CEI MAI BOGATI: Primii 34 de miliardari ai lumii, conform FORBES

Statele Unite ale Americii si China au acum un numar similar de miliardari, potrivit celui mai recent top Forbes al miliardarilor din lumea intreaga. Rusia este, de asemenea, o prezenta puternica in aceasta lista care inglobeaza averi de 6,4 trilioane de dolari.

Prezentam in continuare cei mai bogati oameni din 34 de de tari ale lumii, lista realizata de Business Insider, conform informatiilor din Topul anual Forbes al miliardarilor:

Noua Zeelanda: Graeme Hart

Averea neta: 7 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 191

Bakground: Hart si-a marit averea cu 2 miliarde de dolari de anul trecut. Compania sa, Reynolds Group Holdings, care manufactureaza materiale de ambalat, are un venit anual de aproximativ 14 miliarde de dolari. Hart este si proprietarul companiei Carter Holt Harvey, producatoare de celuloza, hartie si produse pentru impachetat si constructii.

Africa de Sud: Johann Rupert si familia

Averea neta: 7,6 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 173

Background: Rupert si-a construit averea prin afacerile cu bunuri de lux, inclusiv Compagnie Financiere Richemont, din Suedia, care detine branduri precum Cartier, Van Cleef & Arpels, Jaeger-LeCoultre si Montblanc.

Austria: Dietrich Mateschitz

Averea neta: 9,2 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 136

Background: Mateschitz este creatorul bauturii energizante Red Bull, iar vanzarile sale au cunoscut o crestere de 16 % in ultimii doi ani. Mateschitz detine si actiuni in doua echipe de fotbal american, o echipa de Formula 1 si o statiune de lux in Fiji. 

Danemarca: Kjeld Kirk Kristiansen

Averea neta: 10,2 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 119

Background: Nepot al inventatorului jocului de construit Lego, Kristiansen a condus compania pentru 25 de ani si a iesit de la conducere in 2004. in prezent este proprietar majoritar si presedinte delegat al consiliului director. Danezul a investit si in Merlin Entertainments, actor important in industria atractiilor turistice, administrand muzeele Madame Tussaud. 

Olanda: Charlene de Carvalho-Heineken

Averea neta: 10,4 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 113

Background: A preluat compania producatoare de bere Heineken cand tatal sau, Henry Heineken, a murit si i-a lasat averea mostenire. Spre deosebire de tatal ei, Charlene de Carvalho-Heineken traieste in afara atentiei publice, ducand mai degraba o viata in anonimitate alaturi de sotul ei si de cei cinci copii.

Singapore: Robert si Philip Ng

Averea neta: 11 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 106

Background: Fratii Ng au mostenit imperiul Far East Organization dupa moartea tatalui lor. Compania a dezvoltat mai mult de 700 de hoteluri, malluri si apartamente in Sinagapore si Hong Kong, avand o valoare totala de peste 6 miliarde de dolari. Anul trecut, cei doi au cumparat si afaceri imobiliare in Australia.

Cehia: Petr Kellner

Averea neta: 11 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 106

Background: Kellner a creat un fond de investitii prin care a achizitionat o parte majoritara dintr-o societate de asigurari in timpul privatizarii acesteia. in acest an Kellner a cumparat si filiala din Cehia a gigantului spaniol Telefónica, pentru 3,2 miliarde de dolari.

Coreea de Sud: Lee Kun-Hee

Averea neta: 11,1 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 102

Background: Lee Kun-Hee este directorul Samsung, care produce aproximativ 20 % din PIB-ul al Coreei de Sud. in 2008 a coborat din functie din cauza acuzatiilor de evaziune fiscala si abuz de incredere, dar a reocupat postul in martie 2010. Actiunile Samsung Electronics au atins un nivel record in ianuarie 2013, iar averea lui Kun-Hee a crescut si mai mult.

Filipine: Henry Sy si familia

Averea neta: 11,4 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 97

Background: Sy detine grupuri intinse de intreprinderi pe care le-a fuzionat recent cu operatorul de malluri SM Prime Holdings pentru a crea o companie cu un capital de piata de 9,3 miliarde de dolari. Actiunile firmei de intreprinderi SM Investments au scazut cu 30% anul trecut, dar a castigat un contract de 1,2 miliarde de dolari ca sa reclame pamant in Manila, aproape de mallul din Asia.

Taiwan: Dhanin Chearavanont si familia

Averea neta: 11,4 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 97

Background: Chearavanont a fost implicat in mai mult de jumatate din totalul afacerilor de 31 de miliarde de dolari din Tailanda, anuntat in 2013. si-a extins afacerile de baza ale conglomeratului Charoen Pokphand in agricultura, mancare, telecomunicatii, retail si distributie.

Malaezia: Robert Kuok

Averea neta: 11,5 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 95

Background: Kuok si-a construit averea in industria de navigatie, ulei de palmier, trestie de zahar si prin proprietatile din Hong Kong, Singapore si Malaezia. Actiunile sale din cadrul Proprietatilor Kerry au cazut in 2013, dar cea mai mare sursa a sa de venit ramane partea sa de actiuni din Wilmar, cea mai mare companie de ulei de palmier din lume listata la bursa.

