Cercetatorii explica ce se intampla dupa ce mori

Studiile oamnilor de stiinta incep sa scoata la lumina faptul ca moartea este un proces extrem de complex care are loc in mai multe etape si nu este un eveniment de moment asa cum isi inchipuiau multi dintre cei care vorbeau chiar si despre un “moment al mortii”.

Prima etapa a procesului poarta numele de moarte clinica si precede imediat dupa stopul cardio-respirator. Acest stadiu dureaza intre 4 si 6 minute si este caracterizat prin faptul ca persoana in cauza poate fi resuscitata fara riscul unor leziuni cerebrale grave.

Creierul omului aflat in moarte clinica dispune de suficient oxygen si, in acelasi timp, organele interne sunt inca in situatia de a functiona normal, in cazul restabilirii ritmului cardiac.

A doua etapa a mortii este moartea biologica, momentul in care celulele corpului incep sa fie distruse, iar organele interne, inclusiv creierul, cedeaza.

In prezent, aceasta etapa poata fi amanata de medici prin hipotermie, racirea corpului sub temperatura lui normala. in acest mod poate fi oprita degenerarea organelor si celulelor.

Aceste stadii sunt deja cunoscute bine de medici si de cercetatori, dar deocamdata ramane un mister ce se intampla cu o persoana care este si in moarte clinica si in moarte biologica. incercand sa lamureasca acest aspect, savantii cerceteaza fenomenul experientelor la limita mortii.

CITESTE SI: INCREDIBIL! S-a descoperit SECRETUL TINERETII VESNICE

Potrivit Out-Of-Body Experience Research Center din Los Angeles, peste 8 milioane de americani au declarat ca au avut asemenea experiente, care au loc atunci cand o persoana este deja moarta clinic sau in pragul mortii.

Relatarile acestor pacienti, care descriu decorporalizarea si plutirea printr-un tunel luminos, sunt atent studiate de oamenii de stiinta, care vor sa inteleaga procesul neurologic din spatele fenomenului.

Este posibil ca aceste trairi bizare sa fie provocate de lipsa de oxigenare a creierului sau sa fie o forma de vise lucide.

Cert este ca, dincolo de cele doua stadii ale mortii, explicate de savanti, nimeni nu stie ce anume se intampla cu creierul sau cu constiinta unei persoane, parerile cercetatorilor fiind destul de impartite.

CITESTE SI: SECRETELE DE LA VATICAN ar schimba total ISTORIA OMENIRII, daca ar fi divulgate

De exemplu, medicul Sam Parnia crede chiar ca moartea este un proces mult mai indelungat decat se crede, iar bolnavii pot fi resucitati cu succes chiar si dupa cateva ore de la instalarea stopului cardiac.