Cele mai grave ATENTATE TERORISTE si ATACURI ARMATE care au avut loc in 2016

In seara zilei de 19 decembrie 2016, un camion a intrat in multime, la un targ de Craciun din centrul Berlinului, facand cel putin 9 morti si 50 de raniti, transmite agentia DPA, care citeaza responsabili ai politiei si pompierilor, informeaza Agerpres.

10 decembrie 2016 — Turcia: Un dublul atentat cu bomba, de la Istanbul, s-a soldat cu cel putin 29 de morti, majoritatea politisti, si 166 de raniti. Cele doua explozii s-au produs in fata stadionului echipei de fotbal Besiktas si intr-un parc vecin, in partea europeana a Istanbului.

15 august 2016 — Turcia: Patru politisti turci si doi civili, intre care un copil, au fost ucisi intr-un atentat cu masina-capcana, in apropiere de Diyarbakir (sud-est), atribuit rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

10 august 2016 — Turcia: Cel putin sase persoane au fost ucise si 25 ranite, in doua explozii produse in sud-estul tarii, atacurile fiind atribuite Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

26 iulie 2016 — Franta: Doi barbati au luat mai multi ostatici intr-o biserica din regiunea Normandia, in nordul tarii, in apropiere de Rouen. Preotul bisericii in care s-a produs luarea de ostatici a fost ucis, in timp ce un alt ostatic a fost foarte grav ranit. Conform unei surse din politie, cei doi atacatori inarmati cu cutite au fost ucisi de fortele de ordine, care au luat cu asalt biserica. Pompierii sositi la fata locului au anuntat ca exista mai multi raniti.

22 iulie 2016 — Germania: Un atac armat care a avut loc la Munchen, in Germania, s-a soldat cu moartea a cel putin noua persoane si cu ranirea altor 21 de persoane, dintre care trei in stare foarte grava. Printre raniti se aflau si copii. Autorul atacului, un germano-iranian de 18 ani, din Munchen, a deschis focul la inceputul serii, in directia persoanelor care ieseau dintr-un restaurant McDonald’s, apoi a continuat atacul intr-un centru comercial din vecinatate, dupa care a reusit sa fuga si, ulterior, s-a sinucis.

14 iulie 2016 — Franta: Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit in multimea adunata la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, la orele 22.30 (23.30, ora Romaniei). Atentatul, soldat cu 86 de morti si sute de raniti, a fost revendicat de gruparea jihadista Stat Islamic (SI). Printre victime, se afla si cetateni români, dintre care unul a decedat. Presedintele francez, François Hollande, a anuntat atunci prelungirea cu trei luni a starii de urgenta, care urma sa fie ridicata la 26 iulie.

28 iunie 2016 — Turcia: Trei atacatori sinucigasi au atacat zona de sosiri a aeroportului international Atatürk din Istanbul. 47 de persoane au murit si alte 239 au fost ranite. La scurt timp dupa atac, sute de zboruri de pe sau catre aeroportul Atatürk au fost anulate sau amânate. Autoritatile turce au decretat zi de doliu national.

7 iunie 2016 — Turcia: Unsprezece persoane — sapte politisti si patru civili — au fost ucise si 36 ranite, in atentatul cu bomba care a avut loc in cartierul istoric si foarte populat Vezneciler din Istanbul. Atentatul, comis cu vehicul-capcana, a vizat un autobuz al politiei, la o ora de varf, in cursul diminetii. Soimii Libertatii Kurdistanului (TAK), o grupare radicala apropiata rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat atentatul.

22 martie 2016 — Belgia: 35 persoane au murit si peste 300 au fost ranite, in atentatele teroriste care au avut loc la Bruxelles, pe aeroportul international Zaventem si in statia de metrou Malbeek, aflata la câtiva zeci de metri de institutiile europene. Treizeci si una de persoane si-au pierdut viata in exploziile de la aeroportul international Zaventem si din statia de metrou Maelbeek, iar patru au decedat la spital, in urma ranilor suferite. In atentate, au fost raniti si patru cetateni români, intre care un minor. Atentatele au fost revendicate de Gruparea jihadista Stat Islamic. Transportul public din Bruxelles a fost complet oprit, aeroportul si principalele gari feroviare din oras au fost inchise si masurile de securitate au fost consolidate in mai multe metropole europene. Autoritatile belgiene au ridicat la maximum nivelul de alerta antiterorista pe tot teritoriul belgian. Ministrul de interne, Jan Jambon, a anuntat trei zile de doliu national. Aceste atentate s-au produs dupa arestarea, la 18 martie 2016, a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocana, singurul supravietuitor al atentatelor jihadiste de la 13 noiembrie 2015 de la Paris.

19 martie 2016 — Turcia: Un atac sinucigas s-a produs in centrul Istanbulului, provocând moartea a cel putin patru persoane, intre care trei israelieni si un iranian si ranirea altor 36. Atacul a fost comis pe artera pietonala si comerciala Istiklal, din apropierea Pietei Taksim, care este frecventata zilnic de zeci de mii de persoane.

13 martie 2016 — Turcia: Un atentat cu o masina-capcana propulsata intr-un autobuz municipal intr-un cartier extrem de frecventat, Kizilay, unde se afla numeroase magazine si un important nod al transportului in comun din capitala turca, Ankara, s-a soldat cu 37 de morti si peste 125 de raniti.

3 martie 2016 — Turcia: Un atac a fost comis in cartierul Bayrampasa, Istanbul, soldat cu 29 de morti, contra unui autobuz al politiei, autoarele fiind doua femei care au fost lichidate de fortele de interventie speciale turce. Atacul a fost revendicat de Gruparea radicala de stânga Frontul Partidului Revolutionar de Eliberare a Poporului (DHKP-C).

17 februarie 2016 — Turcia: Un atac terorist cu masina-capcana a avut loc in Turcia, soldat cu 28 de morti si 61 de raniti. Deflagratia s-a produs in apropierea sediului Statului Major al armatei turce de la Ankara, in apropierea pietei centrale Kizilay.

12 ianuarie 2016 — Turcia: Un atac a avut loc in zona istorica Sultanahmet din Istanbul, soldat cu 10 morti si 15 raniti. Autoritatile turce au anuntat ca atacul a fost comis de un sirian de origine saudita, ce fusese in Siria si s-a inregistrat ulterior ca refugiat in Istanbul.

Sursa cronologie: agerpres / Sursa foto: BBC