Cele mai frumoase sate din Romania: RIMETEA, un loc unic in lume, cu case albe, ferestre verzi si o istorie impresionanta. GALERIE FOTO

Satele romanesti sunt adevaratele comori ale acestei tari, prin peisajele mirifice, traditie, port popular si arhitectura unica. Mai putin cunoscute publicului larg, satele din Romania ofera o radiografie fascinanta a tarii si o oportunitate de a descoperi traiul si locurile de altadata. Iti trebuie doar timp sa le descoperi!

Unul dintre cele mai frumoase sate din Romania este RIMETEA, o asezare situata in Transilvania, renumita pentru istoria sa zbuciumata, arhitectura unica, precum si pentru peisajul mirific care se deschide cat vezi cu ochii. 

Situata in judetul Alba, localitatea RIMETEA se afla la poalele muntilor Trascau, de la care se trage si vechea denumire. RIMETEA  s-a numit Trascau pana prin anii 1960, iar mai apoi si-a schimbat numele in Torocko. In ultimele doua decenii satul ramane cu denumirea de RIMETEA, desi germanii il cunosc si sub denumirea de Eisenmarkt sau Eisenburg.

Cu o pozitie naturala privilegiata, RIMETEA  este cunoscut drept satul cu case albe, ascuns intr-o imensa caldare de granit. Este prima localitate rurala care a fost distinsa din partea Comisiei Europene, in 1999, cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural si arhitectonic. 

Citeste si: Uite cum arata unul dintre cele mai frumoase sate din Bucovina

Comuna RIMETEA se afla in nordul Depresiunii Trascaului, inconjurata de masive montane care domina cu 500 – 600 metri printr-o serie de abrupturi pitoresti. Localitatea se individualizeaza ca o arie depresionara tipica, iar masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt mai impadurite in partea vestica Vf. Cornului (1238 metri), Ardascheia (1250 metri), Dealul Baiesilor (1010 metri) si mai golase in est unde domina Piatra Secuiului (1128) si apoi Tarsa (999 metri).

Teritoriul administrativ al comunei are o suprafata de 5737 ha, ceea ce reprezinta 0.9 % din suprafata judetului Alba. Rimetea se afla la o distanta de 56 km de municipiul Alba Iulia, resedinta judetului si 25 km de Aiud, orasul cel mai apropiat.

Comuna Rimetea este legata de reteaua de drumuri nationale prin drumul judetean DJ 107 M, care porneste de la limita judetului Cluj, unde este legat prin alt drum judetean DN 75 si care debuseaza in DN 1A (E 60 A) pe teritoriul municipiului Aiud. Drumul judetean traverseaza cele doua localitati ale comunei: resedinta de comuna Rimetea si satul apartinator Coltesti.

RIMETEA, satul cu case albe si ferestre verzi

Localitatea RIMETEA din judetul Alba are o arhitectura unica, de secol XIX. Casele albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste 100 de ani, sunt mai putin cunoscute romanilor, insa reprezinta un punct de atractie pentru turistii din strainatate. 

Cand ajungi la Rimetea ai impresia ca ai intrat intr-o alta lume. Dintre cele aproximativ 300 de case, mai bine de jumatate sunt albe, pastrand arhitectura secolului XIX.

Si actorul britanic Jeremy Irons a fost impresionat de frumusetea localitatii RIMETEA, spun localnicii. 

Un arhitect UNESCO a ajuns aici in 1999 si, fermecat de ce-a vazut, a propus localitatea pentru a intra in Patrimoniul Mondial. In fiecare an, localnicii primesc sume de bani de la cetatenii unui sector din Budapesta pentru a-si improspata fatadele caselor si pentru a le pastra stilul autentic. Localnicii se considera norocosi ca pot beneficia de pe urma turismului, neavand alta optiune de a castiga un banut.

Satul RIMETEA, unic in Romania din punct de vedere al arhitecturii

In urma cu aproape 150 de ani, satul RIMETEA a fost in pericol sa dispara. Un incendiu puternic a distrus toate casele si, ca prin minune, minerii de aici au reusit sa le reconstruiasca.

Din evul mediu pana in anul 1876, localitatea a facut parte din Scaunul Secuiesc al Ariesului. In cele opt secole de locuire neintrerupta, Rimetea a cunoscut mai multe perioade antagonice, osciland de la starea de sat medieval oarecare la aceea de oras infloritor in secolele XVII-XVIII si avand parte de un lung declin de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana la sfarsitul secolului al XX-lea, cand reajunsese un sat oarecare de la poalele Muntilor Apuseni.

Incepand cu anii 1996-1997, localnicii din RIMETEA au inceput sa-si valorizeze patrimoniul arhitectural (in principal casele construite in secolele XVII-XIX), sa puna pret pe renovarea patrimoniului in defavoarea inlocuirii vechilor edificii cu altele noi, sa se mandreasca cu el si sa invete cum sa-l pastreze nesufocat de noile interventii urbanistice.

In octombrie 2000, Oficiului National al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zona arhitecturala si urbana protejata. In Romania, se afla sub patrimoniu UNESCO manastirile din Moldova, Delta Dunarii, Cetatea Sighisoarei si cateva biserici de lemn din Maramures.

RIMETEA, vestit pentru pictura pe mobila

Satul Rimetea este vestit si pentru pictura pe mobila, pictura pe fond de culoare verde inchis, cu motive florare colorate. Toate mobilele existente in camera considerata “de curat” erau foarte frumos pictate, iar camera era impodobita si cu diverse cusaturi specifice zonei.

Daca vreti sa mergeti la RIMETEA, va puteti caza la pensiunile din sat, iar aici puteti ajunge fie cu autoturismul din Aiud, Turda, pe DJ 107 M, fie cu autobuzul din Aiud. Cele mai apropiate localitati sunt Aiud, la 25 de kilometri si Alba Iulia la 54 de kilometri. 

Sursa foto: etnologiedebuzunar.blogspot.ro