Cele trei persoane retinute in DOSARUL FALSIFICARII de BANI au fost ARESTATE PREVENTIV

Cele trei persoane – doi cetateni italieni si o femeie din Bucuresti – retinute in DOSARUL in care procurorii DIICOT au descoperit, la Oradea, 13 milioane de EURO FALSI care urmau sa ajunga in Italia au fost ARESTATE PREVENTIV, sambata.

Masura de emitere a mandatelor de ARESTARE PREVENTIVA pentru 29 de zile a fost dispusa de Tribunalul Bihor, la solicitarea procurorilor DIICOT, care ii cerceteaza pe cei trei pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, FALSIFICARE de moneda si detinere de instrumente in vederea falsificarii.

Decizia nu este definitiva, fiind contestata de catre aparatorii celor trei persoane.

”In opinia mea, solutia este netemeinica”, a declarat Razvan Doseanu, avocatul femeii arestate, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, femeia nu ii cunostea pe membrii gruparii, singura legatura cu acestia fiind faptul ca sora acesteia este concubina unui cetatean italian, considerat liderul retelei si arestat si el in prezent de catre autoritatile judiciare din Italia.

”Clienta mea nu-l cunoaste pe niciunul dintre membrii gruparii, doar pe Vittorio Romano, in calitate de cumnata. Atat. Ea a venit din Bucuresti in data de 25 septembrie, deci dupa falsificarea bancnotelor, si nu are nicio legatura cu tipografia in care s-ar fi falsificat bani”, a mai spus Doseanu.

El a sustinut ca singura infractiune care ii poate fi imputata clientei sale este cea de favorizare a infractorului, dupa ce aceasta ar fi ars, impreuna cu fiul unuia dintre italieni, o parte dintre bancnotele falsificate, chiar la sediul tipografiei, cu putin timp inainte de descinderea procurorilor.

Citeste si: Fabrica de BANI FALSI descoperita in Romania: Trei persoane au fost retinute de DIICOT

Unul dintre italienii arestati detine o fabrica de incaltaminte la Oradea, iar celalalt este proprietarul tipografiei la care erau falsificati banii.

Potrivit procurorilor DIICOT care instrumenteaza dosarul, BANII FALSIFICATI la Oradea erau depozitati la sediile unor firme din judetul Bihor, de unde erau distributi in tari din UE de catre o societate care apartine unui italian, un transport de aproape 19 milioane de euro falsificati, in bancnote de 50 de euro, fiind depistat in Italia.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a aratat, intr-un comunicat de presa transmis vineri agentiei MEDIAFAX, ca grupul infractional organizat suspectat ca a falsificat si a pus in circulatie bancnote euro era format din membri ai mafiei italiene si cetateni romani.

In acest caz, patru cetateni italieni si un roman sunt urmariti penal pentru constituire de grup infractional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori straine si detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori.

Cei patru italieni sunt suspectati ca, impreuna cu mai multe persoane, printre care si romani, in perioada octombrie 2013 – septembrie 2014, au contrafacut bancnote de 20, 50 si 100 de euro, prin intermediul unei firme apartinand unui italian, folosind ca tehnica de tiparire si contrafacere “metoda offset”.

Citeste si: TRAIAN BERBECEANU a fost trimis in JUDECATA pentru LUARE de MITA si FALS in INSCRISURI

“Sub coordonarea suspectului RV, membrii grupului procurau hartia si vopselurile, precum si celelalte materiale necesare asigurarii elementelor de siguranta a falsului si tipareau bancnote contrafacute la o locatie din judetul Bihor”, sustin procurorii DIICOT.

BANII FALSIFICATI in cantitati mari erau depozitati la sediile unor societati comerciale, apoi erau transportati si distribuiti in tarile Uniunii Europene.

Procurorii DIICOT – Structura Centrala s-au sesizat din oficiu in 25 octombrie 2013 cu privire la existenta acestui grup infractional organizat si l-au monitorizat timp de 11 luni.

In 22 septembrie, in cadrul cooperarii cu autoritatile judiciare italiene, a fost interceptat in Italia un transport de euro falsificati din cupiura de 50 euro, fiind confiscata suma de 18.900.000 de euro. Banii contrafacuti fusesera expediati de o firma din Romania ce apartine italianului R.V., acesta fiind arestat in apropiere de Milano.

In 25 septembrie, procurorii DIICOT au facut 15 perchezitii la sediile sociale ale firmelor implicate si la locuintele suspectilor. Anchetatorii au descoperit si au ridicat aproximativ 13 milioane de euro falsificati, matrite, holograme si alte materiale folosite la contrafacerea de moneda, a precizat DIICOT.

De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deseurilor au fost descoperite aproximativ 55.000 de bancnote contrafacute din cupiura de 50 euro, “despre care exista suspiciunea rezonabila ca provin din activitatea de contrafacere de bancnote straine desfasurata de grupul de criminalitate organizata condus de suspectul RV”, iar intr-un alt loc au fost gasite bancnote false rupte sau arse, au mai aratat procurorii.

Anchetatorii au audiat peste 20 de persoane, suspecti si martori in acest caz.

Politia Romana a precizat ca tipografia clandestina a fost identificata la sediul unei societati comerciale, unde se falsificau bancnote din cupiura de 50 de euro, cu serii diferite.

“Totodata, a fost gasita suma totala de 14.090.500 euro, din cupiura de 50 euro, dintre care in tipografie 11.674.000 euro, precum si suma de 2.340.000 euro pe care persoanele banuite au incercat sa o distruga prin ardere, iar restul banilor in alte locuri din municipiul Oradea, inclusiv la groapa de gunoi”, a aratat Politia Romana.

Sursa citata a mentionat ca BANCNOTELE FALSIFICATE nu erau destinate a fi puse in circulatie pe teritoriul Romaniei.

Gruparea a fost anihilata de procurorii DIICOT si politistii de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de Combatere a Finantarii Terorismului si Spalarea Banilor din Politia Romana, in colaborare cu autoritati judiciare din Italia si cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii si al Directiei Generale Antifrauda Fiscala.

Sursa foto: stiri.tvr.ro