CEDO: Angajatorii au dreptul sa supravegheze comunicatiile pe internet ale salariatilor

Un angajator are dreptul sa supravegheze comunicatiile purtate pe internet de salariati in timpul orelor de lucru, a decis marti Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in urma plangerii inaintate de un inginer roman, care a fost concediat in anul 2007 pentru ca a stat pe chat la serviciu, relateaza presa franceza, citata de Agerpres. 

Reclamantul s-a adresat instantei europene invocand faptul ca, prin interceptarea convorbirilor sale personale, i-ar fi fost incalcat dreptul la intimitate.

La randul sau, angajatorul si-a justificat decizia de concediere prin faptul ca inginerul roman a folosit mesageria electronica nu doar in scop profesional, ci si pentru a comunica cu fratele sau si cu iubita sa, iar regulamentul intern al respectivei companii interzice salariatilor sa foloseasca resursele acesteia in scop personal.

Cel concediat s-a adresat initial justitiei romane, care nu i-a dat dreptate. Prin urmare, a apelat la justitia europeana, dar din nou fara succes.

In decizia emisa, CEDO apreciaza ca un angajator nu comite niciun abuz verificand daca salariatii sai isi indeplinesc atributiile profesionale in timpul orelor de lucru. De altfel, angajatorul a accesat contul de mesagerie electronica al reclamantului gandindu-se ca acesta contine comunicatiile cu clientii, se mai mentioneaza in hotararea instantei europene.

De asemenea, CEDO considera ca justitia romana a pastrat un echilibru corect intre interesele angajatorului si respectarea caracterului confidential al corespondentei private, intrucat in instanta s-au folosit numai transcripturi ale convorbirilor ce dovedeau ca salariatul a folosit calculatorul companiei in interes personal in timpul programului de lucru si identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgata.

 Sursa foto: caleaeuropeana