LINIE TELEFONICA GRATUITA pentru rudele cetatenilor romani din Gaza

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a decis activarea de urgenta a CELULEI DE CRIZA la nivelul MAE pentru acordarea de asistenta consulara cetatenilor romani din FASIA GAZA, au anuntat joi reprezentantii institutiei, care precizeaza, totodata, ca vor fi trimise echipe consulare in zona.

UPDATE 22.38: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a deschis o LINIE TELEFONICA GRATUITA – TelVerde, care functioneaza in regim de permanenta, pentru a veni in sprijinul familiilor din Romania ale cetatenilor romani aflati in Fasia Gaza.

Numarul de telefon 0800.800.407 este apelabil doar din Romania si va fi valabil pe toata durata activarii Celulei de criza.

De asemenea, MAE precizeaza ca romani aflati in zona pot apela telefoanele de urgenta ale misiunilor Romaniei la Tel Aviv si Ramallah.

Cetatenii romani aflati in zona pot apela telefoanele de urgenta ale misiunilor Romaniei la Tel Aviv si Ramallah, respectiv Ambasada Romaniei in Statul Israel (tel. 00972 545 643279) si Oficiul de Reprezentare a Romaniei la Ramallah-Palestina (tel. 00972 549 209152).

In Fasia Gaza traiesc aproximativ 250 de cetateni romani, in mare parte femei.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luata in contextul recentelor evolutii de securitate din zona.

Acordarea de asistenta consulara implica inclusiv eventuale plecari ale cetatenilor romani din Fasia Gaza, care este, de cateva zile, tinta unor raiduri aeriene israeliene in care si-au pierdut viata cel putin 64 de palestinieni, inclusiv civili.

Citeste si: FASIA GAZA: Cel putin 7 persoane UCISE in mai multe raiduri israeliene

Membrii CELULEI DE CRIZA, reprezentanti MAE si ai institutiilor competente in domeniu monitorizeaza situatia din zona, sunt in contact permanent cu autoritatile locale si efectueaza toate demersurile pentru coordonarea activitatilor la fata locului, precizeaza ministerul, adaugand ca in aceasta actiune sunt implicate toate misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei din zona.

MAE a mai anuntat ca, suplimentar, din Centrala institutiei s-a decis trimiterea unor echipe consulare dotate cu mijloace mobile de acordare a asistentei consulare pentru cetatenii romani aflati in Fasia Gaza.

Citeste si: MAE a emis o ATENTIONARE DE CALATORIE pentru romanii care vor sa plece in ISRAEL si TERITORIILE PALESTINIENE

La 8 iulie, MAE a ridicat nivelul de alerta de calatorie pentru Israel si Teritoriile Palestiniene, recomandand evitarea calatoriilor in zona, in afara celor strict necesare.

MAE cere cetatenilor romani aflati in prezent in Israel si Teritoriile Palestiniene sau care se indreapta deja catre aceste destinatii sa isi anunte prezenta la misiunile diplomatice din zona.