ATAC ARMAT TUNISIA: BILANTUL PROVIZORIU a ajuns la 37 de MORTI si 36 de RANITI. Cine este AUTORUL ATENTATULUI. UPDATE

Un nou incident armat in care sunt implicati turisti in Tunisia a avut loc vineri, primele informatii aratand ca au fost trase focuri de arma pe o plaja din apropierea unor hoteluri, transmite AFP. 

UPDATE 21:09: Bilantul provizoriu al atacului terorist comis vineri de un individ inarmat asupra unui hotel din statiunea balneara Sousse, in Tunisia, a ajuns la 37 de morti si 36 de raniti, a anuntat Ministerul tunisian al Sanatatii, transmite AFP.

Conform sursei citate, mai multi raniti sunt in stare critica. Autoritatile tunisiene inca nu au precizat nationalitatea victimelor, dar cel mai probabil majoritatea sunt turisti straini. Potrivit retelei hoteliere din care face parte hotelul Riu Imperial Marhaba, turistii cazati in prezent acolo provin in special din Marea Britanie si statele Europei Centrale.

Atacul a fost comis de un student tunisian, care a actionat singur si nu se numara printre cei suspectati ca ar avea legaturi cu organizatii teroriste, fapt care nu exclude posibilitatea ca o astfel de grupare sa fie in spatele atacului, ce nu a fost deocamdata revendicat.

UPDATE 16:38: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta ca a intreprins “in regim de urgenta” demersuri pe langa autoritatile tunisiene competente pentru a obtine informatii suplimentare si precizeaza, in context, ca “pana la aceasta ora nu sunt informatii” conform carora cetateni romani ar fi fost afectati in urma atentatului din Tunisia, se arata intr-un comunicat de presa remis, joi.

“In urma atentatului care a avut loc astazi, 26 iunie 2015, in apropierea localitatii Sousse din Tunisia, Ambasada Romaniei la Tunis a intreprins in regim de urgenta demersurile legale pe langa autoritatile tunisiene competente pentru a obtine informatii suplimentare si pentru a verifica daca printre victimele atentatului se afla si cetateni romani. Pana la aceasta ora nu sunt informatii conform carora cetateni romani ar fi fost afectati in urma acestui atentat”, precizeaza MAE roman.

Potrivit precizarilor sursei citate, verificarile “sunt in curs”, misiunea diplomatica se afla in permanenta legatura cu autoritatile locale și este pregatita sa acorde asistenta consulara de specialitate, in limita competentelor legale, daca situatia o va impune.

“Ambasada Romaniei la Tunis nu a primit nicio solicitare de asistenta consulara pana la aceasta ora”, adauga MAE.

Turistii de la doua hoteluri din orasul Sousse, din Tunisia, au fost atacati, relateaza Sky News. Se pare ca ar fi vorba despre hotelul Bellevue si hotelul Royal Kenz. Bilantul victimelor se modifica de la o ora la alta, insa pana acum s-a confirmat ca cel putin 27 oameni au fost ucisi, atat turisti, cat si angajati ai celor doua doua hoteluri.

Grupul PPE din Parlamentul European a transmis, pe Twitter, ca “Europa trebuie sa tina piept unita impotriva terorismului”. Mesaje au transmis si Manfred Weber, liderul PPE din PE, care spune ca este “o zi de doliu” si Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant european pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.

Un postul de radio local a transmis ca cei ucisi sunt in cea mai mare parte cetateni germani si britanici, insa acest lucru nu este confirmat, mai ales ca Ministerul de Interne a specifiat ca victimele sunt in cea mai mare parte turisti, fara insa a vorbi despre nationalitatea acestora.

CITESTE SI: ATAC SANGEROS IN FRANTA: O UZINA din Isere a fost ATACATA, iar un om, DECAPITAT

Prim-ministrul britanic David Cameron a anuntat o intalnire de urgenta, pentru dupa-amiaza de vineri. Liderul de la Londra a vorbit, la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles, despre atacurile din Tunisia si Franta.

 Pe retelele de socializare se aminteste faptul ca atacurile de vineri, din Tunisia, Kuweit si Grenoble (Franta) au loc la cateva zile dupa inceperea Ramadanului si cu cateva zile inainte de aniversarea primului an de la autoproclamarea califatului de catre Stat Islamic.

Un purtator de cuvant al Ministerului tunisian de Interne a spus ca unul dintre atacatori a fost ucis si ca al doilea este cautat de autoritati. Daily Express sustine ca ar fi vorba despre un atentat sinucigas, dupa ce anterior oamenii spuneau ca s-au auzit focuri de arma. Turistul britanic David Schofield a spus ca se afla la piscina cand a auzit o “explozie destul de mare”, si cei de acolo au inceput sa alerge catre hotel. “Am auzit oameni spunand ca sunt arme pe plaja. Oamenii trageau pe plaja. Oamenii alergau in jurul hotelului. Nimanui nu i s-a spus ce sa faca”, a precizat britanicul.

Evenimentul din Tunisia vine la putin timp dupa alte doua incidente, petrecute in orasul francez Grenoble si in Kuweit.

Vineri dimineata, un atac revendicat de sustinatorii Statului Islamic a avut loc in Franta. Un barbat a fost descoperit decapitat si a avut loc o explozie urmata de un incendiu, la societatea Air Products de la Saint-Quentin-Fallavier, in regiunea Isere, in apropiere de Grenoble.

Barbatul a fost decapitat la intrarea in societatea comerciala. Persoana decapitata nu este angajata a societatii. Capul barbatului a fost gasit la zeci de metri de corp, acoperit cu inscriptii in limba araba.

Ulterior, o moschee siita din Kuweit a fost tinta unui atentat terorist in care 13 oameni au fost ucisi. Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atacul sinucigas asupra lacasului de cult. Autoritatile au informat ca atacatorul care a detonat vesta sinucigasa in moschee a ucis 13 persoane, in vreme ce 25 au fost ranite si transportate la spital. 

Sursa foto www.agora.md