Cel putin 24 de IMIGRANTI MORTI in Bosfor, dupa rasturnarea unui vas care venea spre Romania

Cel putin 24 de IMIGRANTI clandestini au MURIT luni dimineata la confluenta Stramtorii Bosfor cu Marea Neagra, nu departe de Istanbul, dupa ce o ambarcatiune care se indrepta catre Romania, cu aproximativ 40 de IMIGRANTI la bord, s-a rasturnat, scrie presa turca, potrivit Mediafax.

Conform acestor surse, sapte pasageri ai ambarcatiunii, care transporta IMIGRANTI afgani si sirieni catre Romania, au fost salvati de catre Paza de Coasta turca, alti noua fiind dati disparuti.

Contactata de AFP, conducerea Pazei de Coasta a confirmat rasturnarea unei ambarcatiuni pline cu IMIGRANTI, dar a refuzat sa precizeze vreun bilant.

Citeste si: OIM: Peste 3.000 de imigranti ILEGALI si-au pierdut VIATA in Mediterana in 2014

Presa turca scrie ca aproximativ 40 de persoane s-au imbarcat la sud de Istanbul, in Marea Marmara, iar ambarcatiunea a inaintat dupa aceea in Stramtoarea Bosfor, pana la Marea Neagra, unde s-a rasturnat, dintr-un motiv necunoscut inca, la nivelul localitatii Rumeli Fener.

La bord se aflau 12 copii si sapte femei, potrivit acelorasi surse.

Turcia este o ruta importanta pentru imigratia clandestina dinspre Africa si Asia catre Europa. IMIGRANTI clandestini provenind din Africa si Orientul Mijlociu sunt arestati frecvent pe teritoriul turc, iar naufragiile pe mare sunt destul de frecvente.

Citeste si: Italia si Malta au SALVAT 832 de imigranti

Razboiul civil din Siria a crescut numarul de IMIGRANTI care parasesc Turcia si incearca sa patrunda pe teritoriul Uniunii Europene (UE), majoritatea via Marea Mediterana, cu destinatia Grecia. Atena a consolidat misiunile de patrulare maritima din acest motiv.

Insulele din Marea Egee au redevenit in 2013 ruta privilegiata a carausilor, dupa consolidarea controalelor la frontiera terestra dintre Grecia si Turcia.

Numarul total al IMIGRANTILOR care au traversat Marea Egee, in zona frontierei maritime cu Turcia, a crescut de peste trei ori in perioada 2012-2013, de la 3.345 la 10.508 de persoane. In acest an, 48 de IMIGRANTI au murit pe mare, fata de 28 in 2013.

In primele opt luni ale lui 2014, numarul IMIGRANTILOR ilegali a trecut de 17.000, o crestere importanta inregistrandu-se in august, si urmeaza sa ajunga la 31.287 de persoane la sfarsitul anului, potrivit unor previziuni ministeriale.

Sursa foto: aa.com.tr