Celebritățile care au decedat în anul 2017! Decesele care au îndoliat lumea

Numeroase celebrități ale lumii ne-au părăsit în anul 2017 – mari personalități, oameni foarte cunoscuți și îndrăgiți decenii la rând. Fie că este vorba despre actori de Oscar, unii dintre cei mai mari sportivi, cântăreți faimoși, foști șefi de stat sau oameni care au devenit celebri în alte domenii, este momentul să privim în urmă la acest an și să ne amintim de ei.

25 ianuarie – John Hurt

Devenit faimos pentru rolul principal din filmul “Omul elefant”, actorul britanic a murit în urmă unui cancer pancreatic de care suferea încă din anul 2015. În mai mult de șase decenii, a apărut în peste 120 de filme, dar și în numeroase piese de teatru și seriale TV. A primit titlul de “Sir” în anul 2015.

John Hurt a fost de două ori nominalizat la premiile Oscar – în 1979 pentru rolul secundar din “Midnight Express”, și în 1981 pentru rolul principal din “The Elephant Man”, unde joacă alături de un alt actor britanic celebru, Anthony Hopkins. Fanii seriei Harry Potter și-l amintesc pentru rolul domnului Ollivander, în timp ce cei ai filmelor Alien îl știu pentru rolul lui Kane. Avea 77 de ani.

25 februarie – Bill Paxton

Actorul născut în Texas a murit în urma unor complicații apărute după o operație la inima suferită cu câteva zile înainte. Într-o carieră de peste 35 de ani, a fost de patru ori nominalizat la Globul de Aur și a apărut în 80 de filme, printre care “Titanic”, “Terminator”, “Aliens”, “Edge of Tomorrow”, “Nightcrawler” sau “Apollo 13”. Avea 61 de ani.

3 martie – Raymond Kopa

Considerat a fi unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, fostul mijlocaș ofensiv francez a fost inclus de brazilianul Pele în top 125 al celor mai buni jucători. A făcut carieră în anii ’50 la Real Madrid, cu care a câștigat trei Cupe ale Campionilor și două titluri ale Spaniei, și la Reims, cu care are patru titluri de campion al Franței.

În 1958 a primit Balonul de Aur pentru cel mai bun fotbalist din lume, an în care a câștigat și medalia de bronz la Cupa Mondială din Suedia. Pentru națională Franței a disputat 45 de meciuri și a marcat 18 goluri. Avea 85 de ani.

10 martie – John Surtees

Britanicul este singurul om din lume care a câștigat titlul mondial atât în Formulă 1 (1964), cât și în motociclism – de patru ori la 500cc (1956, 1958, 1959 și 1960) și de trei ori la 350cc (1958, 1959 și 1960). În 1996 a fost inclus în Hall of Fame-ul sporturilor cu motor. Avea 83 de ani.

18 martie – Chuck Berry

Chitaristul și cântărețul american a fost unul dintre pionierii muzicii rock and roll. După ce a avut probleme cu legea în tinerețe, a devenit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din istoria rockului, printre cântecele care au devenit hituri decenii în șir numărându-se “Johhny B Goode”, “Rock and Roll Music” și “Jou Never Can Tell”. A figurat, alături de hiturile sale, în multe topuri ale celor mai buni cântăreți și celor mai bune cântece din toate timpurile. Avea 90 de ani.

20 martie – David Rockefeller

Miliardarul american era ultimul din generația familiei sale, una faimoasa pentru actele filantropice. A fost bancher, a absolvit Universitatea Harvard în anul 1936 și a făcut studii doctorale la Universitatea din Chicago. A avut șase copii, iar averea să era estimată, în momentul morții, la 3,3 miliarde de dolari. Avea 101 ani.

22 martie – Nicky Hayden

Fost campion mondial la MotoGP în anul 2006, sportivul american suferise un accident grav cu câteva zile înainte, atunci când a fost lovit de o mașînă în timp ce se află pe bicicletă. Titlul mondial l-a cucerit dramatic, în ultima etapă a circuitului, conducând o Honda. Atunci, la Valencia, l-a învins pe Valentino Rossi, care pleca din pole position, și și-a adjudecat singurul titlu din carieră. Avea doar 35 de ani.

23 mai – Roger Moore (foto)

Faimos pentru seria “James Bond” și pentru serialul “Sfântul”, actorul britanic a murit în Elveția, după o lupta cu cancerul. A jucat în șapte filme cu James Bond, în perioada 1973-1985, cel mai cunoscut fiind “The Spy Who Loved Me”, după ce în anii ’60 a devenit celebru cu serialul “Sfântul”. Avea 89 de ani.

9 iunie – Adam West

La puțîn timp după “James Bond”, a murit și “Batman” – americanul Adam West, care a jucat în celebra serie pentru televiziune din anii ’60. După încheierea serialului, interpretul lui Batman și Bruce Wayne a apărut în aproape 50 de filme. În plus, a fost vocea primarului din Quahog, din “Family Guy”, numit chiar Adam West. Avea 88 de ani.

16 iunie – Helmut Kohl

Unul dintre cei mai importanți lideri europeni postbelici, fostul cancelar german a fost considerat artizanul reunificării Germaniei. A fost cel care a stat cel mai mult în funcție, în perioada postbelică – nu mai puțîn de 16 ani, între 1982 și 1998. Făcând parte din Uninea Creștin Democrată (CDU), a Angelei Merkel, Kohl a fost cel care a contribuit la introducerea monedei euro. Avea 87 de ani.

