CEC BANK va primi din partea BEI un credit de 100 de milioane de euro pentru finantarea primariilor si IMM-urilor

CEC Bank atrage de la Banca Europeana de Investitii (BEI) un imprumut de 100 milioane de euro pentru cofinantarea proiectelor derulate de IMM-uri, companii medii din industrie, servicii, turism si infrastructura si administratii publice locale, au anuntat joi cele doua institutii financiare.

“Imprumutul este destinat sa sprijine in principal IMM-urile care reprezinta coloana vertebrala a economiei romanesti, atat din perspectiva crearii de noi locuri de munca, cat si a cresterii economice”, a declarat Mihai Tanasescu, vicepresedinte BEI responsabil pentru Romania, intr-o conferinta de presa la CEC Bank.

Creditul actual vine dupa ce banca locala a utilizat imprumutul de 45 milioane de euro acordat anul trecut de BEI pentru finantarea IMM-urilor si firmelor medii. Din suma primita si utilizata in 2013, CEC Bank a finantat peste 100 de proiecte din domenii precum productie, agricultura, comert, servicii, constructii sau productie de energie verde.

CITESTE SI: Banii din TAXA PE STALP vor merge mai intai la BUGETUL DE STAT

“Pentru BEI, aceasta suma, de 100 milioane de euro, este cea mai mare suma care a a fost alocata unei banci din Romania. Desigur, a mai beneficiat si BRD, dar e limita maxima pe care BEI a dat-o unei banci din Romania”, a afirmat Tanasescu.

Imprumuturi cu fonduri BEI pot fi atrase de IMM-uri, companii cu pana la 3.000 de salariati si administratiile publice locale. Ca noutate, pot solicita astfel de credite si IMM-urile care au angajat sau intentioneaza sa angajeze 1 tanar, cu varsta sub 25 de ani (5 tineri in cazul firmelor cu cel mult 3.000 de salariati) in ultimele/urmatoarele sase luni, dar si o firma detinuta sau administrata de o persoana tanara sau o companie care ofera training vocational pentru personalul tanar.

Imprumuturile se acorda in lei sau euro, cu o valoare de 50%-100% din costurile eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 12,5 milioane euro. Valoarea maxima a proiectului trebuie sa fie de 25 milioane euro. Creditele au o maturitate de 12/15 ani, cu pana la 4 ani de gratie, iar costurile presupun o marja de dobanda cu 0,5 puncte fata de imprumuturile standard.

CITESTE SI: Ministrul Fondurilor Europene dezvaluie cand vor putea fi lansate urmatoarele PROIECTE 

BEI finanteaza IMM-urile romanesti prin intermediul a 14 institutii financiare, care opereaza atat in sectorul public, cat si cel privat. Banca a creditat anul trecut IMM-urile cu 174 milioane euro, firmele avand peste 41.000 de angajati.

De la inceputul activitatii in Romania, BEI a acordat finantari de 10 miliarde euro, reprezentand 7,3% din PIB-ul Romaniei. Institutia financiara internationala intentioneaza sa ajunga pana la finalul anului la finantari de circa 600 milioane euro sau mai mult, iar anul viitor se va concentra foarte mult pe finantarea sectorului energetic, potrivit lui Tanasescu.

Sursa foto: economica.net