Cele 7 minuni ale lumii antice au fost recreate 3D. Cum arătau structurile impresionante! Video

Experții au reconstruit cele 7 minuni ale lumii antice cu ajutorul imaginilor digitale, pentru a le arăta în perioada lor de glorie, scrie The Sun. Doar una dintre minuni a supraviețuit până astăzi – Marea Piramidă din Giza. Celelalte au fost distruse odată ce civilizațiile ce le-au construit au pierdut puterea sau din cauza dezastrelor naturale.

Printre minuni se numără Colosul din Rhodos, Farul din Alexandria și Mausoleul din Halicarnas.Imaginile 3D au fost reconstruite într-un proiect finanțat de Budget Direct, o companie de asigurări.

Cele 7 minuni al lumii antice

Colosul din Rhodos

Statuia impresionanta inaltata in Portul Mandraki avea peste 32 de m inaltime si era dedicata zeului Soarelui, Helios. Ziduri imense de marmura blocau intrarea in port, astfel incat navele si barcile treceau pe sub picioarele statuii. Constructia Colosului s-a incheiat in anul 282 i.e.n., insa structura a rezistat mai putin de un secol din cauza unui cutremur masiv.

Marea Piramida din Giza

Marea Piramida din Giza e singura minune a lumii antice ce a rezistat pana astazi. A fost cea mai inalta structura din lume timp de 43 de secole, pana cand a fost construit Turnul Eiffel in 1889. E singura relicva de pe lista ce inca supravietuieste, in Egipt, si a devenit una dintre cele mai vizitate locuri turistice din intreaga lume.

Piramida a fost construita in 20 de ani prin intermediul sclavilor, ce au fost nevoiti sa care blocuri imense de piatra ce puteau cantari si 2.5 tone. Structura a fost ridicata in numele faraonului Khufu (sau Kheops) si a fost acoperita cu roci calcaroase ce s-au erodat intre timp.

Gradinile Suspendate din Babilon (sau Gradinile suspendate ale Semiramidei)

Nu exista foarte multe dovezi ce pot demonstra existenta faimoaselor gradini. Potrivit legendelor, structura se gasea undeva in Babilon, la aproximativ 80 de km distanta fata de actualul Bagdad din Irak. Se crede ca au fost construite in anul 600 i.e.n. si erau dotate cu terase inalte de 20 de m. Daca aceste gradini au existat, multi experti cred ca au fost distruse dupa ce regiunea a fost cucerita de Imperiul Ahemenid in 539 i.e.n.

Statuia lui Zeus din Olympia

Locuitorii orasului Olympia au construit statuia marelui zeu cu ajutorul sculptorului Phidias, cunoscut si pentru statuia Athena Parthenos din templul Parthenon. Statuia lui Zeus avea peste 12 m si a fost construita pe o structura din lemn, placata cu fildes si aur. Se crede ca a ars in timpul unui incendiu in Constantinopol in anul 426 e.n.

Citeste si:

Farul din Alexandria

Era o structura complexa, menita sa arate puterea capitalei intelectuale a lumii antice. Sostratus din Cnidus a creat design-ul pentru focul ce statea deasupra turnului cilindric, situat pe o portiune de mijloc octagonala, pe o baza patrata. Dupa o serie de cutremure ce au avut loc in timpul Evului Mediu, structura a inceput sa se deteriozeze. Sultanul Mamluk Qaʾit Bay a construit un fort pe ruinele minunii.

Mausoleul din Halicarnas

Mormantul a fost construit pentru conducatorul provinciei Caria, Mausol. Cladirea era atat de impresionanta incat numele regelui e asociat si astazi cu monumentele funerare. Structura a fost construita in anul 350 i.e.n. pe teritoriul Turciei actuale, insa a fost distrusa de o serie de cutremure in secolul 13.

Templul zeitei Artemis din Efes

Minunea a fost construita si daramata de 3 ori. Prima oara a fost demolata de Herostratus, ce a dat foc structurii pentru a ajunge faimos (si a murit in incendiu). Templul a fost distrus dupa aceea de goti, ce au incendiat o mare parte din Efes, dupa care a fost demolat de o gloata de crestini in 401 e.n. Din structura au mai ramas doar fundatia si o singura coloana, ce au supravietuit pana astazi. Chiar daca doar una dintre cele 7 minuni ale lumii au rezistat pana astazi, structurile impresionante continua sa fascineze intreaga lume.

Sursa video: youtube