CEI MAI BUNI PROFESORI din universitati, PREMIATI de studenti

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) organizeaza sambata, in Bucuresti, Gala Profesorului Bologna, o initiativa nationala prin care studentii isi arata aprecierea fata de profesorii care s-au remarcat prin metodelor lor de predare si invatare adaptate la nevoile si interesele studentului de azi, au anuntat reprezentantii organizatiei.

Potrivit sursei citate, initiativa are la baza conceptul de invatamant centrat pe student, o noua paradigma a sistemului educational in care studentul nu mai este vazut ca parte pasiva careia i se livreaza informatie, ci participa activ la procesul de invatare, metodele de predare ale profesorului fiind interactive si dinamice, adaptate la nevoile fiecarui student. “Acest concept este unul de baza in cadrul Procesului Bologna, adoptat si de Romania din 2001, insa care din pacate nu a fost implementat cu succes in toate universitatile romanesti din cauza mentalitatilor greu de schimbat ale cadrelor didactice universitare”, afirma reprezentantii ANOSR.

Citeste si: ANOSR: Statutul Studentului nu se aplica in toate universitatile, la doi ani de la aprobarea sa

Cu toate acestea, dintre profesorii universitari, studentii au ales cateva de cadre didactice care s-au adaptat la provocarile implementarii unui invatamant centrat pe student si care, prin relatia pe care au construit-o cu studentii, au reusit sa devina modele pentru generatii intregi de tineri si sa ii inspire in traseul profesional pe care acestia au ales sa si-l construiasca. Acestia vor primi tilul de ,,Profesori Bologna”, aceasta distinctie fiind singura din sistemul de invatamant superior care rasplateste calitatea de bun pedagog a profesorilor, in contextul in care majoritatea premiilor si distinctilor pe care acestia le primesc in general sunt bazate doar pe activitatea profesionala si de cercetare a acestora. 

Studentii au avut la dispozitie cinci saptamani sa isi nominalizeze profesorii preferati, dupa care studentii evaluatori pregatiti de ANOSR sa recunoasca profilul Profesorului Bologna au participat incognito la cursuri ale profesorilor nominalizati, le-au luat interviuri studentilor si, ulterior, profesorilor, pentru a se asigura ca distinctia ajunge doar la acei profesori care il merita pe deplin.

Citeste si: ANOSR: Serviciile de consiliere si orientare in cariera din universitati sunt lipsite de eficienta

Dintr-un total de peste 700 de nominalizari, titlul a fost acordat unui numar de 109 de profesori din cele mai importante universitati din Romania. Gala este organizata in acest an de Sindicatul Studentilor din Cibernetica (SiSC) si Asociatia Studentilor in Contabilitate si Informatica de Gestiune (ASCIG), organizatii membre ANOSR din Academia de Studii Economice din Bucuresti.

”In criza de valori in care societatea in care traim se afunda tot mai adanc, nevoia de a gasi si a promova modele autentice din universitatile romanesti ne-a determinat sa ii cautam si sa ii scoatem la lumina pe acei profesori care reusesc sa isi lase amprenta asupra dezvoltarii fiecarui student care participa la cursurile lor, care au amfiteatrele pline fara sa faca prezenta, care sunt deschisi intotdeauna la dialog si care nu pun la indoiala faptul ca noi, studentii, meritam si suntem pregatiti pentru un sistem educational mai bun. Pe acesti profesori noi ii numim «Profesori Bologna» sau «Profi Tari» si consideram ca ei ar trebui sa fie etalonul pe care fiecare profesor din universitatea romaneasca ar trebui sa il atinga. Le multumim acelor profesori care, de sapte ani incoace, de cand a avut loc prima editie a galei, ne fac sa speram ca la un moment dat Invatamantul centrat pe student va fi o realitate in fiecare sala de curs a fiecarei universitati din Romania”, a declarat Cristi Popescu, vicepresedinte educational al ANOSR.

Gala Profesorului Bologna se va desfăsura de la ora 16.30 in sala Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Sursa foto: ccib.ro