Ce vrea ROMANIA sa obtina in urma BREXITULUI – ANALIZA POLITICO

Brexitul a fost declansat oficial, miercuri, dupa invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, iar negocierile vor incepe in curand. Romania, asemenea celorlalte 26 de state membre UE, are propriile interese pe care le urmareste in acest proces de iesire a Marii Britanii din blocul european.

Politico a vorbit cu oficiali din fiecare tara membra UE, despre pregatirile guvernelor nationale pentru momentul iesirii Marii Britanii din UE. Sursa citata noteaza ca exista un “consens remarcabil in legatura cu importanta garantarii drepturilor cetatenilor si cu importanta respectarii de catre Marea Britanie a obligatiilor pe care le are fata de cadrul bugetar al UE”.

Totodata, scrie Politico, exista o mare gama de interese de nisa si de “linii rosii” nationale, in cazul fiecarei tari. Analizand Romania, sursa citata noteaza ca prioritatile sunt drepturile cetatenilor, finantarea UE si legaturile bune cu Marea Britanie. “Strategia de negociere a Romaniei urmareste asigurarea ca nu va fi discriminare intre cetatenii UE (sau intre cetatenii UE si cei britanici) in timpul divortului, potrivit oficialilor guvernamentali. Acesta este un principiu de baza pe care Romania vrea sa il vada aplicat atat in timpul acordului de retragere, cat si pentru orice alte relatii viitoare”, se arata in comentariul Politico.

In articol se arata ca, asemenea celorlalti membri ai UE, si Bucurestiul vrea ca subiectele sa fie negociate intr-o anumita ordine. In primul rand, este vorba despre pastrarea drepturilor cetatenilor UE, apoi UE ar trebui sa exploreze informal felul in care relatia UE – Marea Britanie poate face tranzitia catre o viitoare relatie.

Politico o citeaza pe Ana Birchall, ministrul roman pentru Afaceri Europene, care spune ca “pana si cel mai usor Brexit va fi un Brexit dur”. In concluzie, noteaza sursa citata, Romania se pregateste pentru un Brexit cat se poate de usor, insa accepta cel mai probabil si varianta dura a iesirii Marii Britanii din UE.

Sursa traducere: Ziare.com