Cei trei factori care distrug o relatie. Afla mai multe

Motivele din cauza carora cele mai multe relatii devin toxice, mai devreme sau mai târziu, au fost enuntate si explicate de un renumit psiholog american, cu peste 25 de ani de experienta in terapia de cuplu.

Psihologul si profesorul american Jeffrey Bernstein explica in cartea sa „ Why Can’t You Read My Mind? /De ce nu poti sa-mi citesti gândurile?“ care sunt cei trei factori care pun in pericol relatiile de cuplu si distrug incet, dar sigur, dragostea.
Psihologul arata ca prea putine cupluri sunt capabile sa gestioneze problemele care apar in orice relatie de durata si ajung, in schimb, sa cada in aceeasi capcana comportamentala, generatoare de stres emotional si nefericire. Aceasta supraincarcare toxica din punct de vedere emotional nu face decât sa distruga armonia si sentimentele care leaga cei doi parteneri

CITESTE SI:De ce femeile prefera sexul cu acelasi tip de barbati? Afla motivul

1. Critica si dispretul

Primele semne de critica si dispret intr-o relatie de cuplu pot sa para uneori simple glume lipsite de consideratie fata de partener, explica psihologul. Astfel de situatii sunt si cele in care unul dintre parteneri il critica pe celalalt in timp ce se afla in public, fara sa-i pese de sentimentele pe care ar putea sa le raneasca. Un comportament superior, in mod evident dispretuitor, transmite de asemenea un mesaj extrem de toxic intr-o relatie. Sa fii pus constant in situatia de a face fata loviturilor emotionale primite tocmai de la cel sau cea de care te-ai indragostit odata este extrem de nociv si de nesanatos din punct de vedere emotional.

CITESTE SI:Cum o seduci in functie de zodia ei

 2. Evitarea problemelor

Partenerii se pedepsesc adesea ignorând nevoile care apar intr-o relatie de cuplu. Nu-si mai vorbesc sau devin extrem de zgârciti cu dovezile de afectiune, timp in care considera ca celalalt va ceda si va intelege sa se conformeze dorintelor sale, spune psihoterapeutul. Aceasta evitare constanta a problemelor care apar in cuplu reprezinta o forma pasiv-agresiva de indepartare a partenerului. Insa aceasta indiferenta nu face decât sa inrautateasca progresiv situatia, nu sa o rezolve.

3. Acumularea energiei negative

 Atunci când partenerii se simt goliti emotional, obositi din punct de vedere psihic, fara energie si agasati ori de câte ori sunt impreuna, la sfârsitul zilei, conectarea emotionala esueaza. Tocmai de aceea, partenerii renunta sa mai faca eforturi in acest sens, convinsi ca totul va fi in zadar. „Inghititi“ de negativitate, acestora le este foarte greu sa mai gaseasca puterea de a face schimbari pozitive si de durata.  „In anii de consiliere am vazut nenumarate cupluri care renunta la relatie mult prea repede. Pe de alta parte, atunci când relatia este iremediabil afectata si in ciuda eforturilor reconectarea nu se mai poate produce, este timpul ca partenerii sa puna capat chinului. Identificarea si acceptarea acestor semne toxice pot ajuta un cuplu sa-si rezolve problemele sau, din contra, sa invete care este rolul negativ pe care l-au jucat ei in relatie pentru a nu repeta aceleasi greseli cu un viitor partener“, a punctat psihologul Jeffrey Bernstein.

 

Sursa: adevarul