Cei 5 criminali celebri care au dispărut în mod misterios

Infractorii prinși vor de obicei să dispară, să scape de „brațul lung al legii” și să își trăiască restul zilelor în libertate – reparând bărci într-un paradis tropical mexican, să zicem –, nu după gratii. Chiar dacă cei mai mulți eșuează (unii nici măcar nu încearcă), ocazional, câte un criminal inteligent reușește cumva să dispară pur și simplu.

Aceștia sunt doar câțiva dintre cei mai cunoscuți criminali care au dispărut în mod misterios. Numele de pe această listă sunt reprezentative pentru unele dintre cele mai interesante dispariții și cazuri nerezolvate.

Iată cinci criminali care nu au fost prinși niciodată sau care au reușit să scape de închisoare – măcar temporar.

1.Boston Corbett

Thomas „Boston” Corbett a fost soldatul unionist (al armatei Nordului) care l-a împușcat mortal pe asasinul lui Abraham Lincoln, John Wilkes Booth, în aprilie 1865. Corbett, membru al unui regiment de cavalerie din New York, și alți soldați fuseseră desemnați să-l prindă pe Booth, însă nu și să-l omoare, pe baza ordinelor stricte ale secretarului de război (veche titulatură a ministrului Apărării), Edwin Stanton.

În schimb, când Booth a fost descoperit la o fermă din Virginia, regimentul a dat foc hambarului, apoi Corbett l-a împușcat pe Booth printr-o gaură în perete.

Corbett a fost arestat pentru încălcarea ordinelor, dar până la acel moment deja devenise un erou național, astfel că acuzațiile împotriva sa au fost în cele din urmă retrase. Cota lui Corbett din banii de recompensă a fost de 1.653 dolari, o sumă enormă la acea vreme.

Cu toate acestea, Corbett nu a reușit să se bucure nici de bani, nici de faimă, iar viața lui a început, încet-încet, să se destrame. Unii au speculat că angajarea sa ca pălărier (meserie în care s-a expus la cantități mari de mercur) a contribuit la nebunie. Dar este posibil ca și faima de a fi ucigașul lui Booth să-i fi venit de hac. Oricum ar fi, în anii care au urmat, comportamentul său a devenit din ce în ce mai bizar și, treptat, a ajuns să amenințe cu arma tot mai mulți oameni.

În timp ce lucra ca ajutor de portar la Camera Reprezentanților (parlamentul local) din Kansas, Corbett s-a enervat pe cineva și a pus mâna pe o armă de foc. În urma purtării sale violente, Corbett a fost internat într-un azil de nebuni din Topeka, de unde a scăpat în anul următor. După acest moment, nimeni nu a mai auzit nimic despre Corbett. I-a spus unui coleg de detenție că intenționa să plece în Mexic, dar existau și indicii că ar fi locuit într-o cabană dintr-o pădure de lângă Hinckley, Minnesota.

Nimeni nu știe cu siguranță cum sau când a murit, dar este posibil să se fi numărat printre cele 400 de persoane care au pierit în Marele Incendiu din Hinckley din 1894. Registrele oficiale menționează un anume Thomas Corbett printre morți.

2. Rocco Perri

Cap al crimei organizate din Canada, Rocco Perri a intrat în lumea infractorilor de tânăr, după ce și-a pierdut locul de muncă și a acceptat o serie de sarcini mărunte în anii care au urmat. După ce autoritățile din Ontario au scos în afara legii vânzarea și distribuția de alcool, în 1916, Perri și-a descoperit vocația și a început o operațiune de trafic cu alcool împreună cu soția sa, Besha Starkman.

Perri a ajuns în cele din urmă să fie cunoscut drept „regele contrabandiștilor din Canada”, deși nu a ajuns niciodată la anvergura omologilor săi americani. Perri a dispărut în aprilie 1944 în Hamilton, Ontario. De atunci, nu a mai fost văzut niciodată. S-a speculat că a fost ucis, iar corpul său a fost aruncat în Golful Hamilton, probabil de către contrabandiștii rivali care doreau să controleze piața canadiană.

3. Szilveszter Matuska

Inginer mecanic și criminal în serie, maghiarul Szilveszter Matuska a încercat să provoace deraierea mai multor trenuri austriece la începutul anilor ’30, aruncând în aer porțiuni de cale ferată. Motivația lui Matuska este necunoscută, dar s-a speculat că ar fi putut fi vorba de obiective politice și/sau că era bolnav psihic. A reușit să provoace deraierea trenului expres Berlin-Basel în apropiere de Berlin, în august 1931.

În urma incidentului, mai mulți pasageri au fost răniți, însă nu a murit nimeni. Drept urmare, a pus la punct un nou atentat, în luna septembrie a acelui an, când a provocat deraierea expresului de Viena, de data aceasta omorând 22 de oameni. Matuska a fost prins în timpul atentatului terorist, dar a fost eliberat, polițiștii crezând că era un simplu pasager. Totuși, în luna octombrie 1931 a fost arestat, moment în care a mărturisit totul.

Matuska a fost condamnat la închisoare pe viață în Ungaria, dar a evadat din pușcărie în 1944. De atunci, nu a mai fost văzut niciodată. Diverse zvonuri speculau că ajunsese să lucreze ca expert în explozibili în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și că a luptat de partea comuniștilor în timpul Războiului din Coreea.

4. Aribert Heim

Criminal de război nazist, medicul austriac Aribert Heim era cunoscut cu titulaturi precum „doctorul Moarte” sau „măcelarul din Mauthausen”, din cauza experimentelor sale îngrozitoare efectuate asupra deținuților din lagărul de concentrare din Mauthausen în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Heim a fost capturat de soldații americani în 1945, dar ulterior a fost eliberat. A revenit la ocupația sa de bază, ginecologia, pe care a practicat-o mai mulți ani. Într-o zi din 1962, după ce a aflat că poliția îl aștepta acasă, Heim a dispărut. Ce s-a întâmplat cu el ulterior rămâne învăluit în mister.

Mulți cred că Heim a ajuns să trăiască în Egipt sub numele de Tarek Farid Hussein. The New York Times a scris că a murit de cancer la Cairo, în 1992. Din cauza lipsei de dovezi, totuși, poliția germană a continuat să încerce să afle unde se află Heim.

5. Heinrich Müller

Membru al Gestapo, Heinrich Müller rămâne unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai regimului nazist care nu au fost capturați. Müller a fost văzut ultima dată într-un buncăr, cu o zi înainte ca Adolf Hitler să se sinucidă, în mai 1945.

Ce s-a întâmplat cu el? Au fost vehiculate mai multe teorii. Potrivit unei variante, Müller a murit în timpul căderii Berlinului, în timp o altă ipoteză susține că a reușit să scape și a fugit în străinătate, trăindu-și restul zilelor în obscuritate. Investigațiile desfășurate de CIA și alte agenții nu au au avut succesul scontat, iar Müller a rămas nedescoperit. Timp de zeci de ani, SUA i-au bănuit pe sovietici că l-au adăpostit pe Müller, dar nu au putut prezenta dovezi solide în acest sens.

Sursa: incredibilia.ro