Cel putin 12 raniti in urma unei explozii puternice in fata parlamentului de la Kiev VIDEO

Cel putin 12 persoane, intre care politisti, au fost ranite luni in urma explozii produse in fata cladirii Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), in contextul violentelor izbucnite intre scutieri si manifestantii care au protestat impotriva controversatului proiect de reforma constitutionala, care acorda mai multa autonomie regiunilor separatiste din estul prorus al Ucrainei, relateaza AFP.

Mai multe persoane insangerate, inclusiv agenti de politie, si, dupa toate probabilitatile, jurnalisti, se aflau lungiti pe asfalt in fata forului legislativ, potrivit sursei citate.

CITESTE SI: MIHAI GAVRIL VADAN, fost consilier al lui TRAIAN BASESCU, trimis in judecata de DNA

Dupa cum relateaza agentia de presa Unian, radicali provocatori au detonat o grenada de lupta. Mai multi militari ai Garzii Nationale au fost raniti. 

Acest proiect de reforma constitutionala — cerut de Occident — se afla in centrul unor dezbateri aprinse in Ucraina, unde multi intrevad in el o tentativa de a legaliza de facto controlul rebelilor asupra unei parti a estului industrial al tarii. Occidentalii vad in aceasta o modalitate de aplanare a conflictului armat, soldat cu peste 6.800 de morti in cele 16 luni de violente.

Contrar asteptarilor separatistilor, proiectul nu confirma definitiv statutul de semiautonomie al teritoriilor aflate sub controlul lor. Potrivit textului, acest statut trebuie sa fie determinat printr-o lege separata si numai timp de trei ani.

Adoptata inainte de sfarsitul anului 2015, reforma constitutionala ce include o ‘descentralizare’ pentru estul separatist este prevazuta de acordurile de pace Minsk 2, incheiate in februarie intre presedintele Petro Porosenko si omologii sai rus, Vladimir Putin, si francez, Francois Hollande, si cancelarul german Angela Merkel.

 Sursa:agerpres