Cel mai mare parior din lume – prăbușirea norocosului Archie Karas

Jocurile de noroc i-au făcut faimoși pe unii oameni care au reușit să devină jucători profesioniști în domeniu și să câștige sume enorme. Peste alții a dat norocul o singură dată și au dat lovitura câștigând jackpotul cel mare. Alții au fost norocoși în prima fază prin câștigarea unor sume uriașe, dar ulterior au avut ghinion, li s-au întâmplat diverse lucruri și nu s-au mai putut bucura de bani.

Tu ai auzit vreodată de vreun jucător cu un start extraordinar în domeniul jocurilor de noroc, cu câștigarea pe loc a celebrității, dar să ajungă să piardă atât de mult încât să iasă pur și simplu din domeniu și să ajungă un nimeni? O astfel de situație a existat și se poate spune, fără nici un fel de dubiu, că acel jucător a avut și noroc cu carul, dar și ghinion pe măsură.

Jocurile de noroc sunt capricioase, au suișuri și coborâșuri, sunt marcate de incertitudine, de decizii proaste luate de jucători, așa că nu este de mirare să existe situații precum cea de mai sus. Un astfel de caz care iese în evidență mai tare decât altele este cel al unui celebru player casino pe nume Anargyros Karabourniotis, cunoscut și sub numele de Archie Karas.

Archie Karas este un imigrant grec, care provine dintr-o familie săracă. El s-a născut în 1950 în Grecia. La vârsta de 15 ani, după un incident grav cu tatăl său (acesta a aruncat cu o lopată după Archie și a fost la un pas să îi reteze capul), a fugit de acasă. S-a urcat pe un vapor cu destinația America și de atunci trăiește în Statele Unite ale Americii.

El a știut încă de când era copil că nu vrea să mai fie sărac. Pentru a-și schimba viața, s-a îndreptat spre lumea jocurilor de noroc. De-a lungul anilor a câștigat sume exorbitante la poker, biliard și alte forme de gambling.

Dar, Archie, spre deosebire de majoritatea celorlalți jucători de noroc, a ajuns să se confrunte iar cu sărăcia, tocmai lucrul de care a dorit să scape. La ora actuală, Archie Karas a ieșit definitiv din lumea gamblingului.

Experiența cu jocurile de noroc

 

Când a ajuns în SUA, a locuit pentru o vreme în Portland, Oregon, dar ulterior s-a mutat în Los Angeles, unde a lucrat ca ospătar într-un restaurant lângă care era o sală de biliard. Ajunsese să facă mai mulți bani din biliard decât din ospătărie.

A trecut apoi la poker, unde s-a dovedit a fi un jucător foarte bun. El spunea că a fost milionar din câștigurile la poker, apoi sărac și din nou milionar, apoi sărac, aceste urcușuri și coborâșuri repetându-se constant.

Una dintre cele mai cunoscute ascensiuni și căderi ale sale a avut loc în 1990, când Archie adunase în jur de 2 milioane de dolari. Deloc surprinzător pentru traseul său, în următorii 2 ani, Karas a pierdut toți banii, cu excepția a 50 de dolari. El a decis să meargă în Las Vegas cu cei 50 de dolari în buzunar. Acea hotărâre l-a transformat într-o legendă a jocurilor de noroc.

Ajuns în Las Vegas, a împrumutat de la un prieten 10.000 de dolari și într-o noapte petrecută în cazinouri i-a triplat. A căutat apoi jocuri de biliard și astfel a intrat într-un maraton de partide de biliard cu un jucător campion mondial la poker, al cărui nume Archie a refuzat să îl facă public. Au jucat timp de 2 luni și jumătate, iar la final Karas a estimat un câștig de 1,1 milioane de dolari.

Jocul s-a oprit când Archie a observat că adversarul său era pe o serie de victorii constante și l-a provocat la un alt joc: poker. Nu a fost o decizie bună din partea lui Karas ținând cont că oponentul său fusese campion mondial la poker. Când miza a ajuns la 3 milioane de dolari, adversarul lui Archie a decis să iasă din joc și a intrat un alt jucător de poker de clasă mondială pe nume Stu Ungar. El a pierdut 1,2 milioane de dolari. A urmat Chip Reese care a pierdut 2 milioane de dolari în fața lui Archie. Doyle Brunson, Johnny Moss și Puggy Pearson, nume legendare din lumea pokerului au pierdut toți în fața lui Archie Karas. Sumele pierdute nu au fost dezvăluite niciodată.

Când runda de poker s-a încheiat în sfârșit, Archie câștigase 17 milioane de dolari. El nu s-a putut opri din pariat și a mers să joace zaruri. A pierdut din start 11 milioane de dolari la masa de zaruri, dar cea mai mare pierdere a sa a fost cea de 17 milioane de dolari la baccarat. După acest eșec major el a fugit pur și simplu din cazinou.

A luat o pauză o vreme, apoi a intrat iar în cazinouri și a jucat sume mari, dar a pierdut totul până la urmă. Se spune că a câștigat și a pierdut de-a lungul anilor 40 de milioane de dolari și s-a ales doar cu o mașină. Atât și-a cumpărat din banii câștigați la jocuri de noroc.

Greșelile lui Archie Karas

Un ziar din Las Vegas a dezvăluit că Archie a fost arestat de mai multe ori înainte și după legendara sa victorie. Prima arestare a avut loc în 1988 pentru că marcase cărți la un cazinou din Reno în timp ce juca blackjack. În 1992 a fost arestat în Laughlin tot pentru înșelăciune și patru ani mai târziu a fost arestat din nou. În 2007 a fost arestat în Las Vegas pentru că a înșelat la jocuri de cărți.

În 2013 a făcut o alegere proastă care i-a afectat restul vieții. În acel an a fost iarăși arestat pentru că a înșelat și fraudat un cazinou din California. A fost condamnat la închisoare și a fost plasat pe lista neagră a Nevada Gaming Control Boards. Nu mai are deloc voie să fie în sau în jurul unei unități de jocuri de noroc.

Odată o legendă, acum, din cauza infracțiunilor, Archie Karas abia dacă mai poate găsi un loc în care să joace.

Concluzie

Indiferent de cât de mult a câștigat, Archie Karas nu a fost niciodată mulțumit. Astfel de povești nu sunt singulare, ci destul de des întâlnite în lumea jocurilor de noroc. Drept urmare, nu uita sa joci responsabil de fiecare data cand te gandesti sa iei parte la orice tip de cazino, ai grija sa-ti gestionezi bugetul si sa joci doar pentru propriul divertisment.