27 iunie – Michael Nyqvist

Actorul suedez a murit din cauza cancerului la plămâni. A jucat în peste 50 de filme, printre care cele mai cunoscute fiind seria “Millennium”, din anul 2009, precum și “Mission: Impossible – Ghost Protocol” (2012) și “John Wick” (2014), în ultimele două fiind personajul negativ. Avea 56 de ani.

15 iulie – Martin Landau

Actorul american născut în Brooklyn a câștigat un premiu Oscar în anul 1995, pentru cel mai bun rol secundar, cu filmul “Ed Wood”. A mai fost nominalizat la aceeași categorie și în anii 1989 și 1990. Avea trei Globuri de Aur și a jucat în aproape 100 de filme, printre care și “North by Northwest”, și a apărut în zeci de episoade ale serialului “Mission: Impossible”, din anii ’60-’70. Avea 89 de ani.

20 iulie – Chester Bennington

Solistul trupei Linkin Park a fost găsit spânzurat. Acesta s-a sinucis, fiind cunoscut faptul că se lupta cu dependență de droguri și alcool de ani de zile. A avut o carieră de 25 de ani, iar din Linkin Park făcea parte din 1999. Printre cele mai cunoscute cântece ale trupei se numără “Numb”, “În The End” și “Crawling”. Avea 41 de ani.

21 iulie – John Heard

Actorul este faimos pentru rolul tatălui din “Singur acasă”, părțile 1 și 2. De asemenea, a apărut și în “Clanul Soprano”, “Entourage” și “Prison Break”, dar și în filmul “Big”, alături de Tom Hanks. Are o nominalizare la premiile Emmy, în anul 1999, pentru rolul detectivului Vin Makazian, din “Clanul Soprano”. Avea 72 de ani.

27 iulie – Sam Shepard

Actorul american a fost nominalizat la Oscar în anul 1984, pentru rolul secundar din filmul “The Right Stuff”. A apărut în aproape 80 de filme, printre care “The Notebook” și “Black Hawk Down”, iar în anul 1979 a câștigat un premiu Pulitzer cu piesă “Buried Child”. Avea 73 de ani.

31 iulie – Jeanne Moreau

Legendă a cinematografiei franceze, frumoasă actrița a apărut în peste 140 de filme, în decurs de 65 de ani. Printre acestea se numără “Les quatre cents coups” (1959), “Jules et Jim” (1962), “EverAfter” (1998) și “La Femme Nikita” (1990). Avea 89 de ani.

3 august – Robert Hardy

Interpretul lui Cornelius Fudge în patru pelicule “Harry Potter”, britanicul a jucat în zeci de filme, dar și în numeroase seriale și serii TV, de-a lungul unei cariere de peste șase decenii. De asemenea, l-a portretizat pe Winston Churchill de mai multe ori. Avea 91 de ani.

20 august – Jerry Lewis

Actorul american de comedie a fost nominalizat la Globul de Aur, în anul 1966, pentru cel mai bun actor într-un muzical sau comedie, pentru “Boeing, Boeing”. A jucat în aproape 80 de filme, printre care și “Regele comediei” (1982), alături de Robert de Niro, iar în anii ’40 și ’50 a făcut un faimos cuplu de comedianți cu Dean Martin. Avea 91 de ani.

15 septembrie – Harry Dean Stanton

Actorul american a avut o carieră impresionantă, ce numără 125 de filme, pe durata a 70 de ani. A apărut în filme antologice, precum “Nasul 2”, “Culoarul morții”, “Alien” sau “Luke, mâna rece”, dar și în “Razbunatorii”. Ultimul sau film este “Lucky”, ce a avut premieră în Statele Unite la două săptămâni după moartea să. A fost și muzician și cântăreț. Avea 91 de ani.

21 septembrie – Liliane Bettencourt

Cu o avere estimată la 33 de miliarde de euro, Bettencourt era cea mai bogată femeie din lume și se află pe locul 14 în clasamentul Forbes. Era proprietara grupului L’Oreal, fiind unică fiica a fondatorului imperiului, Eugene Schueller. Avea 94 de ani.

27 septembrie – Hugh Hefner

Hefner a fondat Playboy în 1953, după ce publicația Esquire a refuzat să-i mărească salariul cu 5 dolari. Primul număr, realizat în bucătăria lui și finanțat cu 8.000 de dolari de la investitori, conținea o fotografie nud a lui Marilyn Monroe și s-a vândut în peste 50.000 de exemplare, un record pentru acea dată.

Hefner a construit în jurul revistei un imperiu de divertisment de milioane de dolari, care în anii de glorie din decadă 1970 a inclus emisiuni TV, un festival de jazz și un lanț de cluburi în care chelnerițele purtau urechi și codițe de iepuraș. Avea 91 de ani.

19 noiembrie – Jana Novotna

Născută în Cehoslovacia, Novotna a câștigat Wimbledonul în 1998, după ce a învins-o în semifinală pe lidera mondială de atunci, Martina Hingis, care era în anii de glorie. A ajuns în finală la Australian Open în 1991, fiind învinsă de Monica Seles, iar în iulie 1997 a urcat până pe locul 2 WTA. La dublu, a câștigat 12 titluri de Grand Slam, proba în care a obținut de două ori argintul olimpic, la Seul în 1988 și la Atlanta în 1996. Avea 49 de ani și a murit după o lupta cu cancerul.

5 decembrie – Johnny Hallyday

Considerat cel mai mare star rock francez, Hallyday a murit din cauza cancerului la plămâni. În carieră începută în 1960 a vândut peste 100 de milioane de albume și a cântat în mai mult de 100 de turnee. De asemenea, a obținut 18 albume de platină. Avea 74 de ani.

Sursă traducere: ziare.com