Cele mai frumoase sate din Romania: BIXAD si povestea icoanei facatoare de minuni. GALERIE FOTO

Mondo News continua rubrica saptamanala “Cele mai frumoase sate din Romania” cu o asezare din Depresiunea Oasului. Poposim la Bixad, un sat ale carei prime documente dateaza din 1478, de pe vremea mosiilor lui Gheorghe Rakoczi I. Pe vremuri se numea “BIKSZAD”  ceea ce in traducere inseamna “Dosul fagilor”, denumire motivata de pozitia localitatii situata in mijlocul imenselor paduri de fagi.

Pe langa frumusetile naturale impresionante si a portului popular care inca se mai pastreaza in aceste locuri, daca ajungi la Bixad trebuie neaparat sa mergi la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Cei care s-au rugat aici spun ca are puteri miraculoase si ca problemele s-au rezolvat dupa ce au mers la Manastirea Bixad. Vom incepe cu un scurt istoric al localitatii Bixad si mai apoi vom vorbi si despre icoana facatoare de minuni de la Bixad.

Localitatea Bixad a fost amplasata, pana in jurul anului 1700, sub Piatra Bixadului. In urma unei alunecari de teren, localitatea a fost distrusa in proportie de aproape doua treimi, drept urmare localitatea s-a mutat intre cele trei vai, unde se afla si azi. In perioada interbelica, in Bixad a functionat cea mai mare manastire din Maramures.

Comuna Bixad se afla in Depresiunea Oasului, la 55 km de Satu-Mare, pe drumul national DN 19 si cel judetean 109K. Orasul cel mai apropiat este Negresti-Oas, aflat la doar 7 km distanta. In Bixad este capatul liniei ferate dinspre Satu Mare, construita in 1906, initial numai linie ingusta.

Comuna Bixad este strabatuta de paraurile Lechincioara, Bixad si Tarsolt este formata din trei localitati: Bixad (centru de comuna), Trip si Boinesti.

Icoana facatoare de minuni de la Manastirea Bixad

In hotarul satului Bixad, cunoscut in vechime pentru baile sale, intr-un peisaj pitoresc la poalele Muntilor Oasului este situata Manastirea Bixad care poarta hramul Sf. Petru si Pavel. Este cea mai importanta atractie turistica a localitatii. Documentele atesta prezenta acesteia inca din 1614, iar in 1700 a devenit primul asezamant monahal greco-catolic din judet, ctitorit de arhimandritul grec Isaia, care si-a schimbat credinta ortodoxa cu cea greco-catolica.

 

In 1701 ctitorul a fost ucis in conditii neclarificate nici pana astazi, iar manastirea a fost jefuita si incendiata. In 1759 episcopul din Munkacevo trimite in manastire calugari din ordinul Sf. Vasile cel Mare, iar biserica actuala a fost construita in 1769 si sfintita in 1771 cu hramul “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”. 

In prezent este cel mai insemnat punct de pelerinaj din judet, icoana facatoare de minuni fiind pana astazi cautata de multi credinciosi.

Donata de imparatul Manuel al II-lea Paleologul (n.27 iunie 1350- d. 1425) comitelui Balc al Maramuresului si mutata ulterior, in 1853, la Manastirea din Bixad, de icoana Maicii Domnului se leaga o serie de povesti, fiind considerata facatoare de minuni. Lacasul de cult este vizitat anual de zeci de mii de pelerini, oamenii rugandu-se la icoana Maicii Domnului, in speranta ca necazurile lor vor fi ascultate si isi vor gasi o rezolvare. Multi povestesc ca si-au gasit linistea dupa ce s-au rugat Maicii Domnului. 

Nu sunt foarte clare inceputurile Manastirii Bixad. Legendele pierdute in negura vremii indica faptul ca, in acea zona, intre Boinesti si Calinesti-Oas ar exista ruinele cetatii Belovar, a dacilor liberi. Altii sustin ca manastirea ar fi fost construita pe locul unui altar inchinat lui Zamolxis, zeul suprem al dacilor, potrivit Satmareanul. Multe dintre documentele cu privire la zamislirea lacasului de cult au fost distruse sau ascunse pe teritoriul Ucrainei de azi, astfel incat informatiile pe care le detinem legate de construirea manastirii dar si despre inceputurile crestinatatii pe aceste meleaguri sunt extrem de lacunare.

De precizat ca icoana Maicii Domnului se regaseste pe lista icoanelor facatoare de minuni din Romania. Nu se cunoaste anul in care imparatul Manuel al II-lea a donat icoana lui Balc dar documentele atesta faptul ca o vreme aceasta a fost asezata in Manastirea Peri (Ucraina). Apoi, in urma unui atac al rusilor care au ocupat satele din zona, icoana a fost mutata in satul Manastirea, comuna Giulesti, de unde, in 1853 a fost asezata in lacasul de cult de la Bixad.

Minunile care au fost infaptuite de icoana Maicii Domnului pana in 1989 au fost omise din documente. Potrivit preotilor insa, in perioada de dupa Revolutia din 1989 au fost consemnate doua minuni.

In primul caz mentionat in documentele manastirii este vorba despre un credincios din Sabisa (judetul Maramures). intamplarea a avut loc in 1996. Barbatul in cauza, invalid la pat de peste 7 ani, a fost dus la manastire in ajunul sarbatorii Sfintei Maria si asezat langa icoana acesteia. Dupa ce a inoptat langa icoana, a doua zi dimineata barbatul s-a ridicat din pat si a putut sa umble.

A doua minune ce este atribuita icoanei de la Bixad a fost consemnata 9 ani mai tarziu, in 21 septembrie 2005. in acest caz este vorba despre un barbat din Bocicoiu Mare care a fost diagnosticat de medici cu cancer in faza terminala. Pacientul a fost externat insa sotia acestuia nu s-a resemnat ci s-a dus la Bixad pentru a se ruga la Icoana Facatoare de Minuni. Oamenii spun ca nu au trecut nici doua saptamani si barbatul s-a vindecat complet, uimindu-i si pe medici. 

Renumele bisericii din Bixad atrage credinciosi din intreaga tara. Putem vorbi de un intens turism religios, cu vechi traditii, cu pelerini care vin aici la sarbatorile Adormirea Maicii Domnului (15 august), Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) si Ziua Sfintei Crucii (14 septembrie).

Pentru pelerinii veniti de departe biserica dispune si de locuri de cazare – in limita locurilor disponibile. Pentru a face cunoscute traditiile zonei, se intentioneaza deschiderea unui muzeu cu traditii si obiceiuri populare, etnografice, bisericesti si de folclor osenesc, dar si ateliere pentru cusaturi specifice zonei.

Comunitatile satelor din Tara Fagarasului in Tara Oasului, dar si din intreaga tara, pornesc in pelerinaj in preajma sarbatorilor care o cinstesc pe Sfanta Fecioara Maria. Urmand traditia veche, de veacuri, unii credinciosi, indiferent ca locuiesc la 50 sau peste 100 km de Bixad, incep, cu o saptamana sau cateva zile mai devreme, pe jos, cel mai virtual pelerinaj. Marea majoritate a credinciosilor din zilele noastre se indreapta spre sfantul lacas cu trenul, cu autoturisme sau autocare. 

Sursa foto: sandufeher.blogspot.ro, Satmareanul, Informatia Zilei