CELE MAI CIUDATE TRADITII ROMANESTI

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au incercat sa dea un sens existentei noastre pe pamant si, ca niste buni observatori, au inceput sa creeze tipare si sa gaseasca tot felul de intelesuri ascunse si explicatii pentru evenimente majore din istorie sau intamplari din viata lor de zi cu zi. Cum ar fi faptul ca poate cinci zile din sapte au deschis mai intai ochiul drept inaintea celui stang, iar in a sasea au facut invers si ceva nu a mers bine, deci au ajuns  la concluzia ca ochiul stang aduce ghinion. 

Si, uite-asa, s-au nascut tot felul de obiceiuri, mai mult sau mai putin dubioase, prin care oamenii au incercat sa-si asigure norocul in viata, o casnicie fericita, mai multi bani, recolte bune si asa mai departe.  

CITESTE SI: CUM ITI DAI SEAMA CA CINEVA TE MINTE

1. La 15 august, de Ziua Adormirii Maicii Domnului, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati. 

La ce canicula e prin august, palaria e indicata ca te apara de soare, dar caciula? De ce sa nu trecem la urmatorul nivel si sa punem barbatii sa poarte direct cojoc de iarna? Apoi facem si un concurs sa vedem care e primul care nu mai rezista si se arunca sub cel mai apropiat jet de apa. 

2. In prima zi de Craciun, dupa ce isi fac baie, fetele nemaritate trebuie sa-si puna sub perna un pieptene nou-nout pentru a-l vedea in vis pe cel ales.

Cred ca cineva isi dorea foarte mult sa se casatoreasca, asa ca a ales nu doar mai multe zile in care poti sa-ti visezi alesul (Boboteaza, Sanziene, Craciun), ci si diferite lucruri precum flori sau obiecte pe care sa le pui sub perna. Diversitatea e cheia, right? Probabil in ziua de azi fetele ar trebuie sa doarma cu smartphone-ul sub perna si primul care le trimite mesaj e the one. 

3. Traditie spune ca in apa in care e imbaiat un copil prima data se pot pune de la bani pana la busuioc, grau, apa sfintita, lapte si miere ca cel mic sa fie cinstit, frumos, curat si bogat.

Dar de ce sa nu punem si niste musli, seminte de chia sau goji? Daca excludem banii si in loc de lapte punem iaurt, ei bine, tocmai i-am pregatit micul dejun unui corporatist care s-a dat pe mancare sanatoasa.

4. Dansul gainii la care contribuie toata lumea de la nunta. La origini, gaina reprezenta viitorul miresei ca nevasta si gospodina, sau faptul ca este inca fecioara, nu gaina batrana.

Deloc sexist. Serios, voi vedeti ceva in neregula cu asta in afara de faptul ca femeia se sarbatoreste doar ca nevasta si gospodina? Dar pe noi dansul gainii ne duce cu gandul la o pasare care da din aripi si face ca nebuna. Cred ca ar fi amuzant de privit un astfel de dans in adevaratul sens al cuvantului.    

5. Ruperea turtei deasupra capului miresei de catre nasa. Bucatile sunt apoi aruncate sub forma de cruce, iar cei care gusta din ele au noroc pe tot parcursul anului.  

Da, pentru ca in ziua nuntii tale chiar vrei firimituri din par, care probabil ca o sa pice pe tot parcursul zilei din capul tau. Si numai ca sa aiba altii de profitat dupa tine ca daca devii mireasca, brusc te-ai transformat intr-o faptura magica, purtatoare de noroc.  

6. In prima duminica dupa Pasti, cunoscuta ca Pastele Blajinilor, s-a pastrat traditia aruncarii cojilor de oua inrosite in apele curgatoare ca sa-i anunte pe cei care au murit ca a sosit Pastele.

Obiceiul inca se mai practica in unele zone. Poate va gandeati ca apele de la noi din tara nu sunt destul de poluate si pline de tot felul de resturi, coji de ou mai lipseau. Si totusi, de ce le-ai da pe o apa curgatoare, care oricum ar ajunge in Marea Neagra, nicidecum pe lumea cealalta? 

7. Un alt obicei din satele romanesti este datul gainii sau a cocosului peste groapa atunci cand cineva moare si are ca scop izgonirea duhurilor rele. 

Sunt multe traditii care au ca personaje principale gainile si, totusi, de ce? Singurul gand care ne vine in minte despre cum ar putea o pasare sa izgoneasca duhurile rele este felul in care se agita si sunetele pe care le scoate. Nici noi nu ne-am apropia de ceva care suna in halul ala. 

8. In unele zone din tara se pune sub sicriu o cana cu apa, care se sparge ca sa alunge ghinionul in momentul cand cel care a trecut la cele vesnice este scos din casa si condus pe ultimul drum. 

Ok, oamenilor a ajuns sa le fie atat de frica de moarte incat au inventat tot felul de metode prin care sa o alunge..sau cel putin sa creada ca fac asta. Cel mai bine e sa fii in negare si sa nu traiesti cu ideea ca oricand ceva rau ti se poate intampla. Trebuie sa crezi ca poti controla asta ca sa fii tu ai relaxat, desi nu e adevarat. E totul in capul nostru. 

9. Mirii trebuie sa paseasca cu dreptul in biserica, indiferent daca o fac impreuna sau separat, ca sa aiba noroc in viata de cuplu. 

La cate emotii ai in ziua aia, cred ca ultimul lucru la care te gandesti e cu ce picior intri in biserica. Ar fi fost frumos ca mirii sa faca si un dans sincron pana la altar, nu doar sa paseasca cu acelasi picior. Nu stim daca le-ar garanta o viata si mai fericita, dar sigur le-ar asigura faptul ca nimeni nu o sa le uite nunta. 

10. Trebuie sa te feresti sa spui nume de lighioane in luna martie, fiindca iti aduce ghinion.

De la serpi, sobolani si pana la gandaci, trebuie sa fii atent sa nu le pronunti numele. Asa ca, cel mai bine in luna martie incearca sa traiesti printre unicorni si curcubee, iar pe Facebook uita-te doar la filmulete cu chestii dragalase… ca sa nu ai ghinion tot anul, da?  

11. In seara de lasatul secului de Pasti, feciorii se grupeaza in doua grupuri si merg pe cele mai inalte dealuri din sat, unde aprind focuri mari si incep sa-i numeasca pe cei care au ramas necasatoriti, fetele lenese, betivii sau zgarcitii din comunitate.  

E  bine ca in ziua de azi cu Facebook nu mai e nevoie de cineva care sa faca asta, fiindca cei numiti mai sus isi pun singuri eticheta prin selfie-uri din cluburi sau care arata cat de lejer o ard si nu fac nimic toata ziua si, respectiv, statusul vietii amorose. 

12. La iesirea din biserica se arunca cu orez in miri ca sa aiba o viata imbelsugata. 

Probabil si voi va intrebati de ce orezul este un simbol la bogatiei. Sa stiti ca si noi. Iar chestia asta cu aruncatul lui in persoane nu prea e o idee buna, fiindca oricand un bob poate sa-ti ajunga in ochi sau poti sa aluneci pe boabe, mai ales daca ai tocuri.

 Sursa: kissfm