Elvetia: Ernesto Bertarelli

Averea neta: 12 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 92

Background: Bertarelii a mostenit compania tatalui sau, Serono, SA, care a produs un medicament pentru combaterea sclerozei multiple. Familia sa a vandut compania pentru 9 miliarde de dolari in 2007. in prezent este are afaceri cu Kedge Capital si Ares Life Sciences si este co-presedinte al Fundatiei Bertarelli, care se concentreaza pe conservarea vietii marine si pe cercetare in stiinte naturale.

Ucraina: Rinat Akhmetov

Averea neta: 12,5 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 88

Background: Averea neta a lui Akhmetov consta in DTEK, compania sa de energie, si Metinvest, producatorul sau de otel. Recent, averea sa a avut de suferit din cauza cererii scazute. Akhmetov s-a referit la un moment dat la fostul presedinte al Ucrainei Viktor Ianukovici ca la un aliat, ceea ce i-a afectat de asemenea afacerile.

Marea Britanie: Gerald Cavendish Grosvenor

Averea neta: 13 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 81

Background: Averea sa provine din Grupul de proprietati Grosvenor. Grupul sau de proprietati imobiliare detine intreprinderi pe cinci continente. Cavendish este in acelasi timp al cincilea Duce de Westminster. Familia lui detine peste 388 de kilometri patrati in Scotia, 130 de kilometri patrati in Spania si alte sute in Anglia.

Cipru: John Fredriksen

Averea neta: 13,6 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 76

Background: Fredriksen este un magnat in petrol si navigatie si detine compania Frontline Ltd. in 2005 a intrat in industria de foraj la mare adancime alaturi de Seadrill, care ii plateste in continuare 400 de milioane de dolari pe an in dividende.

Columbia: Luis Carlos Sarmiento

Averea neta: 14,2 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 72

Background: Sarmiento a inceput in industria constructiilor si si-a extins mai tarziu imperiul in servicii financiare. Compania sa Grup Aval, pe care o conduce in continuare la varsta de 81 de ani, controleaza acum o treime din toate bancile din Columbia.

China: Wang Jianlin

Averea neta: 15,1 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 64

Background: Jianlin detine 75 de malluri, 85 de locuri de shopping si 51 de hoteluri de cinci stele. in 2012 a cumparat lantul american de productie de filme AMC si a reusit sa-l listeze la New York Stock Exchange la sfarsitul lui 2013.

Chile: Iris Fontbona

Averea neta: 15,5 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 58

Background: Fontbona si fiii ei au mostenit controlul asupra uneia dintre cele mai mari companii miniere de cupru, Antofagasta. Detine de asemenea statiuni si actiuni in energie, transport si servicii portuare.

Australia: Gina Rinehart

Averea neta: 17,7 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 46

Background: Rinehart si-a format averea prin mostenirea serviciilor miniere ale tatalui sau. Este director executiv la Hancock Prospecting, iar anul acesta se presupune ca va finaliza un pachet de datorii de 7 miliarde de dolari pentru a dezvolta unul dintre cele mai mari minereuri de fier din lume.

Japonia: Masayoshi Son

Averea neta: 18,4 miliarde de dolari

Locul in topul forbes: 42

Background: Son a fondat Softbank, afacerea pe Internet de top a Asiei. in ultimul an a achizitionat si 72% din Sprint aentru aproximativ 21,6 miliarde de dolari si a facut o investitie de 1,26 miliarde de dolari in distribuitorul de telefoane mobile Brightstar. Softbank a cumparat si un pachet majoritar de actiuni din producatorul finalndez de jocuri Supercell, pentru 1,5 miliarde de dolari.

Rusia: Alisher Usmanov

Averea neta: 18,6 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 40

Background: Usmanov s-a imbogatit initial in urma afacerilor cu otel si fier, dar si-a extins serviciile intre timp. Detine actiuni in una dintre cele mai mari companii operatoare de telefonie mobila din Rusia, startup-uri din Silicon Valley si inclusiv un pachet mare de actiuni la Facebook.

India: Mukesh Ambani

Averea neta: 18,6 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 40

Background: Lliderul uneia dintre cele mai mari companii ale Indiei, Reliance Industries, Ambani planuieste sa investeasca 25 miliarde de dolari in afacerile sale in urmatorii doi ani, in ciuda unor pierderi de 2,9 miliarde de dolari inregistrare in 2013.

Brazilia: Jorge Paulo Lemann

Averea neta: 19,7 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 34

Background: Lemann a fondat Banco Garantia in 1971si a vandut-o in 1998 pentru 675 de milioane de dolari. in prezent detine actiuni la cea mai mare companie producatoare de bere a lumii, Anheuser-Busch InBev. Firma sa privata de investitii de capital, 3G Capital, a cumparat recent Heinz, cu Warren Buffett.

Arabia Saudita: Printul Alwaleed Bin Talal Alsaud

Averea neta: 20,4 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 30

Background: Alwaleed a fost directorul propriei companii inca de la varsta de 14 ani. Detine actiuni in companii private si publice din Statele Unite, Europa si Orientul Mijlociu, cele mai multe prin Kingdom Holding Co. Forbes i-a estimat averea neta calculand valoarea serviciilor detinute de Kingdom Holding din cauza lipsei oricarei analize a stocurilor si din cauza unei activitati slabe de comert a firmei. Anul trecut, Bin Talal a intentat un proces impotriva publicatiei, pe baza unei acuzatii de defaimare privind evaluarea averii sale.

Canada: David Thomson

Averea neta: 22,6 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 27

Background: David Thomson este presedintele companiei de media si publishing Thomson Reuters, fondata in 1934 de bunicul sau, Roy. Compania privata Woodbridge conduce afacerea in numele familiei, cu un pachet de actiuni de 55%.

Nigeria: Aliko Dangote

Averea neta: 25 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 23

Background: Dagnote a urcat 20 de pozitii fata de anul trecut. si-a completat averea cu 9 miliarde de dolari dupa ce a anuntat in aprilie ca isi va muta activitatea in industria de petrol, beneficiind de finantare de la lideri locali si internationali pentru a construi un complex privat cu o rafinarie de petrol, fertilizatori si petrochimice in Nigeria. Dangote s-a consacrat prima data in calitate de comert de marfuri cu proprietati in zahar, faina, sare si ciment.

Germania: Karl Albrecht

Averea neta: 25 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 23

Background: Albrecht a activat in armata Germaniei in al Doilea Razboi Mondial si a folosit lectiile invatate din timpul si in urma razboiului pentru a-si construi compania de succes Aldi Sud, un lant de supermarketuri cu preturi reduse, impreuna cu fratele sau. Lantul are acum 4800 de magazine in noua tari, inclusiv 1300 in Statele Unite. Venitul aproximativ in 2013 a fost de 50,54 de miliarde de dolari, iar magazinul va continua sa se extinda in SUA si in Australia.

Italia: Michele Ferrero

Averea neta: 26,5 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 22

Background: Detine compania europeana de ciocolata Ferrero, care a creat si Tic-Tac, ouale Kinder, Nutella, si desigur Ferrero Rocher. Spre deosebire de cei mai multi miliardari din Italia, Ferrero prefera sa traiasca in afara reflectoarelor si are pur si simplu o pasiune de a face ciocolata delicioasa.

Hong Kong: Li Ka-shing

Averea neta: 31 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 20

Background: Cel mai bogat om din Asia, Ka-shing conduce una dintre cele mai mari companii din lume, care a inceput prin productia de jucarii si flori din plastic si care are acum 260.000 de angajati in 52 de tari. Actiunile sale din Hutchinson Wampoa, Cheung Kong si Husky Energy au platit dividende de 1,7 miliarde de dolari doar in ultimii doi ani.

Suedia: Stefan Persson

Averea neta: 34,4 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 12

Background: Persson este presedintele H&M, lantul de retail din industria de haine care s-a extins rapid in Statele Unite si in Europa. Tatal sau a pus bazele H&M in 1947. Averea lui Persson a crescut prin extinderea magazinelor in zona rurala a Angliei.

Franta: Liliane Bettencourt

Averea neta: 34, 5 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 11

Background: Liliane Bettencourt si familia sa s-au imbogatiti anul acesta multumita cresterii de 9% la bursa a imperiului de cosmetice L’Oreal. Bettencourt nu mai este implicata in conducerea companiei pe care tatal ei a fondat-o, dar nepotul ei ocupa un post in consiliul de conducere, iar familia are obiectivul de a-si creste pachetul de actiuni in compania pana la 33%, printr-o achizitie planificata de 8% de la Nestle, in acest an. 

Spania: Amancio Ortega

Averea neta: 64 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 3

Background: Armancio Ortega, cel mai bogat retailer al lumii, si-a inceput cariera din pozitia de manager al unui magazin de haine. Recent a parasit functia de director la Inditex, cunoscut pentru lanturile de magazine cu preturi mici. Dar Ortega detine in continuare 60% din actiunile brandului si a inceput sa creaca un portofoliu de proprietati imobiliare cu o valoare estimativa de 5 miliarde de dolari.

Mexic: Carlos Slim Helu

Averea neta: 72 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 2

Background: Carlos Slim a fost cel mai bogat om din lume pentru patru ani, pana cand a fost eclipsat de Bill Gates in 2014. Averea sa a scazut cand actiunile de la Minera Frisco, compania sa miniera, au cazut brusc, odata cu pretul aurului si al cuprului. America Movil, cel mai mare produs detinut de Slim, a scazut de asemenea in valoare de la ultima sa evaluare, de 36,3 miliarde de dolari.

SUA: Bill Gates

Averea neta: 76 miliarde de dolari

Locul in topul Forbes: 1

Background: Cel mai instarit om din Statele Unite ale Americii nici macar nu a absolvit liceul. Gates a renuntat la Universitatea Harvard in primul an de facultate, cand i-a venit ideea pentru Microsoft. A parasit postul de director Microsoft in februarie, cand noul CEO Satya Nadella l-a inlocuit.