Cele mai ridicole taxe impuse pe care anumite țări le impun locuitorilor

Două lucruri sunt certe pe lumea asta: moartea și taxele. Însă în timp ce moartea e una singură, taxele parcă nu se mai termină. Și după ce că sunt multe, în unele țări mai sunt și ciudate, pe alocuri chiar ridicole. Listverse a strâns câteva astfel de exemple

Taxa pe Social Media – Uganda

Uganda a introdus taxa pe social media la 1 iunie 2018. Extrem de controversată, această taxa stipulează că cetățenii care folosesc social media (cum ar fi WhatsApp, Facebook sau Twitter) să plătească echivalentul a 0,05 dolari pe zi. În zilele în care nu folosesc social media nu trebuie să plătească nimic.

Potrivit președintelui Yoweri Museveni, această taxa este necesară pentru a contracara amenințarea reprezentată de bârfele și zvonurile lansate în social media. Când a vorbit pentru prima oară de această taxa, în urmă cu câteva luni, președintele a explicat că banii strânși din această taxa vor ajută națiunea “să facă față consecințelor propagării barfelor și zvonurilor”. Așa cum era de așteptat, taxa nu este una populară în Uganda, unde cetățenii acuză Guvernul că le limitează libertatea de exprimare.

Introducerea acestei taxe nu e primul amestec al președintelui în ceea ce privește social media. În 2016, el a suspendat accesul ugandezilor la toate rețelele de socializare în timp alegerilor, invocând faptul că aceste platforme erau folosite pentru a fi împrăștiate minciuni.

Taxa pe blogging – Tanzania

Dacă vrei să fii blogger în Tanzania trebuie să fii pregătit să plătești o taxa care însumează echivalentul a 440 de dolari pe an. Din 16 martie 2018, creatorii de content în mediul online trebuie să obțînă o licență, după care să plătească o taxa anuală.

Taxa nu se aplică doar bloggerilor, deși aceștia sunt cei mai afectați. Se aplică și membrilor diferitelor forumuri, celor care creează filmulețe sau care distribuie fișiere multimedia pe Internet sau radiourilor și televiziunilor online.

Citește și:  CARE SUNT CELE 5 FAMILII, MULT MAI PUTERNICE DECÂT MASONII SAU ILLUMINATI, CARE S-AR PUTEA AFLA LA CONDUCEREA LUMII

Toți plătitorii acestei taxe, creatori de content pentru mediul online, trebuie să promita că nu vor poștă conținut considerat ofensator: pornografie, nuditate, violență, limbaj violent sau care să incite la ura, știri false etc. Și bineînțeles să respecte această promisiune. În cazul în care nu se plătește această taxa anuală, amendă e de cel puțîn 2.500 de dolari sau 12 luni de închisoare ori chiar amandoua.

Taxa pentru stăpânii de câini – Elveția

Elvețienii care au un câine trebuie să plătească o taxa anuală. Unii dintre ei riscă, dacă nu se achita de această datorie, că patrupedul să le fie împușcat. În funcție de localitate și regulamentul local, stăpânii câinilor însoțitori sau a celor folosiți în operațiunile de salvare pot beneficia de reduceri.

Că în cazul oricărei taxe, sunt oameni care încearcă să fenteze sistemul, neplătind această taxa. În localitatea numită Reconvilier, cei care procedează astfel riscă să-și piardă animalul de companie, acesta putând fi împușcat de autorități. Totul are la baza o lege din 1904, care permitea autorităților să împuște câinii oamenilor care nu voiau să plătească. Așa s-a procedat, an de an, până în anii 60, moment din care legea a fost relaxată.

Însă pentru că autoritățile din Reconvilier (unde trăiesc circa 280 de câini) se confruntă cu lipsa lichidităților, au readus în vigoare varianta veche și crudă a legii, care cere oamenilor să plătească echivalentul a 48,50 de dolari pentru fiecare câine deținut. Nu e de mirare că primarul de aici primește destule amenințări cu moartea.

Taxa pe religie – Germania

Germanii care sunt catolici și protestanți trebuie să plătească (voluntar) o anumită parte din venitul lor pentru biserica, diferită în funcție de zona. Dacă nu o fac nu pot fi cununați sau înmormântați și își pierd și alte drepturi. Această taxa este colectată de Guvern și împărțită apoi bisericilor. Rezultă suficient de mulți bani din moment ce 30,8% dintre germani (24,7 milioane) sunt catolici, iar 30,3 (24,3 milioane) sunt protestanți.

Singură cale de a nu plăti taxa este de a părăsi biserica. Dar un astfel de gest vine la pachet cu pierderea unor drepturi, cum ar fi accesul în unele școli de stat. Statisticile arată însă că peste 100.000 de germani părăsesc bisericile de care țîn în fiecare an, nemulțumiți de această taxa. În 2014, acest număr a ajuns până la 200.000.

Sursă traducere: ziare.com