Cercetatorii de la Universitatea Babes-Bolyai au intrat in GREVA JAPONEZA din cauza CONDITIILOR DE MUNCA

Cercetatorii de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj se afla, vineri, in GREVA JAPONEZA, nemultumiti de CONDITIILE in care MUNCESC.

Oamenii de stiinta spun ca traiesc de la un an la altul, din proiecte stiintifice, si ca, atunci cand nu au proiecte, trebuie sa traiasca si cu 500 de lei pe luna. Astfel, ei cer autoritatilor salariul minim de baza si conditii decente de munca. La greva oameilor de stiinta participa si profesorii de la facultatile de Fizica si Chimie.

Unul dintre cercetatorii de la Facultatea de Fizica a UBB Cluj-Napoca,  Cosmin Farcau, a declarat ca cercetarea beneficiaza, in Romania, de o finantare de 0,3 la suta din PIB, in timp ce media din UE este de 2 la suta.

Citeste si: GREVA JAPONEZA la Portile de Fier

”Am declansat o GREVA JAPONEZA si purtam banderole albe pe brate in semn de protest fata de subfinantarea din sistem. Vrem sa tragem un semnal de alarma pentru ca finantarea cercetarii in Romania este la pamant, alocarea bugetara fiind de 0,3 la suta din PIB, fata de 2 la suta cat e media in statele UE. Noi credem ca trebuie sa se schimbe ceva, pentru ca cercetarea stiintifica este un domeniu care aduce progres si dezvoltare tehnologica. Cerem sa se aloce bani universitatilor pentru cercetare si sa existe o competitie corecta pentru proiecte de cercetare”, a spus Farcau.

Potrivit acestuia, numai la UBB Cluj-Napoca sunt aproximativ 300 de cercetatori tineri care traiesc doar din contracte de cercetare pe durata determinata, iar multi pleaca in strainatate.

Citeste si: SUTE DE ANGAJATI ai TVR PROTESTEAZA in curtea institutiei din cauza NEPLATII SALARIILOR

“Noi, cercetatorii, traim efectiv din proiecte de cercetare. Sunt tineri extrem de talentati care pleaca in strainatate, acesta este efectul situatiei”, a spus Farcau.

Acesta a adaugat ca mai multi cercetatori de la UBB vor participa, vineri seara, la mitingul si marsul de protest anti-Ponta, care vor avea loc in centrul municipiului Cluj-Napoca.