Ceasul Apocalipsei mai are 3 minute pana la fix! Oamenii de stiinta avertizeaza: Sfarsitul lumii pare mult mai aproape

Sfarsitul lumii pare mult mai aproape, in ultimii trei ani fiecare om fiind amenintat in contextul schimbarilor climatice si amenintarilor crescute in domeniul armelor nucleare. Opinia apartine oamenilor de stiinta din spatele conceptului de Ceas al Apocalipsei, un instrument simbolic ce masoara timpul ramas pana la sfarsitul lumii.

Bratul care indica minutele ceasului simbolic, si care are cinci gradatii inaintea orei 12, a fost mutat cu doua pozitii mai sus, indicand trei minute ramase pana la fix. Asta inseamna ca “probabilitatea unei catastrofe globale este foarte mare”, potrivit independent.co.uk.

Schimbarea acului de ceas reprezinta un gest de condamnare a liderilor lumii si a perspectivelor pe care le au cetatenii lor.

“Schimbare de neoprit a climei si cursa inarmarii nucleare, in conditiile modernizarii uriaselor arsenale, reprezinta amenintari de netagaduit la adresa existentei umanitatii”, sustine Kennette Benedict, director executiv al Buletinului Oamenilor de stiinta din Domeniul Atomic, din Chicago, grupul care se ocupa de Ceasul Apocalipsei.

Citeste si: PATRU LIMITE AU FOST DEPASITE, OMENIREA SE AFLA INTR-O EPOCA PERICULOASA

“Liderii lumii nu au reusit sa actioneze cu viteza si amploarea necesare pentru a-si proteja cetatenii de o posibila catastrofa. Aceste esecuri pun in pericol fiecare om de pe Pamant”, adauga ea.

Desi ceasul este practic un barometru, el este gestionat de o echipa care include 17 castigatori ai Premiului Nobel, si este tratat cu multa seriozitate.  

Acest comitet a subliniat ca emisiile de gaze cu efect de sera au crescut cu pana la 50% din 1990, iar suma anuala investita in infrastructura combustibilului fosil depaseste 660 de miliarde de lire sterline.

“Schimbarile climatice vor afecta milioane de oameni si vor pune in pericol exisstenta multor sisteme ecologice care se afla la baza civilizatiei. Amenintarea planeaza asupra intregii omeniri”, sustine Richard Somerville, membru al comitetului.

Citeste si: SEMNAL MISTERIOS, DESCOPERIT DE CERCETATORI IN UNIVERS

Preocupari serioase apar si in privinta armelor nucleare.

“Dupa Razboiul Rece, a existat o anumita doza de optimism privind capacitatea statelor nucleare de a controla cursa inarmarii si a se indeparta de abisul distrugerii nucleare”, considera Sharon Squassoni, un alt membru al comitetului. “Acel optimism a disparut in fata noilor tendinte: extinderea programelor de modernizare a armelor nucleare si oprirea sistemului de dezarmare”, adauga Squassoni.

Ceasul a aparut in 1947, si indica atunci sapte minute pana la ora 12, dupa ce bombele atomice au lovit Hirosima si Nagasaki. Acele ceasului sunt mutate inainte sau inapoi, pana in prezent fiind facute 19 mutari. Ultima mutare a avut loc in 2012, si a fost determinata tot de ingrijorarile legate de schimbarile climatice si armele nucleare.

Citeste si: Scrisoarea SECRETA care anunta AL TREILEA RAZBOI MONDIAL

Ultima data cand ceasul a indicat trei minute distanta pana la ceasul al 12-lea a fost in 1983, cand relatiile sovieto-americane erau la cel mai prost nivel. Momentul considerat cel mai periculos de membrii comitetului a fost in 1953, cand bomba cu hidrogen a devenit o arma cu mult mai puternica decat orice alta arma nucleara.

Cel mai indepartat moment de ora fixa, reprezentat pe ceas, a fost de 17 minute, in 1991, cand Razboiul Rece s-a incheiat oficial, iar Rusia si Statele Unite au inceput sa isi reduca arsenalele nucleare.