Cel mai dur AVERTISMENT: Suntem in cel mai periculos moment in dezvoltarea umanitatii

Fizicianul, cosmologul, autorul si profesorul STEPHEN HAWKING a declarat ca ar fi o ”greseala teribila” sa fie ignorat populismul din spatele voturilor in favoarea Brexit si a alegerii lui Trump la Casa Alba. Omul de stiinta in varsta de 74 de ani a mai declarat ca ”ne aflam in cel mai periculos moment in dezvoltarea umanitatii” avand ”tehnologia de a distruge planeta”.

STEPHEN HAWKING, unul dintre pionierii in cosmologie, a facut aceste declaratii intr-un editorial de 1.100 de cuvinte publicat in The Guardian. ”Orice parere am avea despre decizia electoratului britanic de a respinge apartenenta la Uniunea Europeana si despre cea a americanilor de a-l accepta pe Donald Trump ca urmator presedinte, nu este nici o indoiala in mintea comentatorilor ca acesta a fost un strigat de suparare din partea oamenilor care s-au simtit abandonati de conducatori”, sustine omul de stiinta care considera ca voturile lor nu trebuie catalogate drept ”o efuziune de populism”. ”Consider ca aceasta ar fi o greseala teribila”, subliniaza el.

Director de cercetare in cadrul Universitatii Cambridge, STEPHEN HAWKING nu a dorit sa faca pana acum nici un comentariu public referitor la Donald Trump, acesta limitandu-se la a declara, intr-un interviu acordat in luna mai postului britanic ITV, ca nu intelege popularitatea magnatului american.

Aceasta este pentru prima oara cand astrofizicianul se exprima in mod public. ”Pentru mine, aspectul cu adevarat ingrijorator este ca acum, mai mult decat oricand in istorie, specia noastra are nevoie de conlucrare. Ne confruntam cu provocari de mediu uluitoare: schimbari climatice, productia hranei, suprapopularea, decimarea altor specii, epidemii, acidificarea oceanelor”, sustine STEPHEN HAWKING. ”Impreuna, acestea ne amintesc ca ne aflam in cel mai periculos moment in dezvoltarea umanitatii. Avem tehnologia de a distruge planeta pe care traim si nu am dezvoltat inca capacitatea de a ne salva”, mai arata fizicianul in editorial. ”Poate ca peste cateva sute de ani vom putea stabili colonii umane printre stele, insa acum nu avem decat o planeta si trebuie sa conlucram pentru a o proteja. Pentru a face acest lucru, trebuie sa daramam nu sa construim barierele intre natiuni. Daca vrem sa avem o sansa de a face acest lucru, liderii lumii trebuie sa inteleaga faptul ca i-au dezamagit si ii dezamagesc pe multi”, subliniaza omul de stiinta.

Profesorul STEPHEN HAWKING isi incepe editorialul pe o nota personala spunand ca din cauza ”izolarii impuse de boala, simt ca turnul meu de fildes devine din ce in ce mai inalt”. Cercetatorul sufera de o boala degenerativa grava paralizanta, iar longevitatea sa a depasit toate asteptarile medicilor. Tata a trei copii, STEPHEN HAWKING comunica folosind un singur muschi din obraz atasat unui computer sofisticat care genereaza vorbirea.

STEPHEN HAWKING s-a aflat internat intr-un spital din Roma saptamana trecuta, timp in care i s-au facut mai multe controale medicale. Celebrul astrofizician, care a participat in capitala italiana la o conferinta la Academia Pontificala de Stiinte si s-a intalnit cu papa Francisc, a fost dus la spitalul Gemelli din Roma unde a ramas timp de doua zile internat.

Sursa foto: BBC