CEDO: Nicolae Mischie, despagubit cu 3.000 de euro pentru sentinta in cazul introducerii unei arme in tara

Fostul presedinte al Consiliului Judetean si al PSD Gorj Nicolae Mischie, condamnat in 2007 la un an de inchisoare cu suspendare pentru introducerea in tara a unei arme de vanatoare, va fi despagubit de statul roman cu 3.000 de euro pentru sentinta data de ICCJ, a decis marti CEDO.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a notat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat pe Mischie, in conditiile in care acesta fusese achitat de doua instante inferioare, fara a audia direct unii martori, relateaza Mediafax. Astfel, a constatat CEDO, a fost incalcat articolul 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, ce prevede dreptul la un proces echitabil. Nicolae Mischie trebuie sa primeasca de la statul roman daune morale de 3.000 de euro, a decis CEDO.

Fostul presedinte al CJ Gorj a fost acuzat de contrabanda cu arme dupa ce fostul prefect de Gorj Pantelimon Manta a declarat, in noiembrie 2003, ca, in timpul unei vizite oficiale facute in 1997, in Elvetia, ar fi fost rugat de fostul presedinte al Consiliului Judetean sa ii introduca o parte din arma prin vama. Manta a precizat ca a refuzat, iar Mischie si-ar fi trecut singur arma, fara sa o declare la vama. Procurorii gorjeni au deschis o ancheta si, dupa doua zile, au dispus neinceperea urmaririi penale. Dosarul a fost redeschis ulterior, iar ancheta a fost preluata de procurori bucuresteni si craioveni, care au retrimis dosarul la instanta.

Mischie a spus ca in 9 februarie 2003 a intrat in tara cu arma “in sacosa” si ca, “fiind duminica”, nu i s-ar fi cerut in mod expres sa faca declaratia vamala. De altfel, fostul sef al CJ Gorj a aratat ca stia ca este necesar sa se prezinte la Politie pentru autorizatie si ca exista posibilitatea vamuirii in localitatea de domiciliu. Din acest motiv, el s-a prezentat doua saptamani mai tarziu, la Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj. Nicolae Mischie a aratat ca arma era defecta cand a cumparat-o, motiv pentru care a lasat-o la reparat, obiectul fiindu-i predat sase ani mai tarziu.

Magistratii Tribunalului Gorj si cei ai Curtii de Apel Craiova i-au aplicat lui Mischie doar o amenda administrativa, dupa ce au considerat ca fostul presedinte al Consiliul Judetean Gorj a comis doar o contraventie. Procurorii au contestat solutia Curtii de Apel Craiova la instanta suprema. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au condamnat, in aprilie 2007, pe Nicolae Mischie, la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. Magistratii au dispus si confiscarea armei respective.

Inainte de pronuntare, Nicolae Mischie le-a declarat magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca a cumparat aceasta arma “din snobism vanatoresc”, ca, oricum, era “una rudimentara, destul de ieftina”. Pe de alta parte, el a adaugat ca de cand a cumparat aceasta arma, in 1997, si pana la introducerea ei efectiva in tara, in 2003, s-a laudat cu ea prietenilor.

Nicolae Mischie a fost incarcerat in 18 martie 2013, dupa ce ICCJ l-a condamnat definitiv la patru ani de inchisoare pentru luare de mita si trafic de influenta. Mischie a fost anchetat in 2004 si trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie pentru ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu sa ii renoveze vila din Targu Jiu, mostenita de la o matusa, in schimbul facilitarii accesului acestuia la o serie de contracte cu unitatile din minerit si energie.

In mai anul acesta, Mischie a fost eliberat conditionat, printr-o decizie a Tribunalului Gorj.

Sursa foto: realitatea.net