Cea mai mare gafa din istoria campaniilor electorale

Miscari aiuritoare in tabara lui Victor Ponta: dupa o zi in care s-a miscat politico-electoral perfect, facind manevre abile si inteligente, menite sa ii consolideze pozitia de mare favorit al turului doi, a cazut bomba, nefiind exclus sa asistam la cea mai murdara manevra, dar si la cea mai mare gafa, totodata, din istoria campaniilor electorale, scrie inpolitics.ro.

Ziua de ieri a fost una de forta pentru Victor Ponta. in timp ce dinspre tabara Iohannis , zis”Nu-negociez-cu-nimeni”, veneau numai zvonuri de scandaluri interne, rafuieli si acuzatii, premierul anunta decizie dupa decizie, si numai una si una.

Numirea lui Melescanu drept consilier prezidential, o masura bine primita, data fiind experienta personajului; anuntarea unui tur electoral rapid prin tara, disponibilitatea de a participa la mai multe confruntari televizate, spre deosebire de Iohannis, care pune tot felul de conditii puerile. in fine, anuntarea lui Tariceanu drept viitor premier, plus introducerea in ecuatie a numelor lui Florin Georgescu si George Maior, ca solutii de rezerva pentru guvern.

UN LIDER AL PNL, DAT AFARA DIN STUDIOUL ANTENA 3. VIDEO

Propunerea lui Tariceanu are multiple avantaje: ea conduce la accentuarea tensiunilor in interiorul PNL, fiind de asteptat ca multi liberali sa inceapa de pe acum predarea catre noul centru de putere guvernamentala; e bine primita de medul de afaceri, care are amintiri placute din vremea cind acesta era premier (desi nu atit competenta lui, cit conjunctura economica internationala au favorizat prosperitatea), dar, mai ales, transmite mesajul pozitiv, intern si extern, ca PSD a invatat sa cedeze din putere, dupa ce devenise un simbol al goanei dupa hegemonia totala si al incapacitatii de lucra in aliante.

Fluturarea numelor lui Florin Georgescu si George Maior, pe de alta parte, are menirea de a introduce subliminal, intre sustinatorii premierului, doua institutii bine cotate de romani la capitolul incredere, e vorba de BNR si de SRI. Un sondaj INSCOP din 27 octombrie releva ca BNR ocupa locul trei la incredere, in timp ce SRI locul cinci, pozitii deloc de neglijat.

Chiar si aducerea aproape a elementului Vadim Tudor isi are logica ei: pe de-o parte se contrabalanseaza prezenta UDMR in schema de guvernare, eliminind posibilitatea unor atacuri pe acest subiect, pe de alta, el este folosit pentru lansarea acelor mesaje prea delicate ca sa fie puse in gura unor lideri mai seriosi. Dovada ca Tribunul a si trintit pe masa legea amnistiei, reaprinzind flacara sperantei pentru multi pesedisti, dar si pentru zeci de mii de puscariasi care, nu-i asa?, si ei voteaza.

Citeste si: DEZVALUIRE SOC! TARICEANU NU VA APUCA SA FIE NUMIT PREMIER

Daca apar reactii dure de protest, se invoca un derapaj vadimist, in stilul binecunoscut; daca nu, mesajul de campanie ramine bine-mersi valabil.

Ei bine, toate aceste manevre laudabile au fost spulberate dintr-un foc azi dimineata, odata cu vestea soc transmisa de Rominia TV potrivit careia inspectorii Corpului de Control al premierului Victor Ponta urmeaza sa faca verificari asupra unor retrocedari efectuate la Sibiu in anul 2010, atunci cand Klaus Johannis era atat primar al Sibiului, cat şi preşedinte al comisie pentru retrocedari a municipalitaţii. Inspectorii lui Ponta ar avea suspiciuni legate de unele dosare prin care fie au fost retrocedate proprietaţi in natura, fie foştii proprietari sau cei care au cumparat drepturile litigioase au fost despagubiţi financiar.

Aproape ne dorim ca stirea sa fie falsa, sa fie o intoxicare marca Ghita. Pentru ca, din capul locului trebuie spus, ar fi pentru prima oara cind un candidat prezidential recurge in campanie la institutiile din subordine impotriva adversarului direct, si inca intr-o chestiune veche de ani de zile.

O manevra specifica mai degraba regimurilor totalitare sud-americane, unde contracandidatul dictatorului e bagat la puscarie in campanie, ca sa se ”racoreasca”.

O manevra care nu poate transmite decit un unic mesaj: acela ca lui Ponta ii e frica.
in ciuda avertismentelor lui Vasile Dincu, cel care scrie pe blog, azi, ca ”Are sanse mari de a pierde alegerile candidatul fricos(…)Frica aduce greseli majore, absenţa de la confruntari, tendinţa de a face gesturi bruşte, necalculate, fuga dupa alianţe nefireşti sau neverosimile, demagogia gretoasa in discurs”.

Nu e prima oara cind PSD pacatuieste prin excesul de masuri electorale (vezi mitingul lui Geoana de la Timisoara, in 2009, care a enervat multi alegatori anti-comunisti), uitind ca adesea, ce e prea mult strica.

In cazul de fata, daca informatia se confirma, ramine de vazut ce efecte electorale va produce desantul anti-Iohannis de la Sibiu intre cele doua tururi de scrutin, dar indraznim de pe acum sa lansam o ipoteza: deloc pozitive pentru candidatul PSD.