mentine o igiena corecta. Pentru a preveni avansarea bolii este important sa adopti un stil de viata in care o igiena primeaza. De asemenea, evitati fortarea excesiva in timpul defecarii si statul prelungit pe WC pentru ca in ambele cazuri aceste doua obiceiuri pot deveni factori ce pot duce la dezvoltarea crizelor hemoroidale. Daca te numeri printre cei care sufera de hemoroizi cronici, este recomandat sa renunti la utilizarea hartiei igienice clasice, sa optati pentru o hartie cu straturi multiple si mai moale sau sa o inlocuiti prin folosirea servetelelor umede ori spalarea cu apa la temperatura camerei;
  • stil de viata activ. In cazul in care ai un stil de viata sedentar, este indicat sa incepi sa faci mai multa miscare, de la plimbari mai lungi pe jos, un mers mai alert pana la magazinul de la colt, pana la activitate sportiva prin gimnastica sau inot;
  • renuntarea la efortul fizic intens. Daca recunosti simptomele unui inceput de boala hemoroidala si obisnuiesti sa faci efort intens este indicat sa diminuati efortul sau chiar sa renunti temporar la orice efort fizic intens care contribuie la suprasolicitarea musculara din zona bazinului si a perineului. Chiar si in situatia in care esti sportiv de performanta, pentru prevenirea dezvoltarii bolii hemoroidale este interzisa practicarea exercitiilor de forta cum ar fi cele desfasurate la aparate de fitness, ridicarea de greutati, mersul pe bicicleta sau calaria.

Unguente si creme hemoroizi

Atunci cand sunt aplicate local, unguentele si cremele pentru hemoroizi reprezinta solutia cea mai rapida pentru un proces de ameliorare a simptomelor neplacute precum dureri, inflamatii sau mancarimi, dar si pentru vindecarea hemorozizilor externi, interni sau fisuri anale.

Crema Hemofarm

Crema Hemofarm pentru hemoroizi a fost special produsa ca o solutie antihemoroidala cu efecte antiinflamatorii puternice, antibacteriene si, totodata, cicatrizante. Crema Hemofarm este creata din incrediente naturale, este conceputa atat pentru tratamentul hemoroizilor externi, cat si a celor interni, dar si a fisurilor anale.

Hemofarm se foloseste aplicand crema local si este recomandat sa utilizezi manusi chirurgicale la aplicarea acesteia, pentru a nu zgaria zona inflamata cu unghia.
Crema pentru hemoroizi poate fi aplicata local si in cazul hemoroizilor interni, prin masarea zonei interioare a anusului cu aceasta.

Cel mai bun unguent pentru hemoroizi

Vezi oferta pentru pachetul Hemofarm
100% Garantat