Centru medical de asistenta primara in Ferentari, sprijinit de Ambasada Frantei si Ambasada Elvetiei

Guvernul Romaniei a initiat, cu sprijinul Ambasadei Frantei si al Ambasadei Elvetiei, un proiect pentru imbunatatirea conditiilor de trai din Ferentari, un prim pas fiind realizarea unui centru medical de asistenta si preventie cu ajutorul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

Proiectul a fost lansat, joi, in cadrul unei conferinte de presa la scoala 136 din Prelungirea Ferentari.

“Este un proiect extrem de important. Initiativa Guvernului si sprijinul pe care l-am avut de la Ambasada Frantei si de la Ambasada Elvetiei sunt de mare importanta pentru aceasta zona si pentru ameliorarea conditiilor de trai in Ferentari”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

Acesta a precizat ca proiectul abordeaza mai multe aspecte integrate. “Proiectul are o componenta sociala, una pe educatie, alta care vizeaza Agentia Antidrog. Sunt implicate mai multe ministere”, a aratat Raed Arafat.

El a mai spus ca, in 2013, Médecins du Monde Franta a realizat un studiu in Ferentari pentru a identifica problemele cu care se confrunta oamenii din zona respectiva, ajungand la concluzia ca populatia are nevoie de asistenta in ceea ce priveste problema consumului de droguri.

Astfel, trebuie asigurate in zona atat preventia primara – impiedicarea copiilor si elevilor sa cada victime consumului de droguri -, cat si cea secundara – limitarea problemelor, cum ar fi transmisia de boli infectioase, contagioase, precum hepatita sau HIV, in randul consumatorilor, a explicat Arafat.

Un prim pas in acest proiect este realizarea unui centru medical, cu sprijinul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, a mai spus secretarul de stat.

“Parerea mea este ca este un pas foarte imporant si care poate fi un succes, mai ales pentru ca sunt implicate mai multe institutii si chiar organizatii neguvernamentale care cunosc problemele oamenilor din Ferentari”, a adaugat Raed Arafat.

La randul lui, ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a vorbit despre implicarea autoritatilor franceze in acest proiect, in pofida a ceea ce auzea mereu ca “este imposibil sa schimbi ceva in Ferentari”.

“Cand vorbeam despre Ferentari, ni se spunea este impsoibili sa schimbi ceva in Ferentari. Nu este adevarat. Aici in scoala s-au schimbat lucruri. Problema este ca trebuie sa schimbam mai mult, in mai multe sectoare, respectiv in educatie, sanatate, locuinte, locuri de munca”, a spus ambasadorul.
El a mai aratat ca evaluarea efectuata de Médecins du Monde a relevat ca locuitorii de origine roma reprezinta jumatate din populatia intregului cartier, unde nu exista fenomenul segregarii.

“Acest cartier, asemanator si altora de pe tot teritoriul tarii, se confrunta cu o situatie care impune o interventie urgenta sociala si sanitara. (…) Reducerea saraciei ramane principala miza sociala, atat in Romania, cat si pretutindeni in lume. Este deci nevoie de o implicare comuna din partea autoritatilor locale, centrale si europene”, a mai spus ambasadorul Philippe Gustin.

Proiectul este sustinut si de catre Ambasada Elvetiei la Bucuresti.