Cea mai veche galaxie din Univers s-a format la 700 de milioane de ani dupa Big Bang

Cea mai veche galaxie din Univers a fost descoperita, recent, de astronomi. Denumita z8_GND_5296, galaxia s-a format la aproximativ 700 de milioane de ani dupa Big Bang, scrie site-ul RTV.

Aceasta galaxie este cea mai veche si cea mai indepartata aglomerare de stele cunoscuta pana in prezent, lumina provenita de la aceasta galaxiecalatorind 13.1 miliarde de ani pana a fost captata in spectrul infrarosu de Telescopul Spatial Hubble si de Observatorul Keck din Hawaii.

“Aflam multe informatii despre o regiune care se afla extrem de departe in timp fata de noi. Am observat aceasta galaxie asa cum arata ea acum 13.1 miliarde de ani, mai precis cu 8 miliarde de ani inainte ca Soarele sa se aprinda si, evident, cu mult mai mult inainte sa apara viata pe Pamant”, a declarat coordonatorul echipei de astronomi care a realizat descoperirea, Steven Finkelstein, profesor asistent la Universitatea Statului Texas din Austin.

In mod surprinzator, dintr-un numar de 43 de galaxii extrem de indepartate, doar galaxia z8_GND_5296 a oferit dovada chimica cheie necesara pentru a-i confirma distanta in timp si spatiu la care se afla.