CEJ: Accesul imigrantilor intracomunitari la BENEFICII SOCIALE poate fi BLOCAT timp de trei luni

Statele din Uniunea Europeana pot refuza acordarea de ajutoare sociale timp de trei luni pentru persoanele care vin din alte tari membre ale blocului comunitar, a decis joi Curtea Europeana de Justitie (CEJ), potrivit DPA, citata de Agerpres.

Cea mai inalta instanta a Uniunii Europene a fost solicitata in mod repetat sa dea o decizie privind chestiunea beneficiilor sociale pentru imigrantii intracomunitari, in contextul temerilor privind abuzurile asupra sistemelor de ajutoare in blocul comunitar. Aceasta tema se afla si in centrul viitorului referendum din Marea Britanie privind apartenenta la UE. 

CITESTE SI: CRIZA IMIGRANTILOR: Bulgaria, Austria si Croatia pledeaza pentru oprirea IMEDIATA a tranzitului refugiatilor

Legislatia UE prevede deja ca cetatenilor dintr-un alt stat membru li se poate refuza accesul la asistenta sociala pentru primele lor trei luni de sedere, noteaza DPA. 

Insa judecatorii CEJ, instanta cu sediul la Luxemburg, au fost solicitati sa decida din nou asupra acestei chestiuni, in urma unei dispute juridice din Germania, unde unui spaniol si fiului sau li s-a refuzat accesul la beneficii sociale. 

“Un stat membru ii poate exclude pe cetatenii altor state membre de la anumite beneficii sociale (cum ar fi beneficiile pentru cei care cauta loc de munca si copii lor in Germania) in timpul primelor trei luni de sedere”, a precizat instanta intr-un comunicat. 

CITESTE SI: Primii REFUGIATI ajung in ROMANIA la inceputul lunii martie. In ce oras vor fi cazati

“Un astfel de refuz nu presupune o evaluare a situatiei individuale a persoanei vizate”, se adauga in comunicat. 

Sursa foto: evz