Ce tratamente pot fi recomandate pentru suflul cardiac?

Suflul cardiac este foarte frecvent în rândul copiilor și, în cele mai multe cazuri, nu este grav și nici nu afectează starea generală de sănătate. Totuși, în cazuri rare, suflul cardiac poate fi un simptom al unei afecțiuni mai severe. Prin urmare, este important să ajungeți cu copilul la un cardiolog pediatru dacă medicul de familie vă sfătuiește să faceți acest lucru după ce a depistat această patologie. Un specialist în cardiologie pediatrică este cel mai în măsură să afle dacă suflul cardiac este inofensiv sau dacă, sub această manifestare se ascunde o altă problemă a inimii.

De ce este importantă o evaluare cardiologică efectuată de un cardiolog pediatru?

Suflul cardiac este un sunet neobișnuit produs de sângele care circulă în inimă și în vasele de sânge din apropiere. Medicul pediatru poate auzi suflul cardiac în timpul unui control clinic. Dacă identifică suflul cardiac, atunci vă poate îndruma către un cardiolog pediatru. Suflul cardiac la copii se împarte în două categorii principale, și anume: obișnuit și structural. În prima categorie este încadrat acel sunet normal pe care îl produce sângele care alimentează inima copilului și care nu îi provoacă probleme de sănătate. În schimb, în a doua categorie este identificat un sunet care poate indica o anumită problemă sau afecțiune a cordului.

Cum se diagnostichează suflul cardiac la o clinică de cardiologie?

Dacă medicul pediatru bănuiește că suflul cardiac al copilului poate fi cauzat de o problemă structurală a inimii, atunci vă poate îndruma către o clinică de cardiologie unde puteți obține mai multe analize amănunțite ale inimii copilului. De exemplu, medicul cardiolog pediatru poate efectua o ecocardiogramă, o analiză care utilizează unde sonore pentru a realiza o imagine a inimii copilului. Acest test îl ajută pe specialistul cardiolog să verifice structura inimii și a vaselor de sânge din jurul inimii. O altă analiză pe care o poate efectua medicul cardiolog pediatru este electrocardiograma, care presupune aplicarea unor electrozi pe pielea copilului pentru a-i înregistra activitatea electrică a inimii.

Cum tratează un cardiolog pediatru suflul cardiac la copii?

Dacă copilul are un suflu cardiac obișnuit, atunci nu va avea nevoie de niciun tratament. În schimb, dacă este diagnosticat cu un suflu cardiac structural, atunci medicul cardiolog pediatru poate recomanda un tratament în funcție de severitatea afecțiunii. Tratamentele pot include monitorizarea atentă a copilului pentru identificarea tuturor simptomelor, medicamente, proceduri nechirurgicale și, în cele din urmă, proceduri chirurgicale. Înainte de a vă prezenta la medicul cardiolog pediatru, este recomandat să evaluați istoricul familial și să depistați eventualele cazuri de afecțiuni cardiace, cum ar fi copii născuți cu defecte cardiace, membri ai familiei care au avut nevoie de o intervenție chirurgicală pe inimă la o vârstă fragedă sau care au avut atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale timpurii.

Notați-vă întrebările pe care doriți să le adresați medicului și nu uitați să vă interesați dacă vor exista restricții privind exercițiile fizice sau activitățile viguroase în care se poate implica copilul.