CENTRU de cercetare UNIC in Europa Centrala si de Est, realizat la Institutul “Matei Bals”

Institutul “Matei Bals” va avea, pana la sfarsitul anului 2015, un CENTRU de cercetare biomeoleculara aplicata bolilor infectioase, UNIC in Europa Centrala si de Est, realizat din fonduri europene in valoare totala de peste 49 de milioane lei, a anuntat Adrian Streinu-Cercel, managerul institutiei.

“Am lansat Proiectul Centrului Roman de Cercetare Biomoleculara Aplicata Bolilor Infectioase care va fi un CENTRU UNIC in Europa Centrala si de Est. Centre similare se mai gasesc in Franta, Germania si Marea Britanie. Noi aici vom studia o serie de virusuri cu impact deposebit pentru populatie, o serie de mutatii facute de aceste virusuri si aici vorbim inclusiv de virusul hepatitic C, pentru care, in momentul de fata, se recunoaste o terapie care vindeca infectia cu virus hepatitic C si efectiv vindeca pacientul de hapatita cronica cu virus hepatitic C, inclusiv ciroza. Si in acest context am facut deja demersuri pentru achizitia unor echipamente. Cercetatorii tineri vor avea o platforma de lucru foarte bine pusa la punct astfel incat sa fie compatibili cu cercetatorii din alte tari inclusiv din Statele Unite”, a declarat Streinu-Cercel, miercuri, cu ocazia lansarii proiectului.

El a mai spus ca in acest CENTRU vor putea fi diagnosticate boli pentru identificarea carora “pacientii erau purtati pe drumuri de la o unitate la alta”.

“De asemenea, tot acest CENTRU va avea posibilitatea sa aduca in discutie noi agenti patogeni care sa poata fi coroborati cu o serie de boli care in momentul de fata nu recunosc o cauza infectioasa. Se stie ca, in cursul anilor, s-a dovedit cat se poate de clar ca ulcerul este dat de o bacterie. Apoi, infarctul miocardic este dat si de o bacterie atipica. Ca atare, foarte multe lucruri si-au dovedit etiologia infectioasa. Cine isi face iluzii ca va scapa de boli infectioase curand se amageste”, a mai spus managerul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”.

Citeste si: MEDICI de la Spitalul Colentina, medaliati cu AUR la Geneva, pentru un simulator de inlaturare a litiazei renale

CENTRUL de cercetare va avea doua paturi cu izolare totala pentru pacienti cu risc major pentru comunitate, cu boli cum ar fi febra hemoragica sau ciuma.

“Ciuma este o boala cauzata de sobolani, care exista in multe tari inclusiv in SUA. In Romania, sobolanii nu sunt contaminati asa ca nu avem acest bacil care are un indice de contagiozitate de suta la suta. Bacilul este sensibil la gentamicina, dar trebuie rapid diagnsoticat si izolat. Cele mai mari grave boli sunt cele hemoragice cauzate de virusul ebola, virusul Lassa si hantavirusuri. Nu am avut niciodata, ebola care acum este mai raspandita in Africa, dar trebuie sa fim pregatiti mai ales ca se transmitere aerogen. In momentul cand un astfel de agent intra intr-un areal, lucrurile se complica foarte mult din punct de vedere al sanatatii publice”, a mai mentionat medicul.

In prezent, proiectul CENTRULUI de cercetare este in faza de redactare, care va fi gata in doua luni, apoi urmeaza licitatia pentru constructie si pentru echipamente. Sediul centrului va fi inaltat pe o cladire de doua etaje, deja existenta in curtea Institutului Bals, care gazduieste laboratoare. Constructia si achizitia de echipamente vor fi finalizate in acest an, potrivit lui Streinu-Cercel, care a adaugat ca echipamentele vor fi si utilizate pana la sfarsitul anului.

Citeste si: S-a lansat campania HIV Street Art. Adrian Streinu-Cercel: Testati-va la timp!

Ministerul Sanatatii a anuntat ca va aproba 13 posturi pentru cercetatori in acest CENTRU si va asigura finantarea lor. In prezent, in Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals” lucreaza sase cercetatori.

Obiectivul general al Centrului Roman de Cercetare Biomoleculara Aplicata Bolilor Infectioase este dezvoltarea capacitatii de cercetare medicala, prin realizarea unei infrastructuri moderne si actuale in scopul cresterii calitatii si eficientei cercetarii clinice si a imbunatatirii sanatatii publice.

Beneficiarii directi sunt pacientii Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”, in medie de peste 180.000 pe an, dar si angajatii – medici si cercetatori – care vor lucra in cele sapte laboratoare modenizate ale centrului de cercetare.

Proiectul are o valoare totala de 49.231.110 de lei. Valoarea totala eligibila este de 40 de milioane de lei, din care valoarea eligibila nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 34.104.000 de lei si valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national – 5.896.000 de lei. TVA, considerata cheltuiala eligibila, este in cuantum de 9.231.110,40 lei.

Sursa foto: cluj.info