Cele patru motive reale ale depresiei. Nu este vorba doar de o tristețe continuă

Majoritatea este de părerea că depresia este o tristeţe continuă. De fapt, depresia este o afecţiune emoţională, iar oamenii care devin depresivi pot simți o stare de furie şi mânie continuă.

De asemenea, depresia poate fi determinată de factorii externi – moartea unui părinte, divorțul, pierderea slujbei. Chiar și conflictele din viața de zi cu zi pot ajunge să declanșeze o depresie moderată. Profesor doctor Aurel Romilă, unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri români, a explicat pentru Libertatea de unde vine de fapt depresia, chiar dacă avem de toate și credem că suntem bine.

”Spunem că are de toate, este bogat, are familie bună, nu-i lipsește nimic și totuși este depresiv. Asta este doar o problemă materială, dar este și o insuficiență spirituală, lipsește credința în Dumnezeu. Tudor Vianu a fost primul om care mie mi s-a părut extrem de frământat. Și m-am întrebat ce s-a întâmplat cu el. Are absolut toată greutatea lumii pe capul lui?  L-am întrebat pe fiul lui și mi-a zis că asta este firea lui. Deci chestiunea depresiei la adult vine din foarte multe lucruri. În primul rând, din dorința pe care o ai de a fi continuu în plină ascensiune. Și tot timpul ți se pare că ți-o iau alții înainte, și chiar ți-o iau. În vechiul regim, te trezeai cu unul parașutat care era șeful medicinei, șeful psihiatriei, și el nu avea nicio legătură cu astea. Bineînțeles că te deprimă dacă te străduiești zeci de ani și vine unul teleportat și te dă la o parte”.

”Apoi, vrea mult și nu poate. Invidia. Nu mai vor Mamaia, nu mai vor Bulgaria, nu mai vor Grecia, vor zone exotice. Nu te mai saturi. Este tot o lăcomie. Trebuie să ai limite. Natura biologică a pus limite. Poți iubi cu măsură. Cei care fac eforturi colosale, se epuizează și apoi vin la mine că nu au plăceri. Au de toate, nu mai au plăcere. Ce pot să fac cu ei este să-i fac să înțeleagă că nu trebuie bea un ibric de cafea și șapte coniace noaptea. Principalul factor de terapie dintotdeauna și pentru toate este somnul”.

”De ce crește numărul bolilor psihice în zilele acestea? Este societatea de azi. Vorbim de poluarea cu dioxid de carbon și de încălzirea planetei. O fi, dar hai să vorbim de poluarea noastră. Noi ne poluăm zilnic. Dacă ai unul care este prost și face pe deșteptul, și-ți cere imposibilul, și tu mori zi și noapte să-i dai ceea ce ți-a cerut, și apoi zice că nu îi mai trebuie, te-a poluat maxim. Avem copiii cu bolile lor, părinții cu bolile lor. Avem stres de care nu vom scăpa niciodată. Suntem mai mult sau mai puțin rezistenți la stres, dar nu scăpăm de el. Mulți din America sunt anti Trump. Dar Trump apare în fiecare zi tonic, numai el vrea să vorbească, zâmbește. Pe taxiurile din Stockholm scrie mare „keep smilling”. Nu Taxi, ca la noi. Trebuie să ne întărim socratic, să ne cunoaștem, și nu numai la modul comercial. Să ne ferim de adaosuri alimentare și de „paraenergiile din sticlă”. Azi, toată puștimea numai despre asta vorbește. Mănâncă cu măsură și să nu crezi că ești nemuritor!”.

Sursa text: libertatea.ro