CE va declansa o ancheta oficiala privind situatia studentilor romani din Marea Britanie

Comisarul european pentru Educatie, Androulla Vassiliou, a anuntat ca va fi declansata o investigatie oficiala privind decizia Londrei de suspendare a imprumuturilor pentru intretinere pentru studentii romani si bulgari.

Anuntul a fost facut intr-un raspuns transmis de Vassiliou europarlamentarului Renate Weber. Androulla Vassiliou precizeaza in raspuns ca serviciile sale au stabilit, intr-o prima faza, ca masura decisa la sfarsitul anului trecut de autoritatile britanice nu incalca drepturile cetatenilor, ci este una “temporara si administrativa cu scopul de a raspunde unei ingrijorari privind cresterea brusca a numarului de aplicatii pentru imprumuturile de intretinere”, a scris, duminica, pe pagina sa de Facebook, Renate Weber, potrivit Mediafax. Totodata, europarlamentarul roman a postat si scrisoarea de raspuns a comisarului Vassiliou.

“Totusi, informatiile din scrisoarea dvs. (din 5 februarie – n.r.), precum si mai multe plangeri primite de Comisie in acest sens au aruncat o indoiala cu privire la modul in care autoritatile din Regatul Unit s-au ocupat, intr-adevar, de aceasta situatie in timp util”, se arata in scrisoarea comisarului pentru Educatie.

Citeste si: Corlatean: Cetatenii moldoveni pot decide in mod suveran ceea ce doresc sa decida

Vassiliou precizeaza ca, in aceste conditii, “s-a decis lansarea unei investigatii oficiale si se vor cere explicatii suplimentare de la autoritatile britanice cu privire la aceasta situatie”.

Eurodeputatul PNL Renate Weber a solicitat, la 5 februarie, Comisiei Europene sa declanseze “o ancheta completa si amanuntita cu privire la suspendarea, in noiembrie 2013, de catre guvernul britanic, a imprumuturilor de subzistenta pentru studentii romani si bulgari, la care anterior fusesera indreptatiti”.

Intr-o scrisoare trimisa comisarului pentru Justitie, Viviane Reding, comisarei pentru Educatie. Androulla Vassiliou, si Comisarului pentru Ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, Weber vorbeste despre impactul negativ pe care sistarea brusca a sprijinului financiar l-a avut asupra posibilitatii studentilor romani si bulgari de a-si continua studiile in Marea Britanie, precum si despre “modul defectuos in care institutia care se ocupa de verificarea si acordarea imprumuturilor pentru studenti – Students Loans Company (SLC) – a gestionat pana acum situatia creata, existand cazuri ale unor studenti care au produs toate dovezile necesare, dar care, doua luni mai tarziu, tot nu au obtinut reluarea sprijinului financiar”.

Si Ministerul de Externe a sesizat CE in legatura cu problema studentilor romani din Marea Britanie.

Sursa foto: fakultetisrbije.com