CEDO a condamnat România pentru închisorile CIA!

CEDO a condamnat România pentru închisorile CIA! Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat, joi.  decizia în cazul plângerii depuse contra României de cetățeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri, care a acuzat că a fost torturat într-un centru de detenție CIA, aflat pe teritoriul țării noastre. România trebuie să plătească 100.000 de dolari, anunță postul Antena 3.

Această condamnare dovedește faptul că pe teritoriul României ar exista un centru de detenție al CIA. Abd al-Rahim al-Nashiri, aflat în prezent în detenție la baza navală Guantanamo Bay din Cuba, susține că România a permis CIA să îl dețină în secret pe teritoriul sau și să îl supună torturilor și diverselor forme de abuz fizic și mental, și acuză lipsa posibilității de a lua legătura cu familia sa. De asemenea, el acuză România că a permis mutarea să către alte centre de detenție secrete gestionate de CIA, expunându-l unor tratamente similare pentru mai mulți ani.

În fine, Abd al Rahim al-Nashiri critică lipsa unei investigații rapide și cuprinzătoare cu privire la acuzațiile sale. Invocă articolele 3 (interzicerea torturii), 5 (dreptul la libertate și la siguranță), 8 (dreptul la respectarea vieții private și familiale) și 13 (dreptul la o despăgubire efectivă) ale Convenției Europene privind Drepturile Omului. În plus, Al-Nashiri se bazează și pe articolele 2 (dreptul la viață) și 6 (dreptul la un proces corect într-un interval rezonabil) ale Convenției și pe articolul 1 al Protocolului nr. 6 (abolirea pedepsei cu moartea) în plângerea conform căreia România l-a expus riscurilor unui proces profund incorect și posibilității de a-i fi impusă pedeapsa cu moartea. Acest caz a fost înregistrat la CEDO la 1 iunie 2012.

Potrivit articolelor 43 și 44 ale Convenției Europene privind Drepturile Omului, decizia acestei camere nu este finală, notează Agerpres. În termen de trei luni de la anunțarea deciziei, oricare dintre părți poate solicită că acest caz să fie adresat Marii Camere a CEDO. Dacă o astfel de cerere este înaintată, atunci un panel format din cinci judecători va decide dacă respectivul caz merită să fie examinat suplimentar. În această situație, Marea Camera va organiza audieri privind acest caz și va da decizia finală. Dacă nu este făcută o solicitare către Marea Camera, atunci decizia camerei devine finală. De îndată ce o decizie devine finală, ea este transmisă Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, pentru supravegherea punerii ei în aplicare.

Sursa foto: realitatea