Cele mai eficiente tehnologii pentru cultivarea porumbului

Porumbul este o specie care are origini americane și a fost cultivat pentru prima dată în America Centrală acum mai bine de 8000 de ani. În prezent cultura porumbului poate fi foarte profitabilă indiferent de suprafața pe care o ai la dispoziție, însă pentru a avea rezultatul dorit este esențial să respecți câteva particularități ale acestei plante. Țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană, făcând export atât în țări din blocul european, cât și în afara lui.

Dacă și tu ești interesat de cultura acestei plante, iată care sunt cele mai eficiente tehnologii care te vor ajuta să ai un rezultat calitativ și cantitativ de excepție.

Rotația culturii

Rotația culturii este un element esențial de care trebuie să ții cont. Cele mai bune plante premergătoare pentru porumb sunt următoarele leguminoase: mazărea, fasolea, trifoiul, lucerna sau soia. De asemenea, și cerealele păioase de primăvară, orzul, secara, cartoful, floarea-soarelui și sfecla sunt plante care oferă producții ridicate de porumb.

Este recomandat să eviți monocultura porumbului întrucât duce la înmulțirea unor buruieni specifice, la apariția unor boli și dăunători și la deteriorarea însușirilor fizice ale solului.

Lucrările solului

Lucrările de pregătire ale solului trebuie să înceapă imediat după recoltarea plantei premergătoare, asigurând astfel acumularea și reținerea apei si a nutrienților în sol.

Astfel, după plantele care eliberează terenul trebuie să fie executată o arătură de 20-25 cm. După plantele premergătoare care eliberează terenul toamna, arătura trebuie executată la 25-30 de cm. De asemenea, înainte de semănatul propriu-zis trebuie să se realizeze lucrări specifice de pregătirea a patului germinativ.

În ultimii ani a tot fost răspândit conceptul agriculturii durabile prin care sunt promovare tehnologiile care presupun intervenția minimă asupra solului prin executarea unor lucrări minime care urmăresc efectuarea la timpul optim numai a lucrărilor solului strict necesare, evitând astfel distrugerea structurii și tasarea solului prin înlăturarea trecerilor repetate cu mașinile pe teren. Unele dintre utilajele care încurajează acest concept sunt prasitoarele și remorca agricola.

Irigarea culturii de porumb

Cantitatea de apă consumată la culturile de porumb se diferențiază în funcție de hibrid și de zona de cultură, astfel aceasta este cuprinsă între 4800-5900 m3/ha.

Perioada critică pentru apă a porumbului își are debutul cu aproximativ 10 zile înainte de apariția panicului și durează pe toată perioada formării și umplerii boabelor.

Necesarul zilnic de apă al culturilor de porumb este de: 1,5-2,5 mm (15-25 m3/ha) în luna mai; 3,5-4,5 mm (35-45 m3/ha) în luna iunie; 5,0-6,0 mm (50-60m3/ha) în luna iulie; 3,5-4,5 mm (35-45 m3/ha) în luna august.

După cum se poate concluziona, cultura porumbului nu este la fel de pretențioasă ca a altor cereale, însă are totuși câteva particularități de care trebuie să ții cont.