Cercetătorii explică de ce balenele sunt așa de mari

De ce balenele sunt așa de mari? Examinând dimensiunile corpului la mamifere actuale şi extincte şi omologii lor tereştri, un studiu al cercetătorilor de la Stanford a scos la iveală că viaţa în apă constrânge mamiferele la o arie îngustă de dimensiuni corporale – suficient de mari pentru a menţine căldura, dar nu atât de mari încât să nu găsească hrană.

Balenele sunt limitate la capătul mic de nevoia de a reţine căldură şi la capătul mare de dificultăţile de a obţine hrană pentru a supravieţui, scrie Science Daily.

Grupul de cercetători a publicat descoperirile în Proceedings of the National Academy of Sciences. „Mulţi au văzut apa ca un mediu mai liber pentru mamifere, dar ce vedem aici este de fapt un mediu care constrânge mai mult”, a precizat Jonathan Payne, co-autorul studiului şi profesor la Stanford Earth. „Nu este apa care îţi permite să fii un mamifer mare, ci trebuie să fii mamifer mare pentru a supravieţui în apă – nu ai altă opţiune”.

Deşi mamiferele care trăiesc în apă au o formă alungită similară, nu sunt rude apropiate. Spre exemplu, focile şi leii de mare sunt mai înrudite cu câinii, iar cetaceele, precum balenele şi delfinii, sunt mai apropiate de hipopotami.

Cercetătorii au analizat masa corporală a 3.859 de specii actuale şi a 2.999 de fosile, dintre care 25% aparţineau speciilor extincte. S-a descoperit că odată ce animalele au devenit acvatice, au evoluat foarte rapid către noua dimensiune.

Savanţii susţin că dimensiunile mai mari ajută mamiferele acvatice să reţină căldură în apa care este mai rece ca temperatura corpului. „Atunci când eşti foarte mic, pierzi căldură atât de repede încât nu există nicio cale de a mânca suficientă hrană pentru a menţine temperatura”, a precizat Payne.

Cercetătorii mai sugerează şi că metabolismul creşte cu dimensiunea mai mult decât abilitatea unui animal de a se hrăni, punând o limită superioară a creşterii animalului. „Practic, animalele sunt maşini care au nevoie de energie pentru a funcţiona. Această nevoie de energie pune o limită clară asupra a ce poate şi nu poate face animalul”, a afirmat Craig McClain, un colaborator al proiectului de la Louisiana Universities Marine Consortium.

Sursa traducere: descopera.